用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文數
go

公文數 [複製鏈接]

想問吓: 公文數對小朋友數學成績有否幫助, 請各位家長給點意見, 謝!
   1    0    0    0

原帖由 甜甜公主 於 09-7-16 10:22 發表
想問吓: 公文數對小朋友數學成績有否幫助, 請各位家長給點意見, 謝!
我想問下你小朋友幾多歲?我個囡由k2開始到而家仲讀緊2科(數,英),對佢今次升小一既intetview有好大的幫助,起碼佢好有自信去答問題,and數學更加在幼稚園不用和她溫,不過,小朋友係最需要家長付出多些時間,去協助佢哋(當然可以的話)......

原帖由 甜甜公主 於 09-7-16 10:22 發表
想問吓: 公文數對小朋友數學成績有否幫助

你所謂的數學是否小學的數學科?我個人覺得小小的幫忙一定有,你話好大就呃你,好多家長話讀公文會令小朋友自動自覺,sorry,從來未有過這個程況出現過;又有家長話讀咗公文會令小朋友在考試時家長唔駛煩,sorry,我會認為係D小朋友天賦比較聰穎,並不是全數屬於公文數的功勞‧

公文數可能對幼童開始對數學的初步認識會好有幫助,開始時可能好D,當一次又一次升班,當課程重複又重複咁做的時候,當你份功課全部做arm晒仍然要做3-4次之多,我直頭要跪拜佢咁滯,可能有家長會話我個小朋友冇用,升唔到,所以咁講,你又錯啦,我個小朋友已經confirm 咗這個學年有金獎在手,佢超三學年‧

公文數是冇文字體的,所以對小學數文字理解這個部份幫唔到,以四年級為例,公文數和香港小學數學的比較,公文數是沒有:
位數的認識;香港通用的貨幣;時間的認識;長度和距離的計算;重量和容量;周界和面積;立體和平面;線和角;方向;象形和棒形等等……如果只是針對小學數學,有沒有幫助,你自己去分析啦!

不過,你唔可以話公文冇用,不竟公文的出現並不是為香港的教育而準備,如果鐘意計數又或者對數學好有興趣的,的確是一個好選擇!

原帖由 SARIDON 於 09-7-17 03:49 發表

你所謂的數學是否小學的數學科?我個人覺得小小的幫忙一定有,你話好大就呃你,好多家長話讀公文會令小朋友自動自覺,sorry,從來未有過這個程況出現過;又有家長話讀咗公文會令小朋友在考試時家長唔駛煩,sorry,我會認為 ...

好專業…

多謝你地寶貴的意見, 我小朋友準備升小3, 我見她學了一年, 計數的確是快了及準確很多, 但最近就是聽到有些人說公文好, 有些是說公文長遠對學校課本上幫助不大, 我會再堅持學多一段時間, 看我小朋友有否抗拒再作決定, 不想輕易放棄,

hi happyvalley,

多謝讚賞

hi 甜甜公主,

又無須要話放棄,既然你小朋友已經學了一年, 計數的確是快了及準確很多, 咁唔須要想太多,繼續下去吧!無須要理會人家說公文什麼什麼, 對學校課本上幫助得與唔得,只有你小朋友致知,努力吧!

原帖由 甜甜公主 於 09-7-17 09:57 發表
多謝你地寶貴的意見, 我小朋友準備升小3, 我見她學了一年, 計數的確是快了及準確很多, 但最近就是聽到有些人說公文好, 有些是說公文長遠對學校課本上幫助不大, 我會再堅持學多一段時間, 看我小朋友有否抗拒再作決定, ...
所以我就想問下你個小朋友幾歲既目的,是因為我個囡細個,要佢除了學校功課以外,還要做功課,不過佢既進度好慢,仲有阿囡兩年亦未懂自動自覺,我都會睇埋小一這一年才決定cut or not.......

講得非常好!!!

