用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園 灣仔呂郭碧鳳幼稚園K3嘅媽咪,
go

灣仔呂郭碧鳳幼稚園K3嘅媽咪, [複製鏈接]

醒目開學勳章

我係舊生媽咪,想關心吓妳哋囝囝囡囡今年小一派位滿意嗎?係咪都係主要派番去軒小上下午校呢?

祝願妳哋囝囝囡囡嘅小學生活,跟呂郭碧鳳幼稚園一樣開開心心!
   0    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 09-6-12 02:35 發表
我係舊生媽咪,想關心吓妳哋囝囝囡囡今年小一派位滿意嗎?係咪都係主要派番去軒小上下午校呢?

祝願妳哋囝囝囡囡嘅小學生活,跟呂郭碧鳳幼稚園一樣開開心心! ...

Hi ~ Derdad,

我囝囝是全日高愛班 ~ 派左去 st jo ~ 你囝囝好似都是 St jo ?? 不過我知道今年 K3 的同學仔好多都派到心水的學校, 值得高興 。

醒目開學勳章

聽聞呂郭碧鳳得一兩個派到在去SJP,是嗎?真替妳高興啊!

我細仔都係讀緊SJP,出年升小二了。第一次全級計的正式考試,但考考吓試突然間就取消餘下嘅科目唔考,都唔知點計成績同埋升唔升到班呀!小一生涯真係難忘啊!

原帖由 ahpei 於 09-6-16 16:04 發表

Hi ~ Derdad,

我囝囝是全日高愛班 ~ 派左去 st jo ~ 你囝囝好似都是 St jo ?? 不過我知道今年 K3 的同學仔好多都派到心水的學校, 值得高興 。
Best wish,

多謝你呀 Derdad ~

你是過來人就問下你 ~ 小一功課深嗎  ? 你覺得應付到嗎 ? 其實我比較煩是阿仔的行為問題, 因為佢好活躍, 我聽人地d 家長講, 唔聽話 or 太活躍既話, 就要見家長....我有d 驚 ..

今次停課相信都影響左好多學生, 相信成績方面可能睇返上學期或者測驗來計...應該個個都升到班既 ~~

ahpei

原帖由 Derdad 於 09-6-17 02:48 發表
聽聞呂郭碧鳳得一兩個派到在去SJP,是嗎?真替妳高興啊!

我細仔都係讀緊SJP,出年升小二了。第一次全級計的正式考試,但考考吓試突然間就取消餘下嘅科目唔考,都唔知點計成績同埋升唔升到班呀!小一 ...

我女女將會9月讀K1, 我都想知今年派位如何?  我有3間心水

1) 軒小
2) 瑪利曼
3) 堅方濟各

邊間好D?

醒目開學勳章

如果妳諗真啲:同樣嘅官津學校,同樣嘅跟足小學課程指引嘅教科書,學校與學校之間嘅所謂「深」,在哪裡?

能夠諗到嘅,可能只有學生嘅質數及教學嘅語言。但兩者真的和深淺有關嗎(應該唔會關教得快慢事o卦?因為反正全港全年都係教咁多嘢)?又應該唔會關教高一級有關吖,至少SJP冇,更加冇所謂嘅「精英班」,全部學生算係「溝勻」編班嘅(指小二以上)。

SJP的數學科課本是英文版的,而中文老師對小朋友的字體執得幾嚴,可能呢兩樣俾人嘅感覺係教得「深」?

可能有好多細節上嘅適應會覺得好煩擾,但呢啲都唔係深呀!最緊要俾機會、俾時間呀囝去摸索、去錯,要相信孩子有能力去適應、去自我糾正,呢幾點比起佢能唔能夠係一時三刻去攞高分數、高名次更加重要啊!

「唔聽話 or 太活躍既話, 就要見家長」呢個好似唔係SJP獨有喎?就算係要見家長又如何?要相信老師、學校的出發點都係為學生,家校合作很重要呀,早點見家長反而更好——早發現、早(或有更時間)解決問題嘛!

原帖由 ahpei 於 09-6-17 11:39 發表
多謝你呀 Derdad ~

你是過來人就問下你 ~ 小一功課深嗎  ? 你覺得應付到嗎 ? 其實我比較煩是阿仔的行為問題, 因為佢好活躍, 我聽人地d 家長講, 唔聽話 or 太活躍既話, 就要見家長....我有d 驚 ..

今次停 ...
Best wish,

Dear Derdad,

多謝你的意見, 我明白晒啦 ~ 努力加油 !!

ahpei

原帖由 Derdad 於 09-6-19 04:01 發表
如果妳諗真啲:同樣嘅官津學校,同樣嘅跟足小學課程指引嘅教科書,學校與學校之間嘅所謂「深」,在哪裡?

能夠諗到嘅,可能只有學生嘅質數及教學嘅語言。但兩者真的和深淺有關嗎(應該唔會關教得快慢事o卦?因為反正全港全年都係 ...

想問呂郭派華仁機會是否真的好少?
我知聖大派得多,但我又想讀呂郭全日班

讀什麼幼稚園和派小學其實無乜關係, 想去華仁相信讀任何一間幼稚園機會都很微, 因為本身位好少。想入除非爸爸是舊生 + 天主教 + 首名 咁機會先會大d 。
原帖由 meloeskie2 於 10-11-17 17:33 發表
想問呂郭派華仁機會是否真的好少?
我知聖大派得多,但我又想讀呂郭全日班
‹ 上一主題|下一主題