用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的兒子是否有過動症
go

我的兒子是否有過動症 [複製鏈接]

我的兒子剛3歲, 2歲多D就開始返N1(半日班), 返左1個月左右, 校長就同我講, 話我兒子可能有過度活躍症, 叫我去評估, 當時我好"差耳", 回應校長, 會唔會佢仲細, 唔係o甘適應環境, 所以走來走去.

其實自從由佢識行開始, 已經好活躍, 在屋企冇時停, 由屋企行返學校短短5分鐘, 係跳住行, 成個頭濕晒, D人見到話洗完頭未抺頭呀, 又比人笑佢係跳跳虎, 小白兔, 在學校方面D老師話佢, 成日走來走去.

其實當時我聽完校長講, 我都有擔心, 我真係去健康院見姑娘同醫生, 但結果話我個仔仲細, 當時2歲半左右, 最快都要等4歲先可以測試到係唔係有過度活躍症.

早前幫兒子報讀了英文併音班 (唱遊形式), 個老師話佢唔單止唔專心, 走來走去, 仲阻礙其他小朋友上堂, 最後老師叫我停止上課, 話等他大些才報讀.

最近我又幫我個仔在社區中心, 報左一個課外活動, 逢星期六玩個半鐘, 我想比我個仔多些機會接觸唔同既人, 學唔同既野, 返了幾堂左右, 個老師(幼兒社工)同我講, 叫我帶佢做下評估, 話佢控制唔到自己, 周圍走, 完全集中唔到上堂.

一次又一次比人叫帶去做評估, 都唔知點, 我兒子今天9月讀K1啦, 好驚比人趕出校呀!

我個仔係咪真係有過渡活躍症, 要唔要搵醫生做評估呢? 出面做評估都要幾仟蚊, 有冇D平既又好既醫生介紹下?
   0    0    0    0

原帖由 鈞洋mama 於 09-5-26 15:36 發表
我的兒子剛3歲, 2歲多D就開始返N1(半日班), 返左1個月左右, 校長就同我講, 話我兒子可能有過度活躍症, 叫我去評估, 當時我好"差耳", 回應校長, 會唔會佢仲細, 唔係o甘適應環境, 所以走來走去.

其實自從由佢識行開始 ...

3歲係好難做到評估的,我覺得你可以搵一個和你熟悉既兒科醫生,幫你寫介紹信去兒童評估中心排定隊先.佢地收左小朋友既case之後等幾個月會有姑娘初步同小朋友做評估先.再約見醫生.排得來4-5歲睇就差不多了.
另外想問下小朋友說話能力好嗎?

原帖由 chingyeehk 於 09-5-26 18:35 發表

3歲係好難做到評估的,我覺得你可以搵一個和你熟悉既兒科醫生,幫你寫介紹信去兒童評估中心排定隊先.佢地收左小朋友既case之後等幾個月會有姑娘初步同小朋友做評估先.再約見醫生.排得來4-5歲睇就差不多了.
另外想問下小朋友說話能力 ...

ching yee 多謝妳的意見呀!   

係咪睇普通兒科醫生 (即係睇傷風感冒咳果d), 到時同個醫生講, 叫佢寫封介紹信去兒童評估中心就得架啦.

我個仔講野唔叻架, 都仲有d bb話, 有時佢講野, 我地都要估估下佢講嘜.

普通兒科醫生都可以的...去到評估中心,首先會約見姑娘,之後才安排遲些再見醫生....唔同 case 要等唔同時間...年幾前我兒情況嚴重,只排了2個月便可見醫生....

原帖由 鈞洋mama 於 09-5-27 11:00 發表

係咪睇普通兒科醫生 (即係睇傷風感冒咳果d), 到時同個醫生講, 叫佢寫封介紹信去兒童評估中心就得架啦.

我個仔講野唔叻架, 都仲有d bb話, 有時佢講野, 我地都要估估下佢講嘜. ...

原帖由 someoneelse 於 09-5-27 11:16 發表
普通兒科醫生都可以的...去到評估中心,首先會約見姑娘,之後才安排遲些再見醫生....唔同 case 要等唔同時間...年幾前我兒情況嚴重,只排了2個月便可見醫生....

...

someoneelse 多謝妳的意見.

妳的兒子有幾大呀, 情況有幾嚴重, 見了醫生現時情況有沒有好轉,可否分享下.

其實我估你兒可能是發展遲緩...很多這樣的小朋友都會坐不定,因為根本都不知要坐定嘛?!為什麼要坐定呢?!都不知你們在做什麼?!所以常常按自己喜好做事囉...至少,我兒當年是這樣!
他經了一整年的訓練+學習,現3.5歲,已好了很多...剛做了評估,能力上已達標...現只差語言慢了半年...

原帖由 鈞洋mama 於 09-5-27 11:34 發表

someoneelse 多謝妳的意見.

妳的兒子有幾大呀, 情況有幾嚴重, 見了醫生現時情況有沒有好轉,可否分享下.

原帖由 someoneelse 於 09-5-27 11:46 發表
其實我估你兒可能是發展遲緩...很多這樣的小朋友都會坐不定,因為根本都不知要坐定嘛?!為什麼要坐定呢?!都不知你們在做什麼?!所以常常按自己喜好做事囉...至少,我兒當年是這樣!
他經了一整年的訓練+學習,現3.5歲,已好了很多...剛 ...

someoneelse 多謝妳的意見及分享呀!
下.... 發展遲緩...     ,  我唸我而家既決定, 先要帶佢去普遍科, 問醫生囉張介紹信到兒童評估中心睇下, check 下佢係有咩問題, 然後對症下藥.

