用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇可能等派位後先再報直資呢? (tko 區) ...
go

有冇可能等派位後先再報直資呢? (tko 區) [複製鏈接]

有冇人有經驗或知道呢?

因為我唔想報左直資好彩又收我個囝時, 就冇左大抽獎既機會...我地想報播道同plk 陸慶濤...但係佢地都好似係係自行派位前知道result ...所以好心煩想問下..
   0    0    0    0

直資一定唔得,除非私校,你個小朋友10/11入讀?直資學校好多都開始報名!

醒目開學勳章

派位後可以報直資, 但好似你所講, 大部份直資都o係自行之前已經收人, 之後未必有得報o家o勒! 就算有都只會係其他人放棄o既位, 唔會太多, 同埋多數留番俾waiting list. 你真係要諗諗.

係呀..我個囝今年K2, 要開始留意報名..我知優才開始報名, 但我地只會報兩間(播道同陸慶濤), 呢兩間會遲D 先開始報名..

原帖由 papalovemama 於 09-6-16 23:03 發表
直資一定唔得,除非私校,你個小朋友10/11入讀?直資學校好多都開始報名!

醒目開學勳章 王國長老

問過播道, 暫時未有簡介會, 亦未開始報名
大部分直資都係"蘇州過後無艇搭", 一早一大堆人申請, waitlist都一大條, 想等派完位再去叩門, 超難!
遊戲就係咁玩, 邊個家長唔想又好又免費丫, 你都要好好想一下了
我準備寄申請俾真道了(20/6 deadline), 當rehearsal又好咩都好啦! (坦白講我都會advise你報多2間, 裝備好左自己先, 無謂一開波就認真上戰場丫係咪?!)
原帖由 smilebaboo 於 09-6-17 09:29 AM 發表
係呀..我個囝今年K2, 要開始留意報名..我知優才開始報名, 但我地只會報兩間(播道同陸慶濤), 呢兩間會遲D 先開始報名..

唉...真係令人頭痛, 想報就梗係想佢收啦..但係到佢收時又會作出好大決定...(因為我仲有個細囡, 佢係07年出世, 到時一定仲難揾位...所以哥哥既選擇會直接影响妹妹將來讀邊間..)

anyway, 唔該晒你地呀!

原帖由 Geni 於 09-6-17 00:04 發表
派位後可以報直資, 但好似你所講, 大部份直資都o係自行之前已經收人, 之後未必有得報o家o勒! 就算有都只會係其他人放棄o既位, 唔會太多, 同埋多數留番俾waiting list. 你真係要諗諗. ...

多謝你回應...我現在才真正感受到小一家長既心情... 仲有漫漫長路...

係呢..你小朋友都係今年報小一?  咁多D交流下啦...多多指教..

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 09:34 發表
問過播道, 暫時未有簡介會, 亦未開始報名
大部分直資都係"蘇州過後無艇搭", 一早一大堆人申請, waitlist都一大條, 想等派完位再去叩門, 超難!
遊戲就係咁玩, 邊個家長唔想又好又免費丫, 你都要好好想一下了
我準備寄 ...

醒目開學勳章 王國長老

我住港島架, 心儀港大同學會(大女讀緊), 另外會考漢華, 真道同播道
我仔唔係特別叻, 所以果d勁料(dbs, spcc, st paul boy, 英華)果d, 全部唔打算報了
我就係對派位制度無信心, 所以果時女女搵學校, 一早決定靠自己考..........今次亦一樣!
原帖由 smilebaboo 於 09-6-17 09:39 AM 發表
多謝你回應...我現在才真正感受到小一家長既心情...ops:" /> 仲有漫漫長路...

係呢..你小朋友都係今年報小一?  咁多D交流下啦...多多指教..

你真係要諗清楚,我就係做錯左,so tell you about my story. 我個仔10/08 in 左播道,收左佢,我think我係第一批收到信,諗左好耐,最後都係放棄左,e+派位,派左間我冇塡過既,心情係無奈,無助......, e+ 叩左5間,有2間已知唔得,1間next Sat去in,有2間等消息.等既心情真係好難受.

醒目開學勳章 王國長老

加油啦!
有無再去播道叩門呀? 想當初佢都係覺得你小朋友叻至俾offer姐, 可能有機呢

已打電話去問,佢地話waiting list 都大把人,so 冇位

播道同埋陸慶濤都係約在每年10月底會有面試結果,兩間學校都要簽放棄政府派位的同意書,若果你小朋友兩間都考到的話,學校一定會要求你簽信作實,然後通知教育局.

好似其它家長話,由於學校本身經已有後備生,所以根本無可能再收派位後而"叩門"的學生.

其實兩間學校的學位都爭得好緊要,尤其係播道,所以播道無可能會收其它"叩門"的學生.另外,我朋友同我講,佢曾經問過陸慶濤,暫時都沒有位,若然想"叩門",都要等有人唔要個位先有機會面試,所以我諗以上兩間學校都比較難在派位後考得入.

smilebaboo,我諗你要知道邊間學校係你最心儀的選擇(例如津貼/直資,英小,新校舍或活動教學等等),你先可以決定到參與邊個派位/考試方法,因為揀咗直資,就沒有得大抽獎,但大抽獎就好危險地派了不想要的學校!

