用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇媽媽同孩子一起學鋼琴呀?
go

有冇媽媽同孩子一起學鋼琴呀? [複製鏈接]

我本身都好想學鋼琴, 不過小時候家裡環境不許可, 現在4歲半小兒開始到琴室學習, 我心思思又想學, 一來自己喜歡, 二來自己對樂譜一無所知, 學識後, 可以跟小兒一起研究.

大家覺得是否可行?  還是大人只雖學樂理就可以呢?
   0    0    0    0

有呀, 我問過有些琴室甚至唔收 extra charge. 我女 3.5 yr 佢果間會收多 $20 一節. 有些琴行會有親子鋼琴班. 我目的係唔想佢上課時攪攪震, 同埋睇下個老 c 如何. 本身我讀書時學過兩年電子琴, 識睇譜咁啦. 所以暫時老 c 係唔需要教我, 我係旁邊聽就夠了. 我打算自己會陪個女考埋一份, 希望有時間練. 單樂理唔夠, 返到屋企一定要埋琴練先得架.

你同佢一齊學, 佢興趣一定大好多架. 我同個女最快樂就係等待每晚練琴的時間

原帖由 可樂~ 於 09-7-7 20:20 發表
我本身都好想學鋼琴, 不過小時候家裡環境不許可, 現在4歲半小兒開始到琴室學習, 我心思思又想學, 一來自己喜歡, 二來自己對樂譜一無所知, 學識後, 可以跟小兒一起研究.

大家覺得是否可行?  還是大人只雖學樂理就可 ...

但係我屋企商場的琴行沒有親子班, 亦沒有陪上堂...
如果我要一齊學, 就要另外自己報course架...

我貪佢近近地方便, 要去琴室練琴都就腳d乍.

原帖由 w_y 於 09-7-7 22:04 發表
有呀, 我問過有些琴室甚至唔收 extra charge. 我女 3.5 yr 佢果間會收多 $20 一節. 有些琴行會有親子鋼琴班. 我目的係唔想佢上課時攪攪震, 同埋睇下個老 c 如何. 本身我讀書時學過兩年電子琴, 識睇譜咁啦. 所以暫時 ...

oh~~
一係請私人老 c 同佢傾下陪上課點計啦. 除左慳學費, 仲可以親子. 到大家進度差別遠左, 你至自己上課都未遲.

陪上堂呢樣, 琴行未必 list 出來的, 你要問佢~~我幾乎問十間, 十間都答我得, 差在收幾 $$ extra charge 咋.

我囡請私人老 c 次次學琴我都會跟她,坐係後面。
可以知道她學了什麼?自己亦都可以學?
回到家可以知道她彈得有冇錯。

我本身係業餘教琴老師, 我就無學生同媽咪一齊學, 因為一次教2個學生, 至少要多1.5倍的時間, 小朋友多數都坐唔定咁耐, 不過我就鼓勵媽咪都學埋一份, 因為咁樣可以做個好榜樣, 小朋友唔會咁易半途而廢, 當然LA, 大前提係媽咪都要勤力練習

另外, 只樂理論係唔足夠同唔好玩, 最怕到時係媽咪首先放棄, 咁就唔好LA

好多小朋友學琴年紀實左太細, 佢地自己都唔知上堂學咩野! 有好多家因為人地個小朋友學,我小朋友又要學.小朋友又未必喜歡 .
其實我比較讚成家長陪小朋友學琴, 學琴不是只是送個小朋友去學琴家長只是交學費....

學鋼琴不只是彈晒d音就可以. 我建議你同仔仔一起學... 一來可以增加親子關係, 二來又可以知道仔仔的進度 !

原帖由 可樂~ 於 09-7-7 20:20 發表

大家覺得是否可行?  還是大人只雖學樂理就可 ...

我都想同仔仔一齊學琴的媽咪, 但想搵一位好的老師好似好難, 不知去那裡找呢...

愛麗絲:

好老師真係可遇不可求, 問下身邊朋友有冇好介紹. or 可以去琴行問下

我係全職鋼琴老師, 6歲以下既小朋友學琴初期有家長陪上堂係比較好
學琴初期, 小朋友既專注力唔夠既時候
有媽咪在旁調解得宜, 可以令教學進度流暢D
最重要係俾媽咪知道返到屋企可以點樣同小朋友練琴
點樣令到小朋友有自信, 而且冇壓力咁學琴
當學左一段時間, 技巧開始成形, 家長可以試下四堂陪兩堂, 放手睇下小朋友可唔可以獨立

不過家長小朋友上堂都要好睇小朋友本身性格, 有D小朋友會好痴媽咪, 媽咪一離開就會不安+激喊, 有D可能因為媽咪睇住會緊張而有壓力, 所以唔可以一概而論, 視乎情況決定家長陪唔陪^^

媽咪坐係旁邊聽, 其實唔多唔少都會學到
始終教成人同小朋友既方法唔同
家長要遷就番小朋友既進度+能力,
學琴既氣氛會輕鬆+開心D
大部份有媽咪陪上堂既小朋友, 親子關係會好D, 因為返到屋企有共同既話題

至於老師方面, 真係要努力試多幾個
覺得真係唔適合既就要換
唔好怕唔好意思開口同老師講
好既老師可以令小朋友有個好既回憶

我都係咁樣自學緊...返到屋企同阿B practice 時佢彈一次我又彈一次...一起溫習lor...

