用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問你哋小提琴初學學費多少?演奏級老師和八級老師的分 ...
go

想問你哋小提琴初學學費多少?演奏級老師和八級老師的分別 [複製鏈接]

我女女私人小提琴老師有八級 , 初學者四堂$780 ,每堂45分鐘 , 想大家比較一下

我看見有廣告 ,私人演奏級小提琴導師收學生,初學者四堂$600 每堂45分鐘 ,是不是好便宜??

比較一下 , 我女女小提琴老師好像好貴

並且 ,演奏級老師和八級老師教法/技術是不是相差好遠?
   0    0    0    0

仲有,個老師,八級畢業,佢既老師可能只有演奏級,但演奏級既老師,通常都係再高quali的,咁你話演奏級識得多野,定係八級識得多野?

不過我並不是話八級一定唔好,但計數就係咁計囉

原帖由 marykoo 於 09-7-15 12:34 發表
我女女私人小提琴老師有八級 , 初學者四堂$780 ,每堂45分鐘 , 想大家比較一下

我看見有廣告 ,私人演奏級小提琴導師收學生,初學者四堂$600 每堂45分鐘 ,是不是好便宜??

比較一下 , 我女女小提琴老師http ...

八級只需考五級樂理...演奏級要考埋八級樂理...讀都讀多左野啦

教一個小朋友,一個老師/大學生,一個得中學畢業,你話邊個既知識應該多d啦?你小朋友有野要問呀,高資力都應該答得詳盡d啦.....(睇表面証明)

回覆 2# Sindy 的文章

I agree with your point .

And ,演奏級小提琴導師$600 四堂,每堂45分鐘 ,是不是好便宜??

醒目開學勳章

trinity 唔理有無樂理
唔識應用, 基本上好難考上去

原帖由 Kareese 於 09-7-15 21:37 發表
請問演奏級要考埋八級樂理嗎?聖三一定係皇家?

如果係小朋友讀音樂
我會找一個 match 到性格需要, 和間中比賽考試需要的
學歷唔係最重要

我見過好多 8 級老師, 教細路好多年的
好有心機教, 教手勢很好
你問佢再深入的音樂學
佢地未必俾得到
但係俾到, 細路仔轉個頭就唔記得

考 dip 要做文章
但亦不能保證係自己寫出黎
有部份係俾錢買料過紙
尤其係大路樂器
跟住就做埋老師教琴
考試淨係要彈/拉幾隻歌仔
一年猛練, 實練到一點出黎

呢行找好老師係好難
都係看看有無好路數介紹

學到唔同 level, 會轉另一類老師
唔會一學跟到尾
除非, 連個老師都會自行 upgrade

無客底的新老師只可以靠平一點拉客

即係如果你問我請人
master, degree, high dip 邊種 candidate 好d
我都係個句, interview 決定
試過先知

通常教均真的演奏級老師收費, 以五級計, 都唔止三百蚊一堂

原帖由 Sindy 於 09-7-15 13:50 發表
仲有,個老師,八級畢業,佢既老師可能只有演奏級,但演奏級既老師,通常都係再高quali的,咁你話演奏級識得多野,定係八級識得多野?

不過我並不是話八級一定唔好,但計數就係咁計囉

八級只需考五級樂理...演奏級要考埋 ...

原帖由 wootaitai 於 09-7-16 00:02 發表
you think a 5 year old beginner needs a 演奏級 teacher?
Her teacher is an orchestra member

I am taking violin lessons also, but with a cheaper teacher (saving the better things for her...)

I am sta ...

學小提琴唔應該諗grade,拉小提琴最緊要姿勢學得好,有好多普通琴行老師自己姿勢都有問題,所以如果經濟上support到,最好唔好亂跟老師

原帖由 Kareese 於 09-7-15 21:37 發表
請問演奏級要考埋八級樂理嗎?聖三一定係皇家?