公文唔係每個小朋友都arm,

我個小朋友係4年班尾學公文中文, ctr個負責人要佢由最低讀起, 我見佢收到一個個單字既paper, 不過都不要緊.

b份人比較好勝, 但讀讀吓就唔想讀, 問題都係一樣啦! 一份功課要repeat 3... 是全對之下. 之前我都有係bk, 同其他公文媽咪溝通, 她說女兒用了兩年時間讀到現在中文的BII, 她的女兒年級低些同早學, 我聽了之前, 發覺原來每個公文家長既要求係唔同.
我兒是用不到一年已完了BII (大約10月),  我個仔要repeat 2次都想死, 我想一些家長既小朋友不知repeat了多少次吧!

如小朋友喜歡or家長深信熟能生巧, 甘公文真係搵對了!
不過我可以說公文的閱讀理解文章, 係照字搬字, 唔需要理解, 要到差不多去C paper, 先至好少少.

如果小朋友只讀公文中文, 家長想普通話會字正腔圓效果, 會有多少失望, 甘最初ctr要求家長買1 set  ping音既東西, 但小朋友學公文中文既普通話大部份係靠聽cd. 係流水作業, 無可能跟到甘足.

不過公文係學到漢語ping音方面係做到, 對學校普通話測驗有幫助, 佢有好多這方面的習題要小朋友做.

其實公文有slogan, "有練習, 好過無練習". d小朋友arm, 又喜歡repeat做練習, 都係好事.

//
你所謂的數學是否小學的數學科?我個人覺得小小的幫忙一定有,你話好大就呃你,好多家長話讀公文會令小朋友自動自覺,sorry,從來未有過這個程況出現過;又有家長話讀咗公文會令小朋友在考試時家長唔駛煩,sorry,我會認為 ... [/quote]

原帖由 SARIDON 於 09-7-17 03:49 發表

你所謂的數學是否小學的數學科?我個人覺得小小的幫忙一定有,你話好大就呃你,好多家長話讀公文會令小朋友自動自覺,sorry,從來未有過這個程況出現過;又有家長話讀咗公文會令小朋友在考試時家長唔駛煩,sorry,我會認為 ...

Hi catcatmom,

我個小朋友係K3開始學公文中文,由5A 做起到D200 唔多唔少,剛剛用了2年,到小一升小二果個暑假就停咗,其實讀到A2我已經覺得OK可以停,之後果D我覺得對寫作沒什麼幫助,而且小一讀Grade D課程好似怪怪地,所以我一路叫停‧一路沒有再讀‧

直到去年(2008)暑假冇野好做(我個小朋友自己話的),叫我比佢讀公文數,我心想:「真係得閑得滯」‧不過我都比佢讀,由A始,11/6就停課前一日剛剛Pass G,係咪好似好勁呢,但學校既成績只可以話中規中舉(61-80)來形容‧都係果句,有沒有幫助,你自己去分析啦!

SARIDON

你個小朋友好叻, 由k3 開始, 2yr讀到"d", 我隔離果個讀喇小個男仔, 由升k3開始讀, 讀到p3都係"c", 我好肯家, 因亞媽d卷太多, 升了一個grade d paper 高度有 4/5 本黃葉甘高, (這個比喻要讀過公文既家長才明白) 所以比左好多我, 佢平均好多時repeat 3-5 次, 個小朋友同我亞仔講repeat唔緊要, 其實好輕鬆, 做完又做, 轉去其他course 可能仲辛苦.   

原帖由 SARIDON 於 09-7-18 04:29 發表

我個小朋友係K3開始學公文中文,由5A 做起到D200 唔多唔少,剛剛用了2年,到小一升小二果個暑假就停咗,其實讀到A2我已經覺得OK可以停,之後果D我覺得對寫作沒什麼幫助,而且小一讀Grade D課程好似怪怪地,所以我 ...

