用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

又停課了 [複製鏈接]

卒之都捱唔到暑假。面對突然而來的两個星期温書假期,反而覺得有D不知所措。暑假亦即時變得遙遙無期。
   0    0    0    0

係呀,都已經温咗書,如果两星期後復課,就要重温。

學校網頁出咗通告(要經常留意學校的網頁啊),如果26日復課會開始考試,再加上29及30日,即係取代明日,下星期一及星期二的考試.所以大家要安排囡囡的溫習時間,唔係心散咗就收唔返.

今次停課連好多考試後的課外活動都停埋,最慘就係連水運會都無埋,真係令人傷心.

原帖由 sfcssfcc 於 09-6-11 22:19 發表
學校網頁出咗通告(要經常留意學校的網頁啊),如果26日復課會開始考試,再加上29及30日,即係取代明日,下星期一及星期二的考試.所以大家要安排囡囡的溫習時間,唔係心散咗就收唔返.

今次停課連好多考試後的課外活動都停埋,最慘就係 ...

本來今日已經可以輕輕鬆鬆,自自在在,開始心理上放暑假啦,但依家不能夠了.
最慘就係如果復課就要考試,仲要溫多兩個星期.
其實去到10號,我和囡囡已經開始放慢手腳了,已經想到考試後的安排,但人算不如天算.
一直祈求要讓我們考到試,諗住終於捱到了,點知...
現在,又唔鬆得,但囡囡又緊唔到,你話點算呢?
唯有再祈求,唔好復課啦!
但唔知,啲分和成績表點處理呢?

我都想知學校會用什麼標準去寫下學期成績表呢?
會唔會100%計下學期測驗分呢?

係啦, 其實依家好似復課無期, 唔知學校可唔可以考慮下取消個 exam 呢? 因為依家真係無 mug 動力去溫書, 之前都準備得好好....
我見人地都有 cancel 個 exam.

原帖由 vanyau 於 09-6-16 17:13 發表

本來今日已經可以輕輕鬆鬆,自自在在,開始心理上放暑假啦,但依家不能夠了.
最慘就係如果復課就要考試,仲要溫多兩個星期.
其實去到10號,我和囡囡已經開始放慢手腳了,已經想到考試後的安排,但人算不如天算.
一直祈求要讓我們考到 ...

都聽聞有學校已經宣佈取消考試。其實照依家來睇,就算復課,小朋友的心都已經散晒,考試都唔知會考出乜結果。所以我同囡囡都係期望可以取消考試,反而可以定心落來做D嘢。

其實曾浩輝都講咗超過8成機會小學會繼續停課, 學校應該早D confirm家長考試是否取消, 等我哋放心安排活動和旅行, 唔洗心掛掛

原帖由 sam-ma 於 09-6-17 16:01 發表
其實曾浩輝都講咗超過8成機會小學會繼續停課, 學校應該早D confirm家長考試是否取消, 等我哋放心安排活動和旅行, 唔洗心掛掛

今日問過班主任, 她話學校想等埋下星期初教署通知, 是否會繼續停課, 到時再話我地知點做. 需然都好大機會要停 ga la. 但學校都仲係好想有考試. 班主任就叫我地留意學校個 web, 我都希望佢取消啦, 唔使日日都要溫書.

唔該曬!

回覆 10# cherrynequ 的文章

唔該cherrynequ。
聽到新聞話琴日一日有54宗,都覺得有D緊張。 可能對學校來講,冇咗考試,就如同是賽跑未到終點又或者係計劃未能完成之遺憾,但其實來到呢嗰階段,今年的教學内容基本都已經完成(該入腦的都入咗啦),所欠只不過係一張書面証明,係咪真係如此緊要呢。(我唔介意我小朋友少一次考試成績或名次)。當然學校可能仲有其他方面的考慮,例如升留班等等問題,點都好,希望可以以學生的健康安全為先。

原帖由 ttyy 於 09-6-18 16:41 發表
唔該cherrynequ。
聽到新聞話琴日一日有54宗,都覺得有D緊張。 可能對學校來講,冇咗考試,就如同是賽跑未到終點又或者係計劃未能完成之遺憾,但其實來到呢嗰階段,今年的教學内容基本都已經完成(該入腦的都入咗啦),所欠只不過係 ...

