用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果報了直資,可以再申請"自行派位"嗎? ...
go

如果報了直資,可以再申請"自行派位"嗎? [複製鏈接]

我女兒今年K2,如果我申請了直資又幸運地被學校取錄,咁仲可以到其他津校申請"自行派位"嗎?
另外,一般直資學校通常取錄後幾耐需要家長答覆留位架?
請各位幫助,thanks!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如果直資o係交自行form之前已經收o左你, 而你又有去confirm (通常有結果後1~2星期內 confirm), 咁就唔可以參加自行o勒! 不過好少學校會交自行form (9月) 之前有result, 通常都會o係自行報名後至12月先知.

如果巳接受直資學位,校方會給你一封信寫明你原意參加統一派位的!
原帖由 dreambutterfly 於 09-6-4 23:02 發表
我女兒今年K2,如果我申請了直資又幸運地被學校取錄,咁仲可以到其他津校申請"自行派位"嗎?
另外,一般直資學校通常取錄後幾耐需要家長答覆留位架?
請各位幫助,thanks! ...

醒目開學勳章 王國長老

無咁遲..........係最top果幾間特別遲之嘛! 通常10月, 11月都知了
一去直資註冊, 就要即時放棄政府派位, 就算之後自行派位有你個名, 都唔可以註冊架
原帖由 Geni 於 09-6-5 12:00 AM 發表
如果直資o係交自行form之前已經收o左你, 而你又有去confirm (通常有結果後1~2星期內 confirm), 咁就唔可以參加自行o勒! 不過好少學校會交自行form (9月) 之前有result, 通常都會o係自行報名後至12月先知. ...

sorry,其實我講既係自行收生階段,唔知有冇分別,直資取錄後仲可唔可以報津校?
原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-5 09:54 發表
無咁遲..........係最top果幾間特別遲之嘛! 通常10月, 11月都知了
一去直資註冊, 就要即時放棄政府派位, 就算之後自行派位有你個名, 都唔可以註冊架

醒目開學勳章 王國長老

我咪就係講緊自行收生lor, 未交form已有直資收, 固然唔可以報津校, 如果已經交自行表格又未派彩, 而有直資收, 而家長又去註冊, 咁之後就算自行round有offer, 家長都唔可以去註冊架
之後統一派位一樣!
總之一去直資註冊=放棄政府派位(所有官津校), 除非6月家長自己去官津校叩門
原帖由 dreambutterfly 於 09-6-5 02:26 PM 發表
sorry,其實我講既係自行收生階段,唔知有冇分別,直資取錄後仲可唔可以報津校?

即是話我被直資取錄了,我唔參加自行收生&統一派位,我在6月放榜後再到津校叩門都ok,是嗎?咁我冇参加派位冇放此津校係第一志願,被取錄的機會唔會少d?
原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-5 14:33 發表
我咪就係講緊自行收生lor, 未交form已有直資收, 固然唔可以報津校, 如果已經交自行表格又未派彩, 而有直資收, 而家長又去註冊, 咁之後就算自行round有offer, 家長都唔可以去註冊架
之後統一派位一樣!
總之一去直資註 ...

個人認為冇乜機會, 除非得你一人叩門,又或你小朋友好標青,又或學校仲有位, 否則學校應會感到奇怪你點解想入讀但又放棄參加自行lor.

原帖由 dreambutterfly 於 09-6-5 14:49 發表
即是話我被直資取錄了,我唔參加自行收生&統一派位,我在6月放榜後再到津校叩門都ok,是嗎?咁我冇参加派位冇放此津校係第一志願,被取錄的機會唔會少d? ...
‹ 上一主題|下一主題