用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課兩星期!!
go

停課兩星期!! [複製鏈接]

剛聽到消息學校明天起停課兩星期! 囡囡剛今天才第一日考試!
   0    0    0    0
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

貢獻勳章

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 12:36 發表

全港 小學、幼稚園、幼兒園,周五起停課兩星期 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 12:36 發表

me too.  After 2 weeks, if H1N1 continue, How to do.

停課

停課2week, 考試剛開始.

啱啱今日先開始考,咁仲駛唔駛考,如果唔考,平時分麻麻哋咋喎,會唔會遲放暑假!真慘。好彩未參加旅行團。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-6-11 12:38 發表

全港 小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c、幼稚園、幼兒園,周五起停課兩星期 !!

Why secondary school no need to stop????

考咗兩日 仲有兩日!唉 e兩星期温好定唔温好!

我放了工準備回家溫習, 現在返公司取消了假  !!

我地仲有一日就考完啦!激C﹗

孫明揚剛剛現場宣佈由明天 12/6 至 25/6 停課,
23/6 或之前會再宣佈是否復課或是需要再停課,
亦確定10/7後才復課的話,所有未完成之校內試
母須繼續 , 而小五呈分試另作安排!!!!!!

原帖由 fion113549 於 09-6-11 13:26 發表
考咗兩日 仲有兩日!唉 e兩星期温好定唔温好!

局長仲話好多學校已考完試, 只有小部份學校未完成, 我認識的朋友全都是正在考試中. 呈分試的媽咪就更緊張!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

小朋友今天剛考完試,但都有識人係仲考緊;
如果真係未考完,就趁這兩星期多溫習。

好慘呀, 我仲唸住今次考試用多d時間同佢溫書, 想攞返多d分, 依家冇啦...............

如果係已經考完試, 我會贊成, 但係我哋仲未考完, 就梗係唔係咁想啦, 好慘架!

原帖由 Ronald1970 於 09-6-11 13:58 發表
你地贊唔贊成停課啊

教育局公布停課安排
(明報)2009年6月11日 星期四 13:45

政府決定全港小學、幼稚園、幼兒中心及特殊學校明天起,停課14日,中學則按個別學校情況而定。
教育局長[url=]孫明揚
[/url]表示,個別中學有確診甲型H1N1流病例時,該校會實施停課安排。被問及為什麼不全面停課時,孫明揚表示,中學生有較高照顧自己的能力,而且在校外亦有不少與人接觸的機會。
由於已出現本地集體感染甲型H1N1流感,小學、幼稚園、幼兒中心及特殊學校,將會自明天起停課14日至本月25日,孫明揚表示,會在本月23日或之前,宣布學校會否如期復課,或另作安排。
孫明揚表示,原定本月17及18日舉行的全港性系統評估將會取消,不會另定日期舉行。
至於校內試方面,孫明揚表示,假如在7月10日前未能復課,相信學校也不會有時間完成考試,當局建議學校自行按學生在學期間的表現作為評估,至於小五呈分試則會在7月至9月初期間,由當局與[url=]衛生署
[/url]按當時情況,另作特別安排。而假如學校能在7月10日前復課,則由學校先行安排時間完成考試。
另外,孫明揚表示,學校會在停課期間繼續進行清潔,並因應家長需要,繼續開放,照顧學生。
========================

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 13:35 發表

局長仲話好多學校已考完試, 只有小部份學校未完成, 我認識的朋友全都是正在考試中. 呈分試的媽咪就更緊張!

我都係.好唔想停課.好無奈

Me too!  還有常識一科, 仔係P.5, 你都知呈分試幾重要, 放咗假, 心都散.

原帖由 cclbaby 於 09-6-11 13:30 發表
我地仲有一日就考完啦!激C﹗
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我個囡都差一日考完喇...激死....
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

醒目開學勳章

我個仔d主科係今天已考完,餘下中,英默,中,英書法,普通話及體育筆試,因此他可以盡情玩啦
‹ 上一主題|下一主題