原帖由 smilebaboo 於 09-6-16 22:21 發表
有冇人有經驗或知道呢?

因為我唔想報左直資好彩又收我個囝時, 就冇左大抽獎既機會...我地想報播道同plk 陸慶濤...但係佢地都好似係係自行派位前知道result ...所以好心煩想問下.. ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

輕鬆D去面對喇, 唔好無形中比左壓力你自己同小朋友, 咁仲唔好喇, 而家你應該諗定方向, 直資/私校定大抽獎選津校, 向你選定嘅方向行, 加油呀, 祝大家小朋友都入到合適嘅學校喇
原帖由 smilebaboo 於 09-6-17 09:39 發表
多謝你回應...我現在才真正感受到小一家長既心情...ops:" /> 仲有漫漫長路...

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

簽名被屏蔽

你係咪95區校網呀?  你派左去邊間呢?  如果係95, 你會考慮田家炳嗎? 我發現原來佢都幾好(雖然唔係好多人鐘意呢間, 但係質素都唔係好差), 如果你冇乜選擇可以試下..聽請叩門多數ok 喎...我見d學生都幾乖...咁你可以出年再揾學校插班...

希望你叩門心儀學校成功啦..

原帖由 BB010303 於 09-6-17 14:45 發表
你真係要諗清楚,我就係做錯左,so tell you about my story. 我個仔10/08 in 左播道,收左佢,我think我係第一批收到信,諗左好耐,最後都係放棄左,e+派位,派左間我冇塡過既,心情係無奈,無助......, e+ 叩左5間,有2間已知唔得 ...

其實我一向都唔緊張架..點知比朋友個friend 攪到我對小一有d 驚 (如果有見過我之前個post)..不過我一直都冇同囝囝提及揾學校d野..當佢問起我時我都會話乜學校都唔重要, 最重要係睇你自己有冇用功讀書...

因為我真係覺得讀直資都冇乜所謂, 但係同時我地都target左區內幾間津小..(保良局馮晴/黃永樹..etc)...諗緊讀津小對妹妹就好d咁...嘻...

原帖由 monkey妹 於 09-6-17 16:06 發表
輕鬆D去面對喇, 唔好無形中比左壓力你自己同小朋友, 咁仲唔好喇, 而家你應該諗定方向, 直資/私校定大抽獎選津校, 向你選定嘅方向行, 加油呀, 祝大家小朋友都入到合適嘅學校喇
...

原帖由 smilebaboo 於 09-6-17 22:02 發表
其實我一向都唔緊張架..點知比朋友個friend 攪到我對小一有d 驚 (如果有見過我之前個post)..不過我一直都冇同囝囝提及揾學校d野..當佢問起我時我都會話乜學校都唔重要, 最重要係睇你自己有冇用功讀書...

因為我真係 ...

smilebaboo,

請問你係咪卓楠媽咪呀?  我就係住係你樓上1x樓雋雋媽咪呀?  以前一齊讀德x同一班呢???  如果你唔想放棄大抽奬的話, 不如試下同佢考私小做墊底先啦, 考到私小係可以繼續玩大抽奬的.

我會同雋雋考直資, 考到就會放棄大抽奬喇, 因為我地向來都無抽奬命, 就算考唔到直資, 點都叫做有經驗點樣去叩門, 去 interview 嘛, 因為所有準備(個人 portfolio) 已經係手, 唔使到時咁驚囉.  "機會就在眼前" 試下無妨.  好多小一入學講座, 都開始左, 陸慶濤好似係 27/6 有簡介會.去聽吓先啦.

hi Michelmcy,

係呀..我係卓楠媽咪呀! 哈..我梗係記得你啦..Alex 媽呀嘛..嘻..我仲發現一樣野就係你個囝同我個囝係同一間琴行學琴架..品X, right?  我有一次冇意中見到ALEX 既表演video, 卓楠都有去呀! 不過可能唔同場, 我地係下午2:XX 個場..你有冇MSN 架? 如果有你PM 我啦..

我都整緊囝囝個profile, 我地都會報直資, 我地唔會出區外啦, 怕囝囝辛苦, 我地只會報兩間直資, 播道同PLK 陸慶濤..現在諗緊個策略點樣會好D LOR..諗多D方向會好D.  另外私校我地可能都會報一間, 就係ST JOSEPH...如果好彩收既咪當有後著LOR..

得閒多D 傾下啦..

原帖由 Michelmcy 於 09-6-18 02:49 發表

smilebaboo,

請問你係咪卓楠媽咪呀?  我就係住係你樓上1x樓雋雋媽咪呀?  以前一齊讀德x同一班呢???  如果你唔想放棄大抽奬的話, 不如試下同佢考私小做墊底先啦, 考到私小係可以繼續玩大抽奬的.

我會同雋雋考直資 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:43 發表
我住港島架, 心儀港大同學會(大女讀緊), 另外會考漢華, 真道同播道
我仔唔係特別叻, 所以果d勁料(dbs, spcc, st paul boy, 英華)果d, 全部唔打算報了
我就係對派位制度無信心, 所以果時女女搵學校, 一早決定靠自己考 ...

hello,

話事話你學校不會收番細佬嗎 ? ec 是 100% 收番. 咁考試你米好辛苦要溫2間學校課本.
‹ 上一主題|下一主題