用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 school uniform - 白色底裙
go

school uniform - 白色底裙 [複製鏈接]

As per school requirement,  夏天女孩子須穿著白色底裙.
I already search a lot of the shop, but, I don't see there is such small size of 白色底裙 available.  

Is there anyone who know where to buy such small size 白色底裙  for NCB class ??

thanks
   0    0    0    0
url=http://www.youngnutrition.net][/url

我去過街市同sogo睇過底裙, 都太大size。

我最後去左永安買, 有盈盈碼(110), 每條$76.

原帖由 豬大媽 於 09-7-19 19:07 發表
As per school requirement,  夏天女孩子須穿著白色底裙.
I already search a lot of the shop, but, I don't see there is such small size of 白色底裙 available.  

Is there anyone who know where to buy su ...

其實可以著白色短既打底褲, 仲好過底裙, 我女上年K1, 就係著短既打底褲, 普通賣衫仔既地方有架啦...

原帖由 060905 於 09-7-19 19:19 發表

醒目開學勳章

Yes, the place which sell the school uniform (Joseph) also have 打底褲.  $20 each, and I bought it when I exchange.

原帖由 May_Wai 於 09-7-20 09:56 發表
其實可以著白色短既打底褲, 仲好過底裙, 我女上年K1, 就係著短既打底褲, 普通賣衫仔既地方有架啦...

Last year, I simply bought 無袖女童底衫, 只要買大兩個碼就works perfect as a 白色底裙了!
原帖由 豬大媽 於 09-7-19 19:07 發表

Is there anyone who know where to buy su ...

盈盈媽咪:

點解我收唔到通知話夏天要著底裙, 喺咪拿校服個日講架, 因為當日喺我C6去架, 佢番黎冇同我講喎? 你可唔可以告知我有什麼要買架? 謝謝你!

原帖由 060905 於 09-7-19 19:19 發表

哈哈, 唔係拎校服時講既, 係我係學校網頁到見到。http://www.shck.edu.hk/ 學校簡介 >> 夏季校服

個日無乜特別野, 你地有無揀坐校車, 校車證會於8/21日前寄出, 如果收唔到, 要致電校車公司。

另外81日前要交齊14張學生相, 822返黎聽新生講座。

我聽上年K1家長講要預備定2個毛巾盒, 1個茶點時用, 1個上美勞堂用。

原帖由 坤囡囡 於 09-7-21 10:51 發表
盈盈媽咪:

點解我收唔到通知話夏天要著底裙, 喺咪拿校服個日講架, 因為當日喺我C6去架, 佢番黎冇同我講喎? 你可唔可以告知我有什麼要買架? 謝謝你!

...

哦, 原來唔喺個日講, 如果喺我番屋企, C6就知味道!
要買2個毛巾盒呀? 好, 我都要準備一下先! 謝謝你!

另外你估要唔要整小朋友名字的LABEL? 即喺貼喺書本, 用品上呢?

原帖由 060905 於 09-7-21 11:48 發表
哈哈, 唔係拎校服時講既, 係我係學校網頁到見到。http://www.shck.edu.hk/ 學校簡介 >> 夏季校服

個日無乜特別野, 你地有無揀坐校車, 校車證會於8/21日前寄出, 如果收唔到, 要致電校車公司。

另外8月1日前要交齊14 ...

我估都要, 你知d小朋友幾輪盡, 盈盈之前返學前班, 都試過幾次漏左野係學校, 最搞笑一次係放左佢自己既食物盒係佢老友個書包到, 呢個女有時真係發發地夢架!
原帖由 坤囡囡 於 09-7-21 12:39 發表

另外你估要唔要整小朋友名字的LABEL? 即喺貼喺書本, 用品上呢?

...

