用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估結果...
go

評估結果... [複製鏈接]

我小朋友 social skill很, 去了很多playgroup, 沒有太大改善, Last week 我帶兒子做左個初步評估, 評估的結果我擔心, 建議他要接受言語治療, 社交治療, 感統治療, 最我詫異的建議做自閉評估 ! 她解釋兒子 less eye contact & eye contact 短.

自己,老師,兒科醫生不覺兒子這樣,只是害羞, 容易安, 也有 eye contact. 雖然這樣, 但擔心, 我想約做自閉評估, 但c6反對, 他說 BB只是發展慢D, 他擔心做評估, 治療, 會影響BB. 我好苦惱, 點做好 ?

0    0    0    0

醒目開學勳章

既然自己心中已經有一個擔憂,點解唔早d解決左先呢?如果係無事就最好,有事既話就可以早d接受治療,唔好耽誤左時間,到時後悔莫及仲喊都無為.

I understand but C6 not support, 擔心做錯決定.

原帖由 sharon26788 於 09-6-17 13:46 發表
既然自己心中已經有一個擔憂,點解唔早d解決左先呢?如果係無事就最好,有事既話就可以早d接受治療,唔好耽誤左時間,到時後悔莫及仲喊都無為.

你認為唔知就可能當無發生嗎????有就係有,遲早要面對,無就唔洗日日擔心.

原帖由 iceymama 於 09-6-17 09:27 發表
我小朋友 social skill很弱, 去了很多playgroup, 沒有太大改善, Last week 我帶兒子做左個初步評估, 評估的結果令我擔心, 建議他要接受言語治療, 社交治療, 感統治療, 最令我詫異的建議做自閉評估 ! 她解釋兒子 less ...

bb發展遲緩, 及早治療唔好D, 因為小朋友細時,可能發展只差三四個月, 但小朋友一日一日大左, 就可能相差大

原帖由 iceymama 於 09-6-17 09:27 發表
我小朋友 social skill很弱, 去了很多playgroup, 沒有太大改善, Last week 我帶兒子做左個初步評估, 評估的結果令我擔心, 建議他要接受言語治療, 社交治療, 感統治療, 最令我詫異的建議做自閉評估 ! 她解釋兒子 less ...

請問你小朋友幾大呀

聽落你個 case 個人認為自閉症評估唔一定要做(尤其若小朋友不足 2 歲), 但幫到佢既治療就最好快d做。若經濟許可, 到私人機構上訓練, 其實佢地一般都會第一次做左個評估先($450 - 600 不等, 無書面報告), 然後再安排訓練。咁你可以在個中心評估既時候問個評估既人員你個仔既情況係點~

其實無論係咪自閉症, 若要得到既幫助相差不遠的話, 咁又唔係一定要化幾千元做評估, 呢個只係個人經驗個人意見 only~

話時話一些初步評估好睇個小朋友既心情同表現~ 最重要平時同你地同埋相熟的人有無眼神交流 etc

謝謝大家的意見.

我小朋友兩歲半. 我最初都係想找一些訓練 or 治療, 來改善他的弱項. 但c6好似接受唔到特殊教育, 他堅持仔仔沒自閉問題, 他覺得帶仔仔去多d地方, 已ok.   

雖然我都唔覺得仔仔有自閉問題, 但他是需要訓練, 我有去面對他的問題. 只是評估結果建議做自閉症評估, C6 not support, 所以我唔知做唔做好.

原帖由 anan3388 於 09-6-17 16:23 發表
聽落你個 case 個人認為自閉症評估唔一定要做(尤其若小朋友不足 2 歲), 但幫到佢既治療就最好快d做。若經濟許可, 到私人機構上訓練, 其實佢地一般都會第一次做左個評估先($450 - 600 不等, 無書面報告), 然後再安排 ...

原帖由 iceymama 於 09-6-17 17:25 發表
謝謝大家的意見.

我小朋友兩歲半. 我最初都係想找一些訓練 or 治療, 來改善他的弱項. 但c6好似接受唔到特殊教育, 他堅持仔仔沒自閉問題, 他覺得帶仔仔去多d地方, 已ok.   

雖然我都唔覺得仔仔有自閉問題, 但他是需 ...

如你C6反對做自閉評估, 你也可以按小朋友初次評估的報告先幫他的弱項, 反正他是不是自閉, 你也要幫他追落後了的!

我覺得你C6係怕若果你亞仔(touch wood)真係有"自閉症"佢會接受唔到, 所以寧願唔知好過知, 又或者佢一廂情願以為大大下個仔會冇問題.
但希望你可以勸服佢, 若結果唔係當然安心啦, 但若果係的話, 越早介入越快有成效, 不要再浪費時間吧!
沒有父母希望自己子女入讀"特殊學校".
但人要面對現實, 為了兒子, 為了自己....
自閉症狀, 孩子越大越明顯, 越遲攪越難攪.
望你C6早點醒覺.

原帖由 iceymama 於 09-6-17 17:25 發表
謝謝大家的意見.

雖然我都唔覺得仔仔有自閉問題, 但他是需 ...

‹ 上一主題|下一主題