用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長可代整Profile ?
go

有冇家長可代整Profile ? [複製鏈接]

如題, 要平, 請pm .
   0    0    0    0
:-D :-D

醒目開學勳章

你點解唔嘗試自己整? 其實profile基本上唔係一定要有o既o野, 所以如果真係要整, 簡簡單單就可以. 如果用電腦做, 就用word 打個table, 寫小朋友o既個人資料, 再o係之後o個幾頁insert一d生活照, 證書等等. 另外再自己寫一封自薦信, 介紹o下你自己o既小朋友, 點解鍾意呢間學校, 平時點培育佢, 第時會同學校通力合作等等. 我覺得呢封信係成個profile 最難做o既一part, 而呢封信係絕對唔可以假手於人o既. 咁最難做o個part你都做o左, 仲點解要俾錢人做呢?

非常同意Geni的意見.
請人做profile太靚,啲dream school係唔多睇,
St. Paul Boys, 連colour都唔收. 要簡單咁list out information. 我就用word做咗1頁,好似resume 咁,
page2,3, .....9,10 全都興趣班信,cert,獎狀等黑白copy.

原帖由 Geni 於 09-7-6 10:34 發表
你點解唔嘗試自己整? 其實profile基本上唔係一定要有o既o野, 所以如果真係要整, 簡簡單單就可以. 如果用電腦做, 就用word 打個table, 寫小朋友o既個人資料, 再o係之後o個幾頁insert一d生活照, 證書等等. 另外再自己 ...

要我寫信冇問題, 問題在我是一個電腦白痴, 我見人地d profile做得好靘, 好colourful, 如果你叫我自己做的話一定做唔到呢d效果, 可能只得黑白兩色, 會唔會引起唔到校長興趣 ??你知啦校長可能要睇好多份喎! 我驚唔夠人fight, 可唔可以參考下你地d profile呀 ? 個人資料不必 e-mail, 謝謝 !! " [email protected] "
:-D :-D

原帖由 Geni 於 09-7-6 10:34 發表
你點解唔嘗試自己整? 其實profile基本上唔係一定要有o既o野, 所以如果真係要整, 簡簡單單就可以. 如果用電腦做, 就用word 打個table, 寫小朋友o既個人資料, 再o係之後o個幾頁insert一d生活照, 證書等等. 另外再自己 ...

TOTALLY AGREED.

原帖由 chanelho2001 於 09-7-6 00:52 發表
如題, 要平, 請pm .
係呀!雖然做得好辛苦.....但係你會發現固中的樂趣.....但係你要做定功課,睇吓係咪唔需要,因為藍田循道係唔收既.....最緊要操fit你個小朋友仲好....又可能統一同自行都ok就唔駛攪咁多......

自己整啦~ 好好醜醜都係自己嘅....

就算唔係面試用, 當做一份佢細個嘅歷程, 到第二時個小朋友大咗送番俾佢當份禮物都唔錯.....如果你抱住呢份心思, 份PORTFOLIO 自自然然就會真就會靚. 相反,如果只係當交工課有利益嘅, 出嚟就會唔真,太現實同唔靚.

你份嘢你估收到嗰個人唔識睇係自己做定係請槍架, 自己小朋友嘅嘢都唔想去做, 分分鈡會有反效果添!

原帖由 joe3805 於 09-7-8 18:42 發表
自己整啦~ 好好醜醜都係自己嘅....

就算唔係面試用, 當做一份佢細個嘅歷程, 到第二時個小朋友大咗送番俾佢當份禮物都唔錯.....如果你抱住呢份心思, 份PORTFOLIO 自自然然就會真就會靚. 相反,如果只係當交工課有利益 ...
非常認同,我都有一本keep起做紀念.......只有你自己先知道仔女囡既長短處呢,要怎麼做你最清楚......試咗先啦.....你仲有時間嗎......俾心機!
‹ 上一主題|下一主題