用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請教有關學習樂器問題
go

請教有關學習樂器問題 [複製鏈接]

不好意思, 想有一些關於學習樂器上的事宜請教,
仔仔被分配學習小號,
而屋企附近的琴行亦有單對單的小號學,
想問問各前輩,
其實自己在出面學, 是否能配合到學校呢?

其實都想讓小朋友在學校學,
但因住得不近,
學校又未定學習的時間,
所以想自行找老師學,
時間上較易安排。

謝謝回覆!
   0    0    0    0

原帖由 蕉媽 於 09-7-27 14:15 發表
不好意思, 想有一些關於學習樂器上的事宜請教,
仔仔被分配學習小號,
而屋企附近的琴行亦有單對單的小號學,
想問問各前輩,
其實自己在出面學, 是否能配合到學校呢?

其實都想讓小朋友在學校學,
但因住得不近,
學校 ...

小一樂器班, 都安排在放學後進行~~
當天可安排校車於4:50分送小朋友回家~~
(好似要加$$, 二十幾蚊一程咁上下~~)

至於配合配合方面, 可以話配合唔到既.....
或者可以先學第一年, 如果小朋友真係無興趣~
都唔諗住去比賽, 咪士旦交學費去樓下琴行.....比校學當交功課loh...

又可以一年後, 同樂器導師夾時間, 一對一學~~
不過.....學校d樂器導師都好heat, 好忙, 唔易夾時間.........

原帖由 94075702 於 09-7-27 21:27 發表

小一樂器班, 都安排在放學後進行~~
當天可安排校車於4:50分送小朋友回家~~
(好似要加$$, 二十幾蚊一程咁上下~~)

至於配合配合方面, 可以話配合唔到既.....
或者可以先學第一年, 如果小朋友真係無興趣~
都唔諗住去 ...

Tks!!!

以我個人的意見,若想小朋友真的學到樂器,最好是個人學,而老師是非常重要的.若參加樂器班,因人數較多,老師可以分配比每個小朋友的時間不多,每個同學又很參差,所以進度較慢,但會較平.
若您希望小朋友真是學到,最好是一開始已個人學了.不要浪費時間.

原帖由 pl9258 於 09-8-7 21:57 發表
以我個人的意見,若想小朋友真的學到樂器,最好是個人學,而老師是非常重要的.若參加樂器班,因人數較多,老師可以分配比每個小朋友的時間不多,每個同學又很參差,所以進度較慢,但會較平.
若您希望小朋友真是學到,最好是一 ...

謝謝! 因為時間較好安排, 所以我已決定私人學, 一來可與老師夾時間, 二來只在家的附近, 姐姐帶去學都較為方便。

絕對贊成,學樂器路好長,加油!

原帖由 蕉媽 於 09-8-14 15:02 發表

謝謝! 因為時間較好安排, 所以我已決定私人學, 一來可與老師夾時間, 二來只在家的附近, 姐姐帶去學都較為方便。

原帖由 pl9258 於 09-8-15 18:45 發表
絕對贊成,學樂器路好長,加油!

Thanks for your encouragement!
‹ 上一主題|下一主題