醒目開學勳章

哩個一定要,d書學校會"級"印,但都最好chk下,佢地連書包都可以攞錯架,仲有就係d冷衫,校褸!
底裙方面,我都係買大件d嘅背心就當係,例如佢著開100碼,我買d130/140俾佢就變底裙!
打底褲我都有用,不過多數出街著,因為學校寫明要著底裙!
原帖由 060905 於 09-7-21 12:56 發表
我估都要, 你知d小朋友幾輪盡, 盈盈之前返學前班, 都試過幾次漏左野係學校, 最搞笑一次係放左佢自己既食物盒係佢老友個書包到, 呢個女有時真係發發地夢架! ...

咁係咪d書我唔駛貼label??
原帖由 candietweety 於 09-7-21 13:14 發表
哩個一定要,d書學校會"級"印,但都最好chk下,佢地連書包都可以攞錯架,仲有就係d冷衫,校褸!
底裙方面,我都係買大件d嘅背心就當係,例如佢著開100碼,我買d130/140俾佢就變底裙!
打底褲我都有用,不過多數出街著,因為學校 ...

醒目開學勳章

開學十分混亂,貼埋無防,下學期就ok

收到, 謝謝。
原帖由 candietweety 於 09-7-21 17:52 發表
開學十分混亂,貼埋無防,下學期就ok

自己既書要貼label...

另外, 兩個手巾盒, 老師到時係講座會講點樣做, 其實一個已夠, 另一個就用密實袋入住, 因上勞作堂用的...  如果兩個一樣, 就怕佢地會用錯...

原帖由 060905 於 09-7-21 13:30 發表
咁係咪d書我唔駛貼label??

hi May_Wai

sorry, I don't understand why "兩個手巾盒 ", we already received one tower box from the school ( last time when we collected the books ) , however, do you mean  I need to buy one more extra tower box ?

Sorry pls advise
tks

原帖由 May_Wai 於 09-7-22 14:43 發表
自己既書要貼label...

另外, 兩個手巾盒, 老師到時係講座會講點樣做, 其實一個已夠, 另一個就用密實袋入住, 因上勞作堂用的...  如果兩個一樣, 就怕佢地會用錯...

...
url=http://www.youngnutrition.net][/url

個果box係for小朋友食野, 唔係毛巾盒黎架!
原帖由 豬大媽 於 09-7-22 16:27 發表
hi May_Wai

sorry, I don't understand why "兩個手巾盒 ", we already received one tower box from the school ( last time when we collected the books ) , however, do you mean  I need to buy one more extr ...

豬大媽, 您收果套應該入面有以下既野 :
1) 正方形盒連蓋 - 茶點時用作碗裝食物
2) 杯 連蓋 - 茶點時用來飲水
3) 一套用具 (叉及羹)
** 要自行買一個手巾盒, 裝著一氣濕毛巾, 給小朋友用餐後抹咀及手 **

因之前有媽媽說要兩個手巾盒, 而我只想說一個就足夠帶上學, 因另一條濕毛巾會裝於密實袋內, 這條手巾是要用作勞作堂時用, 等他們畫畫後及勞作後抹手用.

因如果兩個都用手巾盒裝著, 恐小朋友會調亂來用.

原帖由 豬大媽 於 09-7-22 16:27 發表
hi May_Wai

sorry, I don't understand why "兩個手巾盒 ", we already received one tower box from the school ( last time when we collected the books ) , however, do you mean  I need to buy one more extr ...

oH , IC .  THANK you.

我正想開呢個topic 問呀…周圍都買唔到底裙, 尋日去jusco 都只見到連埋上身都要110碼, 好長呀….

如果買大d 底衫, 會唔會變左deep v, 驚校服透出黎唔好睇..keekee….

係咪真係打底褲ok呀...係我就唔買裙, 改為買打底褲…

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

上年我女都係買唔到咁細的底裙. 我去左先施買左d大件少少的背心底衫俾佢, 長長地當底裙著又ok 播!

今年佢大個左, 我去永安都買到d arm 佢的底裙仔了.
‹ 上一主題|下一主題