用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美加讀大學, 中幾考TOFEL & SAT 好?
go

去美加讀大學, 中幾考TOFEL & SAT 好? [複製鏈接]

阿女係首批新高334中學生, 阿女想試下入5入到香港D大學, 請問有冇人知中幾考TOFEL & SAT 好?

(阿女部份同學已經交咗退學信)
   0    0    0    0

我仔 F.4已考TOEFL, 因想平核他英語水平, 同埋摸索下係咩模式, 以防考得不理想, 仲有多D時間考多次嘛!  未雨綢繆啫!

你可以排期考咗先, 因它有個 period可以係1-2年內用作証明, 同埋依家很多人考, 連同胞們都到HK考, 幾full !!

P.S. 唔係好記得1 or 2 yrs??

thank you :D

我daughter now F.4,she  is learning TOEFL, 因想平核他英語水平, 同埋摸索下係咩模式, also good for Cert next year 以防考得不理想, 仲有多D時間考多次嘛!  未雨綢繆啫!

<<chuchu-fighting 發表於 09-6-28 01:25
我daughter now F.4,she  is learning TOEFL, 因想平核他英語水平, 同埋摸索下係>>

TO: chuchu-fighting

May I know the name of the school which provide TOEFL lesson?

Thank you so much!

Form 4 will be a good time to do TOFEL.  For SAT, because of the vocabs, better start early.  Can also do the SAT subject tests.  It helps for US schools

at shatin ,a lot big school have.

原帖由 Family_Dad 於 09-7-6 22:23 發表
Form 4 will be a good time to do TOFEL.  For SAT, because of the vocabs, better start early.  Can also do the SAT subject tests.  It helps for US schools

thx

D agent 話完阿女最遲升F5果年去US讀11班, 咁係最易考到好大學(eg. UC Berkeley); 如果完咗334嘅F6先過去, 就要讀CC YR1,2 再TRANSFER 去好大學嘅YR3,4.

請問:
1.HK d uni (eg HKU, CU, UST) 嘅level 等同邊d US uni 呢?

2. HK d uni (eg POLY, CITY, etc) 嘅level 又等同邊d US uni 呢?

3. 完咗334嘅F6要喺SAT考到乜成績先入到好大學(eg. UC Berkeley)?

4. 要有怎麼樣的成績由, 才能順利由CC 上好大學(eg. UC Berkeley) ?

5. 如何選擇CC? 要注意D乜?

請問是否要在外面修讀課程才考好些?
原帖由 hilarywdv 於 09-6-22 14:16 發表
我仔 F.4已考TOEFL, 因想平核他英語水平, 同埋摸索下係咩模式, 以防考得不理想, 仲有多D時間考多次嘛!  未雨綢繆啫!

你可以排期考咗先, 因它有個 period可以係1-2年內用作証明, 同埋依家很多人考, 連同胞們都到HK考 ...
‹ 上一主題|下一主題