用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 救急!救急!各位pk家長
go

救急!救急!各位pk家長 [複製鏈接]

小妹囝囝5歲,對英語閱讀不是無興趣,而且他已學懂拼音方法,但每次叫他讀給我聽,他總是好像完全陌生,各位親愛的pk家長,我想你們提供一d可行的辦法,令囝囝在5個月內能提升閱讀能力,本人已用很多的方法仍未能改善多謝相助!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

路過~~
睇怕都唔會有人答你.. 邊個會認自己係pk呀~~~

原帖由 kerkermui 於 09-6-1 16:36 發表
路過~~
睇怕都唔會有人答你.. 邊個會認自己係pk呀~~~

佢玩嘢?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

各位請教路!

小妹囝囝5歲,對英語閱讀不是無興趣,而且他已學懂拼音方法,但每次叫他讀給我聽,他總是好像完全陌生,各位親愛的pk家長,我想你們提供一d可行的辦法,令囝囝在5個月內能提升閱讀能力,本人已用很多的方法仍未能改善多謝相助!!
之前寫錯,我意思係Parents Kingdom家長, Sorry ! Sorry!

醒目開學勳章

原帖由 BB豬佬 於 09-6-1 22:54 發表
小妹囝囝5歲,對英語閱讀不是無興趣,而且他已學懂拼音方法,但每次叫他讀給我聽,他總是好像完全陌生,各位親愛的pk家長,我想你們提供一d可行的辦法,令囝囝在5個月內能提升閱讀能力,本人已用很多的方法仍未能改善多謝相 ...

五個月內提升閱讀能力.... 為什麼是set 一個期限給小朋友呢 ? 為了interview ? 你這樣set 期限, 小朋友和你也多了壓力

個人小小意見, 要提升閱讀能力的唯一方法就是每天閱讀, 拿走吸引小朋友的其他東西, 在百無聊賴時, 抱著他在你的懷抱, 一頁一頁由你讀給他聽, 每天兩三本, 至十本八本, 持之以恆, 慢慢地,要定時讀, 他就算不讀出聲音給你聽, 他一定學會了閱讀呢....

買英文圖書給囝囝睇, 可能每天定時睇10分鐘, 慢慢加長看書時間; 我會用奬品吸引囝囝, 如果佢識讀一本簡單的英文書, 我會買一份小禮物比佢, 佢試過用左一星期時間完成睇15頁(每頁約50字)既英文圖書, 因為佢想買玩具

我也試過用送閃咭的方法或記分,我想囝囝在上小一之前對文字概念已經打好根基,一上到小學唔使咁辛苦,我朋友個囝也像這樣的情況,上小一時,我朋友直頭癲咗咁滯

王國長老

bb豬佬:我認為先要堅持每天在家的親子閱讀時間,多點閱,也多點讀;還有要每週都抽時間帶寶寶到圖書館,在圖書館裡養成恒常閱讀的習慣.

您要保持愛心和耐性,讓寶寶愛上閱讀;只要他能愛上閱讀,有了學習動機,他會更願意學習.

假以時日,寶寶在英語學習上必然會有進步的!加油啊!

ThankS!!!
‹ 上一主題|下一主題