唸住遲d如果去酊某個需要老師comment 比多d個人指示時先開始叫個老師分開教我...慳番d最初學習階段的$$$ ma...

原帖由 kitty28 於 09-7-8 10:14 發表
我囡請私人老 c ,次次學琴我都會跟她,坐係後面。
可以知道她學了什麼?自己亦都可以學?
回到家可以知道她彈得有冇錯。
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

原帖由 mrshopiano 於 09-7-16 09:25 發表
愛麗絲:

好老師真係可遇不可求, 問下身邊朋友有冇好介紹. or 可以去琴行問下

咁又講得啱呀!只不過而家香港地啲人越來越勢勵,我女女未學之前,我上網聯絡過幾個老師,只系系電話裡面傾過下,想約個DAY見面,但後來覺得唔系咁啱,就打番去同個老師講唔系咁方便(咁啲交通真系唔系好方便呀嗎,我要帶兩個女呀),個老師就好唔客氣咁話我"嘥佢時間,是又問唔系又問"!我都無佢符,唔出聲,最後SAY SORRY羅,唔系點呀!大佬呀,又系佢自己將啲資料放系網上,又話歡迎查詢,而家“反轉X肚就系X”,又唔比問,真系比佢吹漲!
所以而家我都唔好意思再隨便問啲“網上自薦”個啲老師啦!
其實我都系一路跟阿女上堂一路自學咱,上左唔夠四堂,我都可以大概彈到三級個啲歌啦,不過手法同拍子仲要慢慢練羅,睇譜就真系幾快,如果遲啲相認真學落去,我林到系要老師指點下好好多!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

In my 20 years of teaching piano to all ages, I can tell you, you are a very good mommy. All my students who have been lucky to have their mother sit in their piano lessons throughout the years, they are the ones who are my top students. Three of them are now scholarship recipients in famous universities for music (piano performance)..... and these kids studied with me since they were 6 to 8 years old, their mothers NEVER missed a lesson. From the first lesson, the mother sits in the chair I provide for her, every lesson, until now... these mothers attend every lesson, recital, performance, masterclass......

So, it's a great idea to learn together with your child.... and in fact, it's NEVER too late to learn. I have a number of adult beginners, if there is a will, there is a way. Some have taken ABRSM exams with distinction marks, some plays for leisure, some learns just popular music. Anyhow, it's a great way to be a "model" to your child.

My students who have parents taking piano lesson... always ask "Am I catching up to my mommy yet?" .... so the mothers always try to stay ahead... it's quite fun and wonderful to witness.

All the best to you, remember, never too late to start learning music!

但交通唔方便你應該係一早知,但約哂時間最後先話唔去,人地有說話俾你聽係正常既...我諗真係覺得地點時間岩,先好約見面啦。調轉頭諗,個老師工作忙碌,成日接到類似的電話,個個都係咁既話,咪好唔得閒....

原帖由 venuscc 於 09-8-1 23:38 發表

咁又講得啱呀!只不過而家香港地啲人越來越勢勵,我女女未學之前,我上網聯絡過幾個老師,只系系電話裡面傾過下,想約個DAY見面,但後來覺得唔系咁啱,就打番去同個老師講唔系咁方便(咁啲交通真系唔系好方便呀嗎,我要帶兩個女呀),個老 ...

如果約左, 去到夠鐘先打o黎話唔o黎, 咁就唔o岩o既, 不過我諗venuscc應該唔係係臨到見面o既時間打比那位老師吧.....

上左唔夠四堂,就可以大概彈到三級個啲歌?? 咁誇張?

我仔仔4歲半開始學, 直至現在學了1年半了. 我每一堂也跟著他上堂. 其實我想知道老師教了他什麼, 然後他回家練琴的時候, 我便知道什麼地方要留意了.
我是坐在老遠的, 不是一起學, 但我會留心聽老師的講解.

依家我仔仔會要求我跟佢學, 我會唔識, 然後我仔就好似小老師咁, 教返我轉頭, 咁佢又會好似勁咁D, 之前彈來彈去彈唔到的, 佢要教我, 咁又會彈到了, 很神奇的.

我囝囝2歲5個月開始上小小莫札特(old version),
而家2歲10個月, 上到下學期1/3左右,
老師suggest我地之後報讀親子鋼琴班,
佢話咁細個嘅小朋友未適合自己上堂,
有mama陪伴會效果比較好,
mama一齊學, 可以同小朋友一齊練習。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題