我個仔講野唔叻架, 都仲有d bb話, 有時佢講野, 我地都要估估下佢講嘜. ...

係呀 !普通科都可以了.
講野果part健康院姑娘有無講過發展遲左少少呢 ?

原帖由 chingyeehk 於 09-5-27 12:01 發表

2歲半果陣去過健康阮比姑娘check過, 冇話佢講野有問題呀, 不過佢由細係比印印姐姐湊的, 會唔會屋企冇大人同佢講野, 好差d呢?  

不過點都好, 我都會再搵醫生幫佢做評估, 起碼唔駛樣樣估估下.

原帖由 鈞洋mama 於 09-5-27 12:14 發表

2歲半果陣去過健康阮比姑娘check過, 冇話佢講野有問題呀, 不過佢由細係比印印姐姐湊的, 會唔會屋企冇大人同佢講野, 好差d呢?  

不過點都好, 我都會再搵醫生幫佢做評估, 起碼唔駛樣樣估估下. ...

原來係咁,係啦 !搵醫生睇左先啦 ! 而且小朋友都細仲有好多變數.

你仔仔同我仔仔細個好似,佢到而家都成日跳住行,我仔仔2歲幾係評估中心評為發展遲緩,果時俾左幾條路我選,我選左去協康做訓練,好快又已經3年,仔仔上埋7月就無得上,要上都要俾幾百蚊一個鐘

仔仔都係去過學野,又係一堂就俾人叫走,因為佢地既專注力真係好差,而且佢地過份敏感,少少野可以令佢地好興奮

你最好同仔仔入一d有I位既幼稚園,因為果d學校先明白呢類學生既需要,如果唔係只會一日見家長見到黑(我是過來人)

你而家要做既就係帶仔仔做test,睇下佢邊方面有需要,盡早對症下藥,如果唔係對佢學習及認知好有阻礙的
原帖由 鈞洋mama 於 09-5-26 15:36 發表

其實自從由佢識行開始 ...

原帖由 MARSTEN 於 09-5-30 15:34 發表
你仔仔同我仔仔細個好似,佢到而家都成日跳住行,我仔仔2歲幾係評估中心評為發展遲緩,果時俾左幾條路我選,我選左去協康做訓練,好快又已經3年,仔仔上埋7月就無得上,要上都要俾幾百蚊一個鐘

仔仔都係去過學野,又係一堂 ...

Marsten 多謝妳的意見及分享呀.
我係住青衣區, 青衣都有間協康, 唔知有冇呢種訓練呢

你去完評估佢會俾你選想去邊區上training的,有d旺區排得耐d,遠d既就少人去d...

原帖由 鈞洋mama 於 09-6-1 12:23 發表

Marsten 多謝妳的意見及分享呀.
我係住青衣區, 青衣都有間協康, 唔知有冇呢種訓練呢

hi , 我個女 2歲2個月..same case . 可否一起交流下 . Thanks

我個仔尋日去左健康院見醫生啦 , 個醫生同我個仔玩, 同埋傾左半個鐘左右, 做一些 test, 話佢既進度係屬於3歲兒童範圍之內, 沒有問題, 冇一些過度活躍既象徵, 又話如果有活躍症既小朋友, 唔會坐定定做到test, 會走來走去, 所以我而家放心晒啦.

如果妳地懷疑小朋友有過度活躍或有其他問題, 真係要及早診治呀, 緊記唔好估估下呀, 我之前可能就係太緊張啦, 搞到我有"抑鬱病"呀.

不是故意說相反的話, 不過希望你不要爲了健康院醫生的一番話而掉以輕心,就算現在健康院醫生說沒事, 你最好還是留意一下!

有些健康院醫生的水平可能。。。。畢竟最瞭解孩子的是父母

我個仔見學童保健醫生夠開口就叫他減肥, 原來他的意思只是亞仔的體高和體重相比不對稱, 不是要減肥而是要增高!  单信他一句就死定!

原帖由 鈞洋mama 於 09-6-18 11:17 發表
我個仔尋日去左健康院見醫生啦 , 個醫生同我個仔玩, 同埋傾左半個鐘左右, 做一些 test, 話佢既進度係屬於3歲兒童範圍之內, 沒有問題, 冇一些過度活躍既象徵, 又話如果有活躍症既小朋友, 唔會坐定定做到test, 會走來 ...
:-D :-D :-D :-D

原帖由 502 於 09-6-18 12:49 發表
不是故意說相反的話, 不過希望你不要爲了健康院醫生的一番話而掉以輕心,就算現在健康院醫生說沒事, 你最好還是留意一下!

有些健康院醫生的水平可能。。。。畢竟最瞭解孩子的是父母

我個仔見學童保健醫生夠開口就叫他 ...

多謝502的意見

我都會繼續留意小朋友的行為, 若上了K1, 看老師有沒有投訴或給予甚麼意見, 目前唯有見步行步啦.

通常要到小一至可以確診,同埋盡量比多D需要專注力既野佢做下
原帖由 鈞洋mama 於 09-6-18 16:53 發表

多謝502的意見

我都會繼續留意小朋友的行為, 若上了K1, 看老師有沒有投訴或給予甚麼意見, 目前唯有見步行步啦.

原帖由 常在坤 於 09-6-23 03:53 發表
通常要到小一至可以確診,同埋盡量比多D需要專注力既野佢做下

多謝常在坤的意見.
有d 咩野係可以訓練佢地既專注力架.
‹ 上一主題|下一主題