用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有安全帶的褓母車
go

沒有安全帶的褓母車 [複製鏈接]

請問有沒有家長讓小朋友乘坐沒有安全帶的褓母車?安全嗎?
   0    0    0    0

原帖由 rosalini 於 09-7-6 22:32 發表
請問有沒有家長讓小朋友乘坐沒有安全帶的褓母車?安全嗎?

法例沒有硬性要求要有安全帶。而且有意外時, 小朋友未必識解開安全帶逃生。

聽聞好似會要求新車既椅背要加高等等, 不過仲未有白紙黑紙可以睇到。可以致電問運輸局。

醒目開學勳章 王國長老

前排校巴forum, 校巴代表至講, 原來唔止無規定裝安全帶, 反而原本無而裝左, 驗車前仲要拆晒落黎tim
(真係唔知政府d官用邊度黎唸野)

所以要求保母車裝安全帶, 真係難的..........校巴都仲話要俾面學校, 保母車真係彩你都傻
反而要留意, 保母車係咪一人一座位lor, 同埋要有保母, 我見過有d保母車, o係司機位隔離夾硬加張chair, 坐幾個小朋友, 又無安全帶, 真係該燴!
原帖由 silvia_ng 於 09-7-7 02:03 PM 發表
法例沒有硬性要求要有安全帶。而且有意外時, 小朋友未必識解開安全帶逃生。

聽聞好似會要求新車既椅背要加高等等, 不過仲未有白紙黑紙可以睇到。可以致電問運輸局。 ...

謝謝回覆,會參考校巴forum。
‹ 上一主題|下一主題