用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小二家長請入黎報到 ...
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小二家長請入黎報到 [複製鏈接]

2    0    0    0
簽名被屏蔽

恭喜你, 你亞女一定好叻

我個女唔係P2 但都可以分享吓經驗!

1. uniform有2種色, 學校書記話剩買藍色都可以, 請問米色那套有無需要買? 咩場合要著?  
平日兩隻色都可以着, 但五月有一日、同影全班合照果日都要藍色, 我就每隻色買一條。

2. 除左指定地點, 有無其他地方有校服裙賣?
冇架

3. 小一有沒有學中文輸入法?
據我記得, 冇噃

Point 4 幫唔到你, 因為亞女出世紙有埋英文名, 我唸唔難搞嘅

原帖由 nicki 於 09-7-8 20:37 發表
我見無人開這個topic...你們不介意吧!

我女係小二插班生, 多多指教..
有好多野想問....麻煩大家...

1. uniform有2種色, 學校書記話剩買藍色都可以, 請問米色那套有無需要買? 咩場合要著?
2. 除左指定地點, 有無其 ...

簽名被屏蔽

4. 學校要求加英文名入出世紙度, 有咩手續, 要幾錢? 咁passport同回鄉証係咪都要改?有無人唔改?

父母為子女辦理出生登記後,如欲為子女加名或改名,可向任何一間出生登記處提交申請。父母為子女申請加名或改名,子女無須親臨登記處。如要申請加名或改名後的出生登記記項的核證副本,則須繳付有關法定費用-HKD 425.00 CHARGES + HKD 140.00 PER COPY - IT TAKES ABOUT 9 WORKING DAYS.
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/bdmreg/birth/birthreg/childname.htm

原帖由 nicki 於 09-7-9 19:20 發表

thankyou

nicki,
check PM pls.

簽名被屏蔽

原帖由 nicki 於 09-7-8 20:37 發表
我見無人開這個topic...你們不介意吧!

我女係小二插班生, 多多指教..
有好多野想問....麻煩大家...

2. 除左指定地點, 有無其 ...

Add English name in ID card is OK for the school.

簽名被屏蔽

原帖由 nicki 於 09-7-29 21:47 發表
想問一下學校會否叫學生包哂所有書/作業?
定係無所謂?

It's at your own discretion.

Hello P2 parents, do you know how can we locate the "Chinese Octopus" from the school website or intranet?
Many thanks.

原帖由 LS+MCS 於 09-9-18 12:46 發表

It's at your own discretion.

簽名被屏蔽

There's the English quiz next week but seems that my daughter doesn't have any supplementary exercise in hand. Are they haven't been given back yet ?

各位二家長,

我囡讀一,  她們今天測PTH speaking, 估計說PTH 應已在今天測, 下個星期測PTH  listening, 請問形式是怎樣, 是否需要聽完之後用筆答, 請賜教!

‹ 上一主題|下一主題