Kumon Chinese

原帖由 SARIDON 於 09-7-18 04:29 發表

我個小朋友係K3開始學公文中文,由5A 做起到D200 唔多唔少,剛剛用了2年,到小一升小二果個暑假就停咗,其實讀到A2我已經覺得OK可以停,之後果D我覺得對寫作沒什麼幫助,而且小一讀Grade D課程好似怪怪地,所以我 ...

對寫作沒什麼幫助,但對閱讀應該有用,因為讀上去會有不同的文章...

我個小朋友做野慢條斯理,但公文佢視為一個同時間兢賽的遊戲‧
你講得好arm,公文中平均真係repeat 3-5 次,公文數平均係3.5次,(份功課全部做arm晒計) 真係好似多本黃頁咁高,太多冇人要,已經去晒填海!我個小朋友通常做到第2-3次已經識背答案,所以OK 啦!

Hi hpbaby,

對寫作沒什麼幫助,但對閱讀都沒有用,雖然讀上去會有不同的文章,但我個小朋友最討厭閱讀長長的文章,所以現在學校中文科既成績最差果部份是閱讀理解,可能是後遺症,我記得做到BC,閱讀理解既功課,只要答案有一個字出入,(e.g. 我個小朋友答: 這個人,但model answer : 這人) 咁這題目就係我地錯,唔係講笑,我曾經因此同公文老師有少少不愉快,我覺得因為我小朋友超3學年‧所以公文中老師dum我時間,玩野當時係旺角果度讀,去到D200,我真係頂佢唔順,連升等考試都唔考,就停!

原帖由 SARIDON 於 09-7-18 14:46 發表

我個小朋友做野慢條斯理,但公文佢視為一個同時間兢賽的遊戲‧
你講得好arm,公文中平均真係repeat 3-5 次,公文數平均係3.5次,(份功課全部做arm晒計) 真係好似多本黃頁咁高,太多冇人要,已經去晒填海!我個小朋 ...

我個女係四年級下學期的時侯, 去了學公文英文
我吾記得由乜野level 開始, 但我係自己request 比佢的程度低一個level 開始

因為, 由day 1, 我已經吾buy 公文, 覺得做黎做去都係果d, 同埋對grammar (佢地自己centre 的導師都係甘講) 無幫肋, 只係'熟能生巧', 看得多就會對某d 句子覺得順口, 而吾係去學grammar.

講到我甘吾buy 公文, 點解又比個女去學

比阿女去學的原因, 係因為想佢聽多d 英文, 因為公文英文, 係有cd 聽, 每日要聽一課書, 再做練習

初時阿女都肯聽, 但做佢低一個level 的功課, 好似其他有經驗的媽咪一樣, 明明拿100分, 係都要做3-4次

阿女越做就越無心機, 因為悶, 還吾係每日聽cd tim, 甘對我黎講, 比佢去公文的意義就已經無左

如果只係為左每日做佢地果一份exercise, 我真係看吾出對閱讀理解有乜野幫助

起碼到我女無再上既時侯我都未看到有效

佢地的所謂閱讀理解, 全部都係搬字過紙

完全吾需要佢理解內文而答既

老實講, 我覺得係書局買的閱讀理解練習好過佢

甚至係我的工作紙都係每日做一份, 都係本著每日勤練習的道理

唯一公文可取的, 係識得多d 生字

但呢個, 係看得多英文書都可以學到返黎

所以最後我上左大半年(未夠一年)已經stop

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-18 18:28 發表

我個女係四年級下學期的時侯, 去了學公文英文
我吾記得由乜野level 開始, 但我係自己request 比佢的程度低一個level 開始 ...

Hi hinhinmummy,

正如我所講公文的出現並不是為香港的教育而準備,對學校課本上幫助得與唔得,只有你和小朋友致知,公文英文其實我小朋友讀咗一個月,好像是2A吧!一個月考試已經可以A,當時同公文中同步,都唔知聽中文CD好,還是聽英文CD好,我又唔覺得公文英好好,所以都係停咗。
公文數仍然讀跟,心態係好似學鋼琴咁,是一樣新知識,但對小學課程未必有用.

