用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一小朋友早餐
go

升小一小朋友早餐 [複製鏈接]

我囡囡唔喜歡吃早餐, 只是飲4安奶, 可否捱到小息時間
   0    0    0    0

原帖由 kimmylow 於 09-8-6 21:48 發表

唔比奶,會唔會食返麵包。

原帖由 kimmylow 於 09-8-6 21:48 發表

就算捱到小息,對身體都唔係咁好,而且如果你小朋友小息前有體育堂,就更麻煩,容乜易上上下堂暈低。 同埋上小學後,需要更用"神",會消耗更多體力,加上小學第一個小息的時間多數較對短,可能小朋友又要去洗手間,多人又要等,返到來可能已經小息完畢,所以或多或小都食d,打個底。

唔係馬, 升小一仲要食4安奶? 小朋友到了4-5歲也應戒奶吧? 作為過來人, 我小朋友當年升小一全日制小學, 由於7點不夠就要起身, 不忍心叫小朋友早起半個鐘來吃早餐, 況且本身個胃未開, 吃不下東西 (大人也會這樣), 又要趕校車, 我個仔試過飲完鮮奶上到車就嘔, 所以我索性幫他預備早餐, 如麵包, 餅干, 粟米, 百力滋, 蛋糕, 菓巴等, 學校亦不鼓勵帶有糖份的飲品, 所以飲品都是水, 吩咐他在第一個小息時食, 即9點15分, 那時胃口好一點, 個人精神一點, 大多數的小朋友也有點心, 他們一起吃, 一邊玩/傾計, 好似開心過自己一支公在家吃

魅力公主 醒目開學勳章

飲奶飲到10歲或以上都唔係問題,營養以已,大人也一樣,一d都唔出奇喎
我會比阿女飲杯奶+一件麵包,另外會預備少少餅帶返去小息食

原帖由 seven_cola 於 09-8-6 23:08 發表
飲奶飲到10歲或以上都唔係問題,營養以已,大人也一樣,一d都唔出奇喎
我會比阿女飲杯奶+一件麵包,另外會預備少少餅帶返去小息食

飲奶唔好停,鬼佬飲奶飲大,會長高點。

我個仔都好鐘意飲奶,近半年先開始轉鮮奶,其實醫生話佢想飲到幾大都得,因為要儲鈣質,25yrs後鈣質就較難吸收同埋易流失,所以小朋友想飲就俾佢飲啦。

我個仔都會今年升小一,我都諗住早上一杯奶,小息就小量餅乾 / 蛋糕 / 麵包,一個星期入面俾佢帶一包細chip,我估都OK嘅。

雖然小學要早起趕校巴, 但我個女都有吃少少東西才上學, 粟米片加入奶, 燒賣, 腸仔, 鮮肉包都很受歡迎(佢係食肉獸), 早餐時間有約5-10分鐘, 食d輕一點的食物, 好過空肚.

我囡囡都唔喜歡吃早餐 只飲一杯奶
9月開學要7:15a.m上校車.

打算幫她預備早餐, 如麵包, 餅干,..在第一個小息時食,
希望到時O.K al
我家兩位可愛小公主
Celine Ho 24-10-2003 Birthday
Edwina Ho 11-3-2006 Birthday
http://hk.myblog.yahoo.com/winnielee119

原帖由 winnielee0119 於 09-8-13 13:55 發表
我囡囡都唔喜歡吃早餐 只飲一杯奶
9月開學要7:15a.m上校車.

打算幫她預備早餐, 如麵包, 餅干,..在第一個小息時食,
希望到時O.K al

你就好啦!
阿仔9月開學要06:30a.m上校車
無知是福
‹ 上一主題|下一主題