用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 Interview
go

民生 Interview [複製鏈接]

我唸住同個女報 2010-2011 年度 K1, 但係 07年12月, 係细女, 吾收機會係咪好大, Interview 會 IN D 咩? 請比意見, 謝謝!!
   0    0    0    0

民生好多人報,應該唔會收細b,因為我個06/12,都唔收,仲有,佢d老師好無禮貌,唔係一個,我係interview當天見到3個老師,3個都係。但我in其他學校d老師都好好﹗

I see, thanks for your information.

But Finally, which kindergarden did your son study now, nursery or K1 this year...

Any suggestion for me, thanks.

上年係全部家長同細路一齊入晒間房 各自各搵位坐低
小朋友就玩住枱上的玩具等老師行埋o黎問佢問題

老師o固陣問了我小朋友幾個問題:

邊個同你o黎架? -> 媽咪

你玩緊咩呀?
-> 整緊蛋糕 (佢有個焗爐玩具同啲蛋糕响度)

咁你請唔請一舊比我食呀?
-> 比了一舊蛋糕我 再比一舊老師 (比蛋糕我哋之前 佢扮開水喉在玩具的升盤洗手)

之後老師再拎了附近的字母玩具問了
呢個係咩英文字母呀? -> E
呢個係咩顏色? -> 紅色

反而無問佢叫咩名同埋幾多歲, 希望幫到你啦 ^.^

還有當日 IN 我的老師好有心機同禮貌呢 如果唔係我都唔會決定比小朋友讀呢

原帖由 cherrytsoi 於 09-7-16 13:54 發表
我唸住同個女報 2010-2011 年度 K1, 但係 07年12月, 係细女, 吾收機會係咪好大, Interview 會 IN D 咩? 請比意見, 謝謝!!

thanks for your information, i want to know your 小朋友 係大仔定細仔呀

曾經有個 mami 帶個細仔去 in, 老師問個小朋友問題, 但小朋友無答 (可能唔識答), 跟住 老師就無再理佢個仔啦.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

我個女初初都沒有回答老師問題, 但我見老師都冇放棄她, 還常常逗她說話....最後也收了她 A.M. 班(5月B).  我覺時民生是重視親子關係和家長表現多d 的. 希望幫到你!

P.S.: 我見有個家長見個囝唔答老師問題, 立即面黑細細聲問個囝: " 做 MUG 唔答老師呀?" 個囝之後就全程唔笑喇......而我自己就因為見阿囡冇答問題已打定輸數, 所以只逗她玩耍, 而不希望她感到有壓力.....一組內有 5個小朋友, 她肯定不是答問題最好的一個, 但她可能是最活躍和表現開心的一個. 其實小朋友肯唔肯說話好睇心情, 唔夠 是多數不肯說話的. 另外, 你有時間的話可以看多一些關於幼教和親子關係的書.  不但到 INTERVIEW 時可以有質量地回答老師問題, 自己也可以學到如何與小朋友溝通, 好有用的.

我覺得老師都 NICE, 不過可能人太多, 她們好BUSY, 場面有小小混亂, 不過大致上都OKAY 的.  因為形式上比較 CAUSAL, 小朋友只是一邊玩一邊答問題, 無MUG壓力.

我之前 IN 過另一間 KG FORMAL到好似見工甘, 攪到好多小朋友驚到喊, 我就唔多鍾意 la......

My son interview Man Sang last year, after interview I think too angry, my son interview with English Teacher in classroom but other childs were interview from Chinese Teacher. This is VERY UNFAIR for my son. Will you expect 2 year old child can talking English with Teacher.

二月出世的 算是大 b 呢~

原帖由 cherrytsoi 於 09-7-17 16:09 發表
thanks for your information, i want to know your 小朋友 係大仔定細仔呀

我想請問一下各mami 知唔知10/11 k1 什麼時候取表格?

我上年in外籍老師. 全英語對話.
in完都覺得不公但好彩都收o左

‹ 上一主題|下一主題