皇家同trinity演奏級都係唔洗考八級樂理

回覆 6# sharon0908 的文章

廣告位私人演奏級小提琴導師有10年全職教琴經驗 ,長過我自己女女八級私人小提琴老師6年

我有幸見到外國某大學教授級的弦樂學系負責人,佢教既方法,的確同我見過幾個八級人仕唔同(琴行教的),亦都另我覺得有料有cert真係高一皮.......有料既八級.....對呢樣野有興趣既話,都會再深造下啦

有個經驗分享

我女係某一琴行搵左個係apa學既學生,都應該過八級架啦佢.....我女話個小提琴唔知做咩,總之有d唔妥,但個學生搵唔出問題.......後來轉左個老師,佢一拎起個琴,就話到個琴有邊度要較一較.....我女拉下....問題解決左,呢d只係對音樂既認識(我覺得),唔夠料既係唔夠料...有時學生有d問題,係解決唔到..所以我寧願比多小小錢

醒目開學勳章

回覆 12# Kareese 的文章

i copyed from other chatroom

肥左啦~2次啦(ATCL VIOLIN)

各位大佬,我前日收到張分紙果時真係想死.......
我08年考果時4X分,我A SIR同我講只係我5好采......
叫我試多次......
我好認同我A SIR講既野(因為我一世仔都未試過肥任何試^^INCLUDES 學校試+VIOLIN 試,仲有我八級PREPARE左半年都考到13X啦=="......ALSO我大大話話都WIN過5少小提琴既獎啦~
P.S.我5係玩自大,只係想強調我有幾5 GR.....)
SO我拿拿臨去報左下次既ATCL
BUT 前日收到張分紙果時,4X分.......
嘩!個合格分都去左60分啦,我仲係4X分!!!(之前08年果時合格分仲係50)
我真係超超超超超超超超5GR.......
大佬我都5知我衰D咩,考官???(兩次既考官都5識VIOLIN,我E次個考官係彈琴既,SO D COMMENT好似俾彈琴學生咁-----佢竟然ONLY話我D咩DYNAMICS, PHRASING,  INTONATION......嘩!E D野我媽都識講啦,拉琴實有D走音架啦,小小實有,一個LIVE CONCERT 就算係大師級人馬都有小小走架啦,5多,5係好誇張就得啦.DYNAMICS既野,好主觀,佢話我將個P UP LEVEL左,變左MP,下~大佬我P變MP,我既F都變左FF啦,DYNAMICS係講個CONTRAST,5係SINGLE PLACE既大細聲!俾D COMMENT PRO D啦5該......)
唉,仲有我兩次都係喺同一間PARSON考既,都5G係5係E個問題......=="
唉我E家想APPEAL,問下各位大佬有無有用既INFO俾到我,仲有,我想問下各大佬有無同樣既SITUATION入黎吹下水,訴下苦都好^^5該大家!!
嘩!+_+5小心打得太多TIM,5好意思: P

醒目開學勳章

Basically yes, but not only that.  The single movement appears in ABRSM G.8 syllabus is the easiest movement of a complete work.

原帖由 Kareese 於 09-7-17 23:16 發表
照你們所講,ATCL的評分要求比皇家八級嚴格很多,即是如果拉同一首歌,八級給distinction的分,但ATCL可能會唔合格,如果真係咁,ATCL的老師比八級真係勁好多!我理解得對嗎?
...
EsmondMaMa = Esmond'sMom

不如簡單D講,老師得5級你可以接受到嗎?點解接受唔到5-8嘅差別,但又話學歷唔係最重要, 反而要match性格呢?. 我就唔buy呢套。就算學生系初學,在自己能力范圍之內,找個資歷越高越好嘅老師,盡可能系小提琴專業。 講真,如果有名師肯收,我都學埋一份。

專業資歷的老師不會逐級收費, 係1-8級1個價.  至於初級值唔值就見人見智. 如果有心培養, 又找到好老師, "節衣縮食"都要啦!

得一個小朋友還好, 我兩個就真頭痕......

我都知名師會劃一咁收,但係又幾多家長可以負擔到小朋友一學就$500一堂.... 分級收都只係應香港人需要...
原帖由 beetle 於 09-7-18 15:17 發表
專業資歷的老師不會逐級收費, 係1-8級1個價.  至於初級值唔值就見人見智. 如果有心培養, 又找到好老師, "節衣縮食"都要啦!

得一個小朋友還好, 我兩個就真頭痕...... ...
‹ 上一主題|下一主題