用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問奧運站附近有咩全日制兩歲班??
go

請問奧運站附近有咩全日制兩歲班?? [複製鏈接]

如題. 謝謝!!
   0    0    0    0

救世軍, 協康會等
但好難有位, 要一早就交表...即是1歲就要申請

醒目開學勳章

康苗(即係協康會屬下),一歲可以報.救世軍一出世就要報定架喇.:loveliness:

Iro14sheung and sharon26788,

thank you for your info. 咁你地d bb 有冇返呢兩間是但一間? 知唔知環境ok唔ok呢?

ccleung,

我阿b上過一個playgroup. 但係我相信明年我應該冇咁多時間同阿仔去咁多playgroup, 但又唔想佢日日對住工人,所以想佢兩歲就讀全日班. 不過c6覺得阿仔咁细唔好去咁遠,所以喺屋企附近揾,方便接送喎.

原帖由 sharon26788 於 09-6-16 19:15 發表
康苗(即係協康會屬下),一歲可以報.救世軍一出世就要報定架喇.:loveliness:

醒目開學勳章

我兩間都報左,不過救世軍應該就唔可以兩歲入讀,要K1先入得;康苗就可能有機會到兩歲,10年2月或3月至知.我都想囡囡早d入讀,唔想佢成日係屋企,雖然而家都有返緊playgroup.

基督教服務處匯豐幼兒學校都可以兩歲開始讀, N1-K3全日, 只要有位, 父母不一定是匯豐員工作都可以報, 您打去了解下..

http://www.hkcschild.edu.hk/wfns/

如果要單對單對住工人, 讓小朋友兩歲返全日我覺得仲好, 不但可以學習基本自理, 守規矩, 吃飯午睡都好有規律, 午睡後亦有各種分組活動, 比在家中充實..

兩歲小朋友好奇心重, 精力旺盛, 要搵方法及途徑讓他們有足夠的探索/發洩空間, 成長中的情緒會較穩定

sharon26788 & B1,

Thanks a lot for the info.  I'll consider these options.

原帖由 B1 於 09-6-18 10:39 發表
如果要單對單對住工人, 讓小朋友兩歲返全日我覺得仲好, 不但可以學習基本自理, 守規矩, 吃飯午睡都好有規律, 午睡後亦有各種分組活動, 比在家中充實..

兩歲小朋友好奇心重, 精力旺盛, 要搵方法及途徑讓他們有足夠的 ...

我以前都call過但佢地話一定要是員工仲要排隊才入到架....

2歲班真是好難找...全日的就更甚

原帖由 B1 於 09-6-18 10:33 發表
基督教服務處匯豐幼兒學校都可以兩歲開始讀, N1-K3全日, 只要有位, 父母不一定是匯豐員工作都可以報, 您打去了解下..

http://www.hkcschild.edu.hk/wfns/

海富協康d playgroup幾ok架..有系統又有主題, 唔commercial亦唔會齋to have fun...細佬都返緊baby果隻, 唔同歲數都有, 去到歲幾兩歲一星期返幾天都好似有, 要撞啱佢地有無班開...

我阿b只上過一個playgroup, 就係B1講嗰間協康. 內容都真係well-designed. 宜且價錢ok(8堂$1,200 for baby wonderland, 好似係for 7-12mths), 不過可能唔太近你屋企).

我應該有你e-mail address, 我forward張leaflet俾你睇你再打去問吖.

原帖由 ccleung 於 09-6-18 14:43 發表
其實我想搵d playgroup 比bb玩住先. 再搵. 你地有冇好介紹呢???

oops!! 最後係認唔倒你個e-mail address o既. 你pm我啦!!Thanks.

原帖由 尖尖媽咪 於 09-6-18 23:20 發表
我阿b只上過一個playgroup, 就係B1講嗰間協康. 內容都真係well-designed. 宜且價錢ok(8堂$1,200 for baby wonderland, 好似係for 7-12mths), 不過可能唔太近你屋企).

我應該有你e-mail address, 我forward張leaflet俾你睇 ...

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_activity.php?id_postitem=736

呢樹都一目了然...

for 7-12個月bb的PG中, baby wonderland 跟baby health gym 有少少唔同, 前者係職業治療師, 後者由物理治療師帶 ($1,380 8堂), 而bb wonderland剛巧在海富有班開, 負責office好似在太子果邊, 而bb health gym負責人則本來是海富的職員..

原帖由 B1 於 09-6-19 11:59 發表
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_activity.php?id_postitem=736

呢樹都一目了然...

for 7-12個月bb的PG中, baby wonderland 跟baby health gym 有少少唔同, 前者係職業治療師, 後者由物理治療師帶 ($1,380 8 ...

I tried to ask for info in Hoi Fu last few months.  The receptionist only ask me to look for new courses on their website and then gave my an outdated leaflet.  They really can't give any help to me at all.

ccleung,

唔好意思,啱啱先有時間上嚟. 已經send咗俾你, 不過好大機會d班已經full咗,所以如果你真係有興趣,你可以打電話去,同佢地d姑娘講你想報邊個course,排定隊,咁到有班又排到你時佢地會call你.

原帖由 ccleung 於 09-6-19 17:48 發表

thx. 但我仲未收到你email

glorio,

我估可能係地點太多同埋courses太多,d receptionists係唔多清楚details. 之前B1 attach 嗰條link有電話,我諗都係打電話搵倒d course o既負責人先識答問題.

原帖由 glorio 於 09-6-19 15:29 發表

I tried to ask for info in Hoi Fu last few months.  The receptionist only ask me to look for new courses on their website and then gave my an outdated leaflet.  They really can't give any help to me ...
‹ 上一主題|下一主題