用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀幼稚園
go

揀幼稚園 [複製鏈接]

有教育界既人同我講, 話幫bb揀幼稚園係應該先target讀邊間中學, 再稔番轉頭讀邊間小學同幼稚園, 我又覺得個theory幾對, 大家又覺得點呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我無諗得咁實在~
只係諗: 想阿仔將來條路點走
然後就幫佢搵一間適合嘅KG

咁要視乎你想選津校 or 私校,

如果自問無能力供子女讀十幾年私校, 每個月俾幾千蚊 (好似我咁), 目標係津校, 咁我覺得大家選幼稚園時, 只係考慮交通方便和師資口碑ok就得, 唔需要執著一定要名校.  

有唔少家長唔熟悉遊戲規則, 成日係度問這間幼稚園的學生通常升去哪間津小, 佢地唔知小一派位唔係睇你讀邊間幼稚園, 而係計分 (例如家長, 兄姊係舊生 or 教友), 如果好似我咁, 乜分都無, 疊埋心水等大抽獎, 咁讀邊間幼稚園唔駛太執著, 只要師資和口碑ok就得.  

如果一心讀私校 (直資), 咁選幼稚園就要開始計劃啦.

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-22 15:21 發表
咁要視乎你想選津校 or 私校,

如果自問無能力供子女讀十幾年私校, 每個月俾幾千蚊 (好似我咁), 目標係津校, 咁我覺得大家選幼稚園時, 只係考慮交通方便和師資口碑ok就得, 唔需要執著一定要名校.  

有唔少家長唔熟 ...

Jaycee_mami, you're so right.  Where can I get some info about the "game rule"?  I don't know HK education system very well as I left HK very young.    Thank you!

量力而為(津校/私校)...想讀邊間小學...看地區多..總有好多野跟...$$$...EXSAMPLE..興趣班...補習班..校車...等

Yes, I agree with you.
原帖由 vickywky 於 09-6-22 13:11 發表
有教育界既人同我講, 話幫bb揀幼稚園係應該先target讀邊間中學, 再稔番轉頭讀邊間小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c同幼稚園, 我又覺得個theory幾對, 大家又 ...

其實樓主講的方法,我同事都係咁教我,我覺得係有道理嘅。不過呢個只係其中一個揀幼稚園的考慮維度,仲有其他要考慮。個人覺得最重要係孩子性格適合邊類學校,校風、地區(合理範圍內)、財務承擔等。

講真無idea時,我第一個諗法都係想阿仔讀名校,最好讀DBS...... 但宜家阿仔大個d,開始睇到佢性格,就知道傳統學校唔適合佢,如果夾硬要佢讀,我諗我要預日日收學校電話要見家長都似...... 唔係話我仔頑皮,只係佢唔係那種願意乖乖聽講的人,佢只係需要適合的伯樂。咁我宜家就會專門研究咩小學/中學會較可以發揮我仔的特性,而又係我地可以affordable的,再睇下邊間幼稚園比較容易入呢類學校,去揀一間適合我仔的幼稚園。

‹ 上一主題|下一主題