用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學二胡,可否分享
go

有冇小朋友學二胡,可否分享 [複製鏈接]

我的小朋友一對一, 剛學了四堂, 拉緊"鳳揚花鼓", 每堂約四首歌仔.  常說拉弓食指會痛, 你地小朋友有此情況嗎?
   0    0    0    0

左手, 夾在弓裡的手指會紅左. 可能姿勢唔好.

不過我覺得二胡幾好聽.  初學比鋼琴容易上手.

原帖由 TINGMUM 於 09-7-23 15:38 發表
左手, 夾在弓裡的手指會紅左. 可能姿勢唔好.

不過我覺得二胡幾好聽.  初學比鋼琴容易上手.

左手.........通常係按弦,右手拉弓喎。

拉弓手指痛,可能係太用力(渣)弓,建議由小朋友直接請教二胡老師。

thank you, 大家.

死啦, 我左右不分.  係右手先岩!

另想問初級一對一,老師有經驗,資歷高, 學費大約比幾多一堂?  因個老師是剛認識的朋友,佢見我個女鍾意音樂, 肯教我個女但不肯收錢, 所以學了四堂都是免費. 我又想比學費, 唔知比幾多才算合理? 你地初級比開幾錢一堂?

請問各位,小朋友幾嵗適合學習拉二胡呢?二胡的譜子是否跟鋼琴的譜子一樣的呢?

請指教,謝謝。

evatsoihk,

redcoral = tingmum, 因send唔到message, 所以開了new a/c redcoral.

我個老師話7 歲起學二胡比較好, 太細或唔定的小朋友進度會好慢.  我見二胡的譜子是用 do re mi fa .... 同琴唔同.

大部份初學中樂都係用簡譜 : 1 2 3 4 5 6 7 i

1=do 2=re 3=mi.......i=do(one octave higher)
原帖由 evatsoihk 於 09-7-26 21:00 發表
請問各位,小朋友幾嵗適合學習拉二胡呢?二胡的譜子是否跟鋼琴的譜子一樣的呢?

請指教,謝謝。

6歲應該OK 了, 音統初班都係以這個age 做起步点.  中樂係用簡譜.  我覺得相對piano and 西樂 ge strings 比較容易上手, 小朋友幾個月便可以拉出有板有眼的曲子來!
原帖由 evatsoihk 於 09-7-26 21:00 發表

請指教,謝謝。

認同.  我個女己9歲,5級鋼琴底同琵琶底, 因有音樂底又大個女,第二堂己教拉短短的簡單歌仔. 相對其他樂器, 二胡初學成功感會大d.

另個女成日剪走斷左或太鬆的弓毛, 學了一個月起碼剪走成10幾條.  支弓的毛愈來愈幼, 黑膠鬆脫, 我地幫佢用膠紙整好. 但弓毛幼是否會影響音質呢?
‹ 上一主題|下一主題