用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 等到花兒已謝了
go

等到花兒已謝了 [複製鏈接]

在香港,如果孩子有問題,單等政府的幫助,一定會拖累孩子的進度.
我兒兩歲多, 懷疑自閉,一月見過兒童評估中心姑娘,當時已講明要等六個月才可獲安排正式評估,六月打電話跟進,又推遲到九月才安排,並說7月底會通知,我見八月也快到了,還未有聲氣,再打去問,對方查一查電腦,竟然說要再等三個月,那一刻我真的崩潰,質問他們到底發生甚麼事,我只是要一個評估結果,讓我知道孩子問題的嚴重程度,再看怎樣幫他,為甚麼要等九個月,甚至一年?難道他們不知自閉症的治療黃金期是0-3歲嗎?多少孩子這樣白白浪費了寶貴的時間?
我不知這是資源還是管理問題,無論是哪個問題,也請政府正視,時間不等人,心急的父母眼巴巴看著孩子在浪費時間,真是世上最大的虐待.拖慢了孩子進度,將來孩子要倚靠社會福利,整個社會也要為此付出代價.
可能我的反應太激烈,他們說會把檔案拿出來交同事再看,一會兒後,對方來電說剛才電腦未update,現在終於看到孩子的名字,應該會在九月可見醫生.
事情算暫時解決了,但我依然認為等八個月是不合理的,跟其他有經驗的家長交流過,原來這個情況已持續了一段長時間,以至大家都習慣了,以為等是理所當然的,但孩子真的不能等呀,這在外國是絕對不能接受的,為甚麼我們的政府會如此麻木不仁?漠視孩子的權利與需要
   1    0    0    0

就係大家都知道資源有限,政府樣樣都係等,所以大家都會選擇用錢買時間,去私人做評估,慳左等o既時間,如果政府做得好,坊間又點會有咁多私人機構做同類o既野呀﹗

原帖由 hcily 於 09-7-29 14:06 發表
在香港,如果孩子有問題,單等政府的幫助,一定會拖累孩子的進度.
我兒兩歲多, 懷疑自閉,一月見過兒童評估中心姑娘,當時已講明要等六個月才可獲安排正式評估,六月打電話跟進,又推遲到九月才安排,並說7月底會通知,我見八 ...

我比錢私人佢返學咪又係一句豬流感停課就咩都停晒, 一個月7500唔係主要問題, 我死慳死底死比佢, 係冇學返冇訓練side時間呀, 姑娘比平日辛苦我有眼見, 但係一個星期每次1小時單獨訓練跟本冇用, 唔work. 見佢一日比一日退步真係好心醜.  眼見間間普通幼稚園照常上課, 打去問校長, 只有不停耍太極話佢地係跟足社署, 一係你自己打去同社署溝通......通到而家可自行復課了也要8月才再復, 因為佢地己經排好功作表到今個月尾吧. 有時候我地呢d家長真係好無奈, 根本沒能為力.

原帖由 hcily 於 09-7-29 14:06 發表
我兒兩歲多, 懷疑自閉,一月見過兒童評估中心姑娘,當時已講明要等六個月才可獲安排正式評估,六月打電話跟進,又推遲到九月才安排,並說7月底會通知,我見八 ...

我阿仔間s位都係咁,停課....... 佢只會安排一星期有1次45min導師訓練,1星期有1次30min o既pt or ot or st
學校知道我地住對面海,冇諗過我地travel o既時間,將d 堂分開上..... 坐1.x 鐘頭車來回番學上30min 個別堂 可能怕阿仔o係屋企悶得滯啦,辛苦晒

HI ,
今日我剛剛同亞仔班主任傾過, 老師同我講亞仔K1大班追唔上, 我聽左好唔開心, 老師話亞仔主要係理解上追唔到, 好多時問佢問題唔會有反應, 由其係老師上堂講故事, 跟住大家一齊討論, 亞仔係完全跟唔到, 到幾個小組一齊玩, 我亞仔又唔識社交表達, 亞仔到現在只可以講有進步係表達能力, 同大小肌都PASS, 一D 只係要記憶嘅佢都有D進步, 例如記1-100 中英文佢都OK, A-Z 同小小英文生字都OK, 但老師話以現在佢嘅能力到小一會追唔上, 到時就好難再追, 叫我同佢轉S位, 會好D, 我想問下你意見, 你比D意見我, 因下個月中評估中心約左我去做評估, 我會將老師嘅說話講比醫生聽, 好唔好.......
原帖由 annaanna 於 09-7-29 15:54 發表
我阿仔間s位都係咁,停課....... 佢只會安排一星期有1次45min導師訓練,1星期有1次30min o既pt or ot or st
學校知道我地住對面海,冇諗過我地travel o既時間,將d 堂分開上..... 坐1.x 鐘頭車來回番學 ...

Please check PM

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-7-29 17:39 發表
HI ,
今日我剛剛同亞仔班主任傾過, 老師同我講亞仔K1大班追唔上, 我聽左好唔開心, 老師話亞仔主要係理解上追唔到, 好多時問佢問題唔會有反應, 由其係老師上堂講故事, 跟住大家一齊討論, 亞仔係完全跟唔到, 到幾個小 ...

我pm左你,你睇下收唔收到啦﹗再唔係我email 埋比你喇﹗

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-7-29 17:39 發表
HI ,
今日我剛剛同亞仔班主任傾過, 老師同我講亞仔K1大班追唔上, 我聽左好唔開心, 老師話亞仔主要係理解上追唔到, 好多時問佢問題唔會有反應, 由其係老師上堂講故事, 跟住大家一齊討論, 亞仔係完全跟唔到, 到幾個小 ...

我也是擔心兒子上主流幼稚園跟不上,白白浪費時間,所以才希望在開學前有評估結果,如果是提議去S位,那我直接報伴我童樂好了,但最終都等不到評估,唯有先讀主流幼兒園,再配合私人訓練,看他能否適應.
我也想過去私家做評估,但以為政府也快到了,也就等下去,結果就是這樣..
但不是人人能負擔私家訓練及評估的費用的,那這班小朋友豈不是被剝奪了學習機會?每次想到這裡,我就覺得很氣憤.
‹ 上一主題|下一主題