用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天水圍區派位結果?? 請入來分享!!
go

天水圍區派位結果?? 請入來分享!! [複製鏈接]

各位天水圍媽咪可否分享下小朋友獲派第幾志願? 同派去邊間學校嗎 ??
   0    0    0    0
:-D :-D

有冇人可回應下???

原帖由 chanelho2001 於 09-6-6 17:27 發表
各位天水圍媽咪可否分享下小朋友獲派第幾志願? 同派去邊間學校嗎 ??

醒目開學勳章

唔知係唔係天水圍太多新移民,呢到唔係咁多天水圍同元朗人...

我派得好差,第十自願 去了李東海...
而家叩天天
你呢...
Love,Keri :wave:

醒目開學勳章

我派了第 7 自願去了李兆基  唉...........李東海選了第8 差小小做同學

回覆 5# chanelho2001 的文章

我個囡已在第一輪收了 :宣道會葉紹蔭紀念小學 (天澤),13/6 開小一家長會和考編班試

醒目開學勳章

原帖由 mandylau 於 09-6-10 14:15 發表
我個囡已在第一輪收了 :宣道會葉紹蔭紀念小學 (天澤),13/6 開小一家長會和考編班試
我個女都叩了葉小,收了都是13/6 開小一家長會和考編班試.

回覆 1# yanmi2003 的文章

你住邊,我住天盛,我個囡要搭校車,你個囡要唔要搭校車

醒目開學勳章

原帖由 mandylau 於 09-6-10 15:06 發表
你住邊,我住天盛,我個囡要搭校車,你個囡要唔要搭校車
我住天恩

如果扣們不成功, 都不要傷心, 這間都几好, 親戚小朋友讀緊, 小朋友好仲意間學校。當年這間都不是佢地第一(天天)及第二(潮陽)首選, 但現在佢父母話几好小朋友讀書又無壓力,又自律(佢系囝呢架)。 聽佢bama 講校風机好, 老師好有愛心。

原帖由 Keri 於 09-6-9 20:23 發表
我派得好差,第十自願 去了李東海...
而家叩天天
你呢...

回覆 2# yanmi2003 的文章

你近好多,可以不用搭校車,唔知亞囡第日唔會唔同你亞囡一班呢? 哈哈!

我都覺得呢度好小天水圍人回應, 有時覺得好慘 .我一對孖仔正要今年選小學, 可唔可以俾d 意見 ?

你地會點選??
1.天天
2.天官
3.循道衛理
4.伊利沙伯舊生會
5.潮陽伯因

醒目開學勳章

其實你去親子王國度睇下呀...
個度多D info架!!

原帖由 yanmi2003 於 09-6-9 20:45 發表
我派了第 7 自願去了李兆基  唉...........李東海選了第8 差小小做同學

我個囡都派咗去李兆基 , 唔知呢間點呢, 15/16呀 (但都先註咗冊), 因為近屋企所以放咗喺第四志願, 其實當初我覺得, 派唔到頭三去邊間都差唔多, 不如第四放間近屋企既, 打風落雨小朋友返學放學都方便.

原帖由 chanelho2001 於 09-6-10 23:53 發表
我都覺得呢度好小天水圍人回應, 有時覺得好慘 .我一對孖仔正要今年選小學, 可唔可以俾d 意見 ?

你地會點選??
1.天天
2.天官
3.循道衛理
4.伊利沙伯舊生會
5.潮陽伯因 ...

你既頭三志願都係我地揀既頭三 , 但係派唔到. 天天同埋循道衛理喺第一第二輪唔係首選就連叩門機會都無.

嘜原來李兆基唔好架

原帖由 mm126 於 09-6-11 11:18 發表
嘜原來李兆基唔好架

唔知丫, 無乜聽人地提起呢間, 不過暫無人話佢唔好囉, 有冇其他媽咪如果有仔女讀緊既可以分享下丫

回覆 6# mandylau 的文章

hi yanmi2003
你估如果宣佈了停課,星期六總要唔要去家長會同考編班試

停課

真係宣佈明天開始停課十四日

醒目開學勳章

原帖由 noproblemom 於 09-6-11 11:29 發表

唔知丫, 無乜聽人地提起呢間, 不過暫無人話佢唔好囉, 有冇其他媽咪如果有仔女讀緊既可以分享下丫  

小兒是李兆基小三學生,我是在自行收生時收的。
他是標榜活動教學,不是傳統學校,這也是我選他的原因。他跟天循是相似的。
好與不好,要看家長覺得適不適合和你們對子女的期望是甚麼。
我較著重小孩的品德,成績是其次。
他們有德育課和生活成長課,在現今的學校是比較難得的。
他們有廣東話及普通話班,是用作教中文的語言,可供家長選擇。我會較喜歡用普通話教中文。
功課量適中,我兒還覺得多呢。但小兒還是愛上學的。這學校的學生都較活潑,他們上堂都愛舉手答問題,這是很好的學習態度。
至於新移民,我相信間間學校都有,不用太擔心。
總括來說,如果你著重品德的話,請你放心,你會喜歡他的;如果你覺得成績重於一切,你就不要選他,因為,他在天水圍,不是成績標青的學校。
順帶一提,他有一聯繫的直資英中,李兆基書院。

還有,十八鄉中學跟十八鄉小學是完成沒有關係的,並不是一條龍、直屬或聯繫,完全沒有聯繫。

希望幫到大家。
‹ 上一主題|下一主題