用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園校長推薦信? portfolio ?
go

幼稚園校長推薦信? portfolio ? [複製鏈接]

幼稚園校長推薦信﹠portfolio係幾時先要用? 是否叩門先用?

portfolio是否需要交給學校,而唔會退回給家長,咁係咪有需要做多幾份?

幼稚園校長推薦信是否一定有需要?
因本人是在職媽咪,不是家長會人員,平日要工作,較小參與學校活動,所以好難要求校長寫推薦信  

真係亳無頭緒? 請各位指教  
   1    0    0    0
3E 嵐嵐

唔該各位,本人真係一頭霧水
3E 嵐嵐

醒目開學勳章

原本上個星期已經回覆o左你, 點知打完之後post 唔到, 所以要到依家先再講多次....

"幼稚園校長推薦信﹠portfolio係幾時先要用? 是否叩門先用?" <-- 如果報直資/私校, 交表o既時候已經可以交. 而經教育局分配學校o既官津, 自行同大抽獎都唔駛交portfolio, 直到叩門先需要. 之前有d mami自行o既時候都嘗試交portfolio, 不過大部份學校都唔會收, 我個人都覺得冇需要住.

"portfolio是否需要交給學校,而唔會退回給家長,咁係咪有需要做多幾份?" <-- portfolio交o左你預o左唔會俾番你, 所以係要做多幾份俾唔同學校o既. 同埋每一份最好都有o個間學校o既名o係入面(特別係封面同推薦信台頭), 以表誠意.

"幼稚園校長推薦信是否一定有需要?
因本人是在職媽咪,不是家長會人員,平日要工作,較小參與學校活動,所以好難要求校長寫推薦信" <-- 多唔多參加學校活動同校長肯唔肯幫你寫推薦信應該冇關o既, 同埋好多時d信唔係校長自己寫, 而係班主任寫好俾校長簽名. 其實校長推薦信唔一定需要, 但家長推薦信就一定要!

原帖由 Geni 原本上個星期已經回覆o左你, 點知打完之後post 唔到, 所以要到依家先再講多次....

"幼稚園校長推薦信﹠portfolio係幾時先要用? 是否叩門先用?"  

唔該晒你,小女子萬分感激

咁就幣家伙,早前我向某間直資交表時,就咁交女兒的申請表格及成績copy比學校,仲諗住interview先比portfolio添,希望有機會intervirew啦
3E 嵐嵐

Geni,

Can you please explain what is 家長推薦信?

many thanks!

原帖由 Geni 於 09-7-27 15:33 發表
原本上個星期已經回覆o左你, 點知打完之後post 唔到, 所以要到依家先再講多次....

"幼稚園校長推薦信﹠portfolio係幾時先要用? 是否叩門先用?"  

醒目開學勳章

家長推薦信就好似大人搵工o既cover letter, 主要係介紹你自己個小朋友o既個性, 興趣, 長處, 父母平時點樣教佢, 對佢有d乜o野期望, 對學校有幾認識同認同, 將來會點樣同學校配合等等....
‹ 上一主題|下一主題