用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫幫忙, 想問小四先插班, 好嗎?
go

幫幫忙, 想問小四先插班, 好嗎? [複製鏈接]

各位
幫幫忙, 比 d 意見
有人教我, 有問題, 可以試在這裏看, 有否人可以幫到我, 我第一次參加親子王國, 吾知是不是這樣做呢.

個女今年小三, 升小四, 但三年來, 我都覺得教學好似麻麻 , 學校比較仁慈寬鬆,感覺吾夠積極, 但我想個女應該要比較嚴緊, 因為佢好心散, 一下子, 個心已經不知飛咗去邊, 讀書的專注力又吾夠. 而個女 d 成績, 只是中平. 咁應吾應該轉另一間學學校呢, 做去報小四插班  . 又或者重讀小三. 佢系細B la

而且有邊間學校比較好.
我住在柴彎區
有無好提議給我考慮呢
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

每級都有人插班呀, 我女學校上星期六有插班試, 插p2至插p5都有人--我女學校都係柴灣區出名仁義寬鬆wor
(坦白講, 而家至問插班似乎遲左d, d學生都截晒申請了)
anyway, 講返正題, 插班不嬲都唔係易事, 間間學校都想揀最叻果d學生, 不過你可以試下, 真係插到, 証明學校覺得你小朋友係適合, 到時再決定都唔遲
不過你小朋友適應左開心學校, 而家至轉, 會唔會對佢黎講好tough丫, 講真, 我女都有同學試過轉去傳統學校, 讀左一年又返返黎....當然理由我唔知啦, 但跳黎跳去, 小朋友又要重新適應過, 都幾辛苦
另外, 升中都要考慮呀, 小4都係時候可以預備升中了, 有一條龍就最好, 唔駛煩, 如果無直屬/聯繫學校, 小朋友又唔係谷慣, d同學慣左操到恆晒, 佢而家至起步, 都幾辛苦wor

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-6-30 10:52 AM 發表
各位
幫幫忙, 比 d 意見
有人教我, 有問題, 可以試在這裏看, 有否人可以幫到我, 我第一次參加親子王國, 吾知是不是這樣做呢.

個女今年小三, 升小四, 但三年來, 我都覺得教學好似麻麻 , 學校比較仁慈寬鬆,感覺吾夠 ...

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

首先多謝你的意見.
就是担心升中問題, 才想要不要轉校, 原來依家報插班已經遲了,
講真, 我個女現在讀得好開心,佢之前是讀西灣河個間名幼稚園, 佢吾系太鐘意返學.
依家佢好開心返學,  所以我才想了三年, 但又担心佢升中問題, 所以先吾知點算好

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 我同事個女都攪緊插班, 所以我知好多都interview左, 出埋result tim
你而家女女果間有中學嗎? 我女都係升小4, 佢果間係愉快學習, 又有一條龍中學, 所以我就煩少好多了
原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-6-30 01:20 PM 發表
首先多謝你的意見.
就是担心升中問題, 才想要不要轉校, 原來依家報插班已經遲了,
講真, 我個女現在讀得好開心,佢之前是讀西灣河個間名幼稚園, 佢吾系太鐘意返學.
依家佢好開心返學,  所以我才想了三年, 但又担心 ...

唉, 佢依家個間是無中學的, 咁先煩.
所以, 依家都太遲了...
咁好似唯有繼續讀了... 我以為要考完試先去問..... >-<

醒目開學勳章 王國長老

咁你出年睇arm時間喇, 4,5月差唔多了
轉過黎港大同學會 lor! 愉快學習又一條龍 , 一次過解決晒你既問題
原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-6-30 02:34 PM 發表
唉, 佢依家個間是無中學的, 咁先煩.
所以, 依家都太遲了...
咁好似唯有繼續讀了... 我以為要考完試先去問..... >-

多謝告知
‹ 上一主題|下一主題