嗯, 我都估係有關留班位問題, 所以學校都是想有考試掛....

其實,係學校的立場來說,是否停課必須聽從教育局的安排,不能自行決定。這是因為學校是津貼學校,有很多條文規管,如不遵從,少則如學生般紀過,重則接受處分。正如近日的臻美事件,教育局亦是運用權力,包括增加校董會官方成員,要求校監交出辦學權(據悉悉是教育局首次運用這項權力),否則該校監又怎會輕易放棄月薪四十萬的高職。

事實上,在停課第二天,有學校希望安排小五學生如期考試,但亦被教育局勸喻後取消。至於副局長老婆想為兒子籌辦私人畢業禮,更被媒體炒作為政治事件。

由此可見,學校不能單方面作出決定,因此只好不變應萬變,甚麼也不公布,直至教育局有進一步指示。

當然,初小的考試方面,學校有權決定終止,但在沒有徵詢家長意見下作出的決定,日後會否受到家長的挑戰和責難呢。要知道,在停課初期,雖然大部分都是以子女的健康著想支持教育局的安排,但新聞報道中亦有不少家長表示不認同,認為做法過嚴,應待至考試後才落實。既然社會也有這類聲音,為免出現不必要的糾紛,學校可做的實在不多了。

原帖由 cherrynequ 於 09-6-18 18:06 發表

嗯, 我都估係有關留班位問題, 所以學校都是想有考試掛....

原帖由 cherrynequ 於 09-6-17 23:12 發表

今日問過班主任, 她話學校想等埋下星期初教署通知, 是否會繼續停課, 到時再話我地知點做. 需然都好大機會要停 ga la. 但學校都仲係好想有考試. 班主任就叫我地留意學校個 web, 我都希望佢取消啦, 唔使日日都要溫書 ...

依家邊有日日溫書咁好.
好似買大細囉,搏繼續停課.
做暑期功課當溫英文和數學咋.
等埋下星期二,如果一宣佈復課,
就要雞咁腳溫番中文和常識囉.
我諗大家都好係我咁,係咪呢?

原帖由 vanyau 於 09-6-20 23:01 發表

依家邊有日日溫書咁好.
好似買大細囉,搏繼續停課.
做暑期功課當溫英文和數學咋.
等埋下星期二,如果一宣佈復課,
就要雞咁腳溫番中文和常識囉.
我諗大家都好係我咁,係咪呢? ...

原帖由 cherrynequ 於 09-6-22 13:58 發表

考試取消了.

原帖由 cherrynequ 於 09-6-23 21:23 發表

考試取消了.

考試是取消了,但個人認為有些遺憾,好似唔完整咁囉!

依家還有些事情未了的,例如:暑期功課、拍學生相(要不要自己先拍?)、書單、成績表(怎樣計法?)、未教完的書(我們要不要自己教?)等等.

我都想知 。

原帖由 vanyau 於 09-6-24 11:28 發表

依家還有些事情未了的,例如:暑期功課、拍學生相(要不要自己先拍?)、書單、成績表(怎樣計法?)、未教完的書(我們要不要自己教?)等等. ...

原帖由 vanyau 於 09-6-24 11:28 發表

依家還有些事情未了的,例如:暑期功課、拍學生相(要不要自己先拍?)、書單、成績表(怎樣計法?)、未教完的書(我們要不要自己教?)等等. ...

今早我問過班主任, 佢好似好忙咁, 佢話稍後會寄資料給我們, 仲叫我地依兩日留意下school website.
我原本再想問多些, 我都唔好意思, 佢只係叫我地留意下website 啦, 如果過兩天都仲有問題可再打電話給她.
所以無辦法, 唯有等下了 .....

‹ 上一主題|下一主題