用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好消息! 學校主動話唔收7月學費!!
go

好消息! 學校主動話唔收7月學費!! [複製鏈接]

女女間學校真係做得好大方... 主動話, 唔收7月學費...

我女返全日班, han佐4千幾呢!

將來細佬都一定會係呢間讀!
   0    0    0    0

嘩!!邊間學校咁好呀!!我今日先問過我間學校話要收咋....

請問呢間學校叫咩名呀?

嘩, 這學校真好, 我認為這樣雖然學校在財政上可能有損失, 但羸得口碑和家長信任, 其實得還多於失, 是明智之舉, 值得一讚.

原帖由 ipo167 於 09-6-26 15:04 發表
請問呢間學校叫咩名呀?

港島東的kinder...
如果我講出來, 唔知學校會唔會被其他學校 ...

我曾經都有自私地(講緊我自己)言念過退學, 因為女女係呢間學校插班讀N1(全日), 7月上完就轉校... 當時想過, 不如早d退學算了...

但... 一言念起幾個月來錫女女, 教女女的老師/校長/嬸嬸, 就做唔出... 佢地都要出糧的, 況且呢個係政府的決定, 大家都唔想...

雖然, 我都一直好心痛d學費!

...... 今日, 我收到學校通知, 話, 提早放暑假, 學校安排提早大裝修... 所以7月份的學費唔使交... 當時的感覺真係好感動... 我相信, 老師/嬸嬸放耐佐暑假, 肯定有部份係無薪假期... 如果我係老師, plan好佐自己的開支, 我又能否接受到!?

我好感謝學校/老師&每一位員工的付出! 呢一刻, 如果佢地話, 無奈要收返學費, 我都好心甘情願咁去比!

原帖由 jjtseung 於 09-6-26 14:46 發表
女女間學校真係做得好大方... 主動話, 唔收7月學費...

such a gd news :) congr!

回覆 5# jjtseung 的文章

唔會o掛!

原帖由 jjtseung 於 09-6-26 14:46 發表

such a gd news :). congr!

不如講出黎俾大家知, 呢間咁好既學校真係直得"有d校長"借鏡架...

原帖由 jjtseung 於 09-6-26 15:10 發表
我曾經都有自私地(講緊我自己)言念過退學, 因為女女係呢間學校插班讀N1(全日), 7月上完就轉校... 當時想過, 不如早d退學算了...

但... 一言念起幾個月來錫女女, 教女女的老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

公開表揚 公開表揚

other teacher and principal 打手, you see... ...

Yeah! 正義必勝!!!

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-26 15:25 發表
公開表揚 公開表揚

other teacher and principal 打手, you see... ...

原帖由 jjtseung 於 09-6-26 15:08 發表

港島東的kinder...
如果我講出來, 唔知學校會唔會被其他學校 ...

衰鬼,5好怕羞 la

hello jjtseung,

你好...我地之前有傾過聖大架....

你個女間學校真係好....我個女宜家都係返全日n班....不過, 我只可以提早退學...七月都依然要交學費....

嘻嘻嘻!樓主你買唔到我關子,我知道系邊間!阿女幾乎同你女女做同學,不過而家去左隔離!
原帖由 jjtseung 於 09-6-26 15:10 發表

但... 一言念起幾個月來錫女女, 教女女的老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

That's really a good news! So admire...

原帖由 七點半 於 09-6-26 16:49 發表
hello jjtseung,

你好...我地之前有傾過聖大架....

你個女間學校真係好....我個女宜家都係返全日n班....不過, 我只可以提早退學...七月都依然要交學費....
...

hello,

我記得妳啊!

咁你而加言念住點? 退佐學?

原帖由 venuscc 於 09-6-26 23:18 發表
嘻嘻嘻!樓主你買唔到我關子,我知道系邊間!阿女幾乎同你女女做同學,不過而家去左隔離!

我唔係特登賣關子... 不過真係驚學校有壓力, 佢地都有
好幾間聯誼學校... 當然, 應該係我多慮啦!

我估, 其實好多學校都study緊d折中的方法, 盡量來彌補返家長經濟精神上/小朋友學業上的損失... 相信好消息陸續有來啦!

政府一句話:停課! 跟住就無足夠的指引, 無足夠的support比學校&家長, 將個燙手山芋掉比家長/學校/補習社/興趣班, 真係好兒戲, 兼好無奈...
其實, 學校&老師都唔想咁樣, 更加唔想平時和諧的家校關係變得心中有條刺...

我自己都被搞亂晒計畫... 原本安排女女讀全日班, 自己就可以輕鬆咁陀細B... 就算女女7月中開始放暑假, 我都安排好比佢返另一間的全日暫托, 返到8月尾K1開學... 女女有的返學, 我就可以安心養胎... 而加, 我攞咁大個肚都要湊住佢, 唔想悶親佢, 就要周圍走, 天氣又熱... 而加連暫托都要最快8月先開學...

既然係咁...不如妳唔洗寫晒全名(寫漏d咪得囉!).

原帖由 jjtseung 於 09-6-27 09:08 發表

我唔係特登賣關子... 不過真係驚學校有壓力, 佢地都有
好幾間聯誼學校... 當然, 應該係我多慮啦!

我估, 其實好多學校都study緊d折中的方法, 盡量來彌補返家長經濟精神上/小朋友學業上的損失... ...

呢間值得一讚的學校:
北角雲景道的合記!

女女係短短幾個月時間學到好多野, 得到全面的成長和照顧! 我好慶幸自己放棄其他3間offer, 而揀佐合記!

佢地由教會&學校都係好有heart來辦學的!
‹ 上一主題|下一主題