用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幾歲學phonics (分享)
go

幾歲學phonics (分享) [複製鏈接]

0    0    0    0

我都覺得先比小朋友學左letter 大細階,再學字母音同拼音,一步步咁對佢地學習比較好~~

回覆 3# mamimeowmeow 的文章

我個b係兩歲半開始學英文架, 不過唔係學phonics, 而係先學conversation, 唔好以為咁細個唔識呀, 而家d細路好利害, 只係香港填鴨式教育唔啱佢地咋, 外國讀書係聽講讀寫, 而我地學讀書就讀寫聽講, 根本掉轉晒, 咪差d law! 讀國際學校嗰d小朋友讀書易入腦d架! 比佢去學英文啦, 聽吓聽吓就識跟住講架啦! 我個b都係咁, 學咗半年已經可以講簡單嘅句子嘞! 試吓啦!

我會等大約4歲, 升k2先學
因為等囡囡學完26個字母, 同埋熟習左之後學會好d
一步步唔好太急ma

其實歲多兩歲己經可以學phonics, 只不過不是到centre學, 而是買教材在家教, 在聽覺上提供phonics 的刺激, 小朋友就會不知不覺中學會.
我家小朋友, 剛兩歲半, 但己經學會了phonics 拼音的技巧

http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=5278

醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 09-7-14 00:13 發表
其實歲多兩歲己經可以學phonics, 只不過不是到centre學, 而是買教材在家教, 在聽覺上提供phonics 的刺激, 小朋友就會不知不覺中學會.
我家小朋友, 剛兩歲半, 但己經學會了phonics 拼音的技巧

http://hk.myblog.yaho ...

係呀~
我就等阿仔d生字有返咁上下 (都睇到英文短句),  自己搵字母咭教.. 得閒又教d
佢地細, 好快上手
所以.. 唔係幾多歲教嘅問題, 係佢對d字母熟未~

聽我侄女個phonetics老師講,最細可以k2學,但重點係個小朋友一定要識晒a-z先得,唔係無用!

agreed!

原帖由 mamimeowmeow 於 09-7-14 11:50 發表
無錯,唔係幾歲學phonics既問題,而係個小朋友有幾認得d字母,如果佢都唔認得,咪盞令佢混亂左phonics名本身字母既音~

香港既家庭同小朋友始終唔同外國,人地可以一歲開始,唔代表香港都可以囉。 ...

我個仔三歲就開始學jolly phonics,現在他可以自己reading story book

原帖由 sapigpigpapa 於 09-7-5 00:07 發表
我個b係兩歲半開始學英文架, 不過唔係學phonics, 而係先學conversation, 唔好以為咁細個唔識呀, 而家d細路好利害, 只係香港填鴨式教育唔啱佢地咋, 外國讀書係聽講讀寫, 而我地學讀書就讀寫聽講, 根本掉轉晒, 咪差d l ...

Agreed! 我仔仔幾個月大我就俾廸士x d 片和tv啲兒童program佢睇,  e+佢兩歲半返緊學conversation d班, 老師d指示佢都一一做到和講到. e+搵緊phonics俾佢學.

我兩個囝都係3歲幾開始學, phonics一定係要學識左A-Z嫁大小階後先好學, 我了解左幾套phonics, 基本上都要學兩年半至三年, 所以本人應為最好係上小一左右學晒, 等佢上小學時唔駛太學辛苦, 由基楚學起, 之後上混音, 所以唔好太遲去學, 現在啊囝讀個間learning centre都好多小朋友嚟學phonics 嫁, 如果你地有需要的我可以俾啲資料你地.

‹ 上一主題|下一主題