公文數是冇文字體的,所以對小學 數文字理解這個部份幫唔到,以四年級為例,公文數和香港小學 數學 的比較,公文數是沒有:
位數的認識;香港通用的貨幣;時間的認識;長度和距離的計算;重量和容量;周界和面積;立體和平面;線和角;方向;象形和棒形等等……如果只是針對
小學 數學 ,有沒有幫助,你自己去分析啦!...

咁人地briefing一開始就話阿公文公只係想教阿仔計微積分之嘛,又點會教貨幣、時間、立體喎。係我地做家長一廂情願,以為人地天下無敵,超學年真係做到一年級有哂F3所有武功者。
其實cover唔到所有常規課程都好合理,如果cover哂又個個超學年,仲使返學讀數咩。其實公文都不過係一種興趣班,supplement者。有補品,都要食飯,唔係都會死。

係補品都好呀! 但係好多媽咪, 讀完無幫助先至唔讀, 邊個唔鍾意補品.

原帖由 Fion_Chan 於 09-7-19 03:04 發表

咁人地briefing一開始就話阿公文公只係想教阿仔計微積分之嘛,又點會教貨幣、時間、立體喎。係我地做家長一廂情願,以為人地天下無敵,超學年真係做到一年級有哂F3所有武功者。
其實cover唔到所有常規課程都好合理,如果co ...

原帖由 Fion_Chan 於 09-7-19 03:04 發表

如果吾是可以cover 晒學年學既野, 講乜野可以超越學年?

充其量只可以話, 超越學年某d 課程

原帖由 SARIDON 於 09-7-18 22:17 發表

Hi hinhinmummy,

正如我所講公文的出現並不是為香港的教育而準備,對學校課本上幫助得與唔得,只有你和小朋友致知,公文英文其實我小朋友讀咗一個月,好像是2A吧!一個月後考試已經可以升A,當時同公文中同步,都唔知聽中文CD ...

yes, 呢個雖然我之前一直都知, 尤其聽到d 人話超越學年幾多年, 我就一直覺得好好笑

但只不過真係想比佢去聽多d 英文, 就學另一個member 講, 係補品, 但補品得黎都要補得岩, 補得正確先有用

我個女就係虛不受補

我都覺得悶不停重覆,仔仔開始抗拒不過唔知轉乜好,有家長buy enopis,話內容生動唔洗日日做又無不停重覆
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

Hi Fion_Chan,

請問邊位係briefing,(如果唔係指bk mommy,咁積係中文解釋既指出啦,咁究竟係邊個人地指出呢?) 係這個公文數topic裡佢都未出現過,我地冇人知佢講過???野。

甜甜公主問:“公文數對小朋友數學成績有否幫助”,大家先講吓係學公文的過程得失,只是拿一個例子,我相信甜甜公主有興趣知當中的貨幣、時間、立體的分別,就係要話比甜甜公主知公文cover唔到所有常規課程囉。

至於超學年真係做到一年級有哂F3所有武功者,真係做到,在小學階段都英雄冇用武之地啦。

至於什麼“計微積分”,我唔知先前講過什麼,我唔加意見。不過我都讚成你話:“其實公文都不過係一種興趣班”,所以我都話:“心態係好似學鋼琴咁,是一樣新知識”。

開始的時候的講我的小朋友超三學年,是想講就算學到超學年,我的小朋友在學校裡的成績亦只不過中規中舉(61-80),可能真係要補一補。

大家都係只不過係討論吓,相信有好多剛剛公文數的朋友都唔知公文數的內容和常規的比較,所以我先拿一個四年級的例子,如果公文真係咁差,我都停咗啦,心態要知點解要學,想要得到什麼回報就可以了!

‹ 上一主題|下一主題