用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09 -10 升小一 , twins
go

09 -10 升小一 , twins [複製鏈接]

各位媽咪 ,

請各位比d意見 , 小兒 Twins 今年9月升小一, 因為我是在職mami, 每晚要8点幾回到屋企, 是否將佢哋分班或同班, 可否比d意見我 , 佢哋返学自理能力, 我不擔心, 但做功課同温習就煩d , 我怕我頂唔順. 因唔同功課& 默書,
好煩呀 ? 学校話可以寫信比校長要求 ,

唔該,
唔該,
   0    0    0    0

如果是我, 我會要求同一班。如要默書, 可以一齊默; 睇功課都是一樣, 可避免其中一個會欠交 - 當然可能兩人一齊欠啦

原帖由 ElisaCheung 於 09-6-10 09:59 發表
各位媽咪 ,

請各位比d意見 , 小兒 Twins 今年9月升小一, 因為我是在職mami, 每晚要8点幾回到屋企, 是否將佢哋分班或同班, 可否比d意見我 , 佢哋返学自理能力, 我不擔心, 但做功課同温習就煩d , 我怕我頂唔順. 因唔 ...

我都有對twins, 今年9月升小一, 我都是在職mami. 我 also 怕我頂唔順!

但我 prefer 分班, 唔想佢地有太多比較.

原帖由 ElisaCheung 於 09-6-10 09:59 發表
各位媽咪 ,

請各位比d意見 , 小兒 Twins 今年9月升小一, 因為我是在職mami, 每晚要8点幾回到屋企, 是否將佢哋分班或同班, 可否比d意見我 , 佢哋返学自理能力, 我不擔心, 但做功課同温習就煩d , 我怕我頂唔順. 因唔 ...

如果我係你, 我就會編埋一班, 因為地應該係要一齊做, 一齊學習, 有野都可以大家提點, 分開既話, 父母管教督導既時間都會多一倍, 我會頂唔順.

多謝各位比意見,
其實我覺得分班會對佢哋成長好d, 佢哋成日都話唔仲意一樣樣 .

不過, 我都擔心放工 handle 唔到, 我要努力d

原帖由 Heidi媽 於 09-6-11 07:47 發表
如果他們在同一間學校讀書, 我 prefer 分班, 你可同校長講, 學校一定可以安排的. 因為佢地平時已經常一齊, 學習時唔同班可避免依賴和提升個人自信, 唔會好像互相監視着, 如果其中一個學習比較快的話, 另一個就會失去 ...

heidi 媽 ,
你好勁 , 仲分校 ,

簽名被屏蔽

我都有對twins,今年升小一,同校,但分班,這樣比較好,等佢地晤會依賴大家,各自認識到佢地嘅朋友,你問老師,佢地都會認為分班比較好,我對孖,幼稚園巳经分班

我而家同朋友有3個小朋友今年升小一, 我地組左group, 但我都俾d資料你呀
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題