用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問:地址證明
go

問:地址證明 [複製鏈接]

我仔仔將會升讀K2,我想計劃定將來報考小一。
我心儀ge津校不在我屋苑校網,所以我打算用我親戚地址填報,但我又會考直資/私立小學,我會用返自己地址。我想請教各位靚媽,津校and私校是否都需要地址證明?有無媽咪亦試過好似我咁,可行嗎?咁你哋手冊又會填那個地址呢?
我係新手緊張媽咪,請多多賜教!謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

除沙田兩間直資以後, 其他直資/私立唔會有地區限制, 所以唔會check你地址

至於"打算用我親戚地址填報"..... 咁即係"借地址", 係唔得o既~~~

address proof

I have called education department and they said it has to be one of them :

1)  electricity bill, water bill or gas bill (utility that you need deposit) with one of the parents' name
2)  a stamped lease with one of the parents' name

原帖由 mickychow 於 09-8-10 12:10 發表
我仔仔將會升讀K2,我想計劃定將來報考小一。
我心儀ge津校不在我屋苑校網,所以我打算用我親戚地址填報,但我又會考直資/私立小學,我會用返自己地址。我想請教各位靚媽,津校and私校是否都需要地址證明?有無媽咪亦試過好似我 ...

原帖由 muichub 於 09-8-10 13:31 發表
I have called education department and they said it has to be one of them :

1)  electricity bill, water bill or gas bill (utility that you need deposit) with one of the parents' name
2)  a stamped le ...

講係咁講乍,一張唔夠架,最少預兩樣.
最好已轉名半年或以上及有正常用量.

旺區有可能被要求家訪核實地址.

唔係最親的人,唔好比人知...........
試過有個阿嫂唔抵得個姪女入左間名校,走去報串..............名校沒了,仲要比人查.
無知是福

多謝各位靚媽分享!
個親戚同我好親嫁,斷估唔會二五掛?我都唔會周圍話比人知,原來租約都要父母名咩,咁就大鑊d,可能攪唔到。仔仔九月先升k2,我打算呢幾個月就安排定d地址證明,應該有足夠時間。將來考學校會否睇手冊?咁地址一欄應填那個才對呢?
唔該!

醒目開學勳章

原帖由 mickychow 於 09-8-10 15:18 發表
多謝各位靚媽分享!
個親戚同我好親嫁,斷估唔會二五掛?我都唔會周圍話比人知,原來租約都要父母名咩,咁就大鑊d,可能攪唔到。仔仔九月先升k2,我打算呢幾個月就安排定d地址證明,應該有足夠時間。將來考學校會否睇手冊?咁地址一欄 ...

hm.... 唔係個親戚同你親唔親o既問題, 而係"借地址"係唔許可o既! 雖然未至於要坐監, 但俾人捉到o既後果係冇o左個學位..... 你係新手, 我唔怪你唔知遊戲規則, 但如果你o係bk search o下"借地址", 我諗你會明白大家對"借地址"有d乜o野"意見".

原帖由 Geni 於 09-8-10 15:37 發表

hm.... 唔係個親戚同你親唔親o既問題, 而係"借地址"係唔許可o既! 雖然未至於要坐監, 但俾人捉到o既後果係冇o左個學位..... 你係新手, 我唔怪你唔知遊戲規則, 但如果你o係bk search o下"借地址", 我諗你會明白大家 ...

咁等我睇吓先!唔該!

借地址真是很多人的禁忌.

但每年仍有很多人咁做,原因可能係有些區真係地靈人傑,間間都好好,最衰個間都好過某些區最好個間.

吹漲係政府唔檢討呀.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

呢句最應! 最吹漲係任得d家長搵親戚做監護人(明明健康家庭有父有母監咩護人姐!), 擺明開條路俾人借地址
唔好講到咩祖父母接放學果d, 你估如果有規定校巴服務一定要跟註冊地址, 你估有幾多人繼續借!:;pppp:
原帖由 brian61950 於 09-8-10 06:01 PM 發表

但每年仍有很多人咁做,原因可能係有些區真係地靈人傑,間間都好好,最衰個間都好過某些區最好個間.

吹漲係政府唔檢討呀. ...

原帖由 brian61950 於 09-8-10 18:01 發表

吹漲係政府唔檢討呀. ...

同意 因為好多家只認識果1至2區學校,就算電視台都只去果兩區拍人流

醒目開學勳章

我都覺得最好 check 埋校巴路線   

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-10 18:14 發表
呢句最應! 最吹漲係任得d家長搵親戚做監護人(明明健康家庭有父有母監咩護人姐!), 擺明開條路俾人借地址
唔好講到咩祖父母接放學果d, 你估如果有規定校巴服務一定要跟註冊地址, 你估有幾多人繼續借!:;pppp:
...
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

我朋友話早一、兩年 d 報紙寫過話,除左攞水、電、煤之外,仲有機會問家長攞 additional documents、家訪 & 宣誓,如果唔係點解有家長去到最後要放棄,發假誓要坐監架,博唔博就由家長決定啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

假地址報小一列刑事
19/01/2007

【本報訊】小一統一派位階段明日展開,名校林立的九龍城區(四十一校網)區議會昨日討論家長虛報住址以幫助子女取得入學資格的問題。桝育統籌局表示,由今個學年起已採取一系列監察措施,包括全面審查申請入讀名校學生居所資料,並要求家長宣誓確認填報資料屬實。由於發假誓乃刑事罪行,變相已將報假地址刑事化。

桝統局要求家長宣誓

九龍城區議會昨日舉行會議討論區內學位問題,多名區議員對家長報假地址的情況表示憂慮。有區議員指出,以人口比例推算,居於四十一校網內的適齡學童人數只有約四百人;但根據桝統局資料,過去五年報稱住在該區的小一申請人數每年達一千一百人,當局僅發現四宗虛報住址個案。區議員建議將虛報地址申請派位刑事化。
桝統局總學校發展主任余淑嫻稱,每年十一月局方會到受家長歡迎的學校進行住址查核。而本年度起局方亦於自行分配學位階段,抽查家長填報學生住址的資料,由過去只要求出示水、電費單等文件的做法,改為要求出示買賣樓宇時的律師信件和臨時買賣合約等證明文件。如仍未能全面釐清情況,局方會要求家長宣誓。
四十一校網內的名校喇沙小學校長鮑陳慧兒則表示,每年都接到多宗報假地址的投訴,亦曾有家長被揭發虛報地址,令其子女被褫奪入讀喇沙的機會。她贊成當局加強懲罰,讓所有學生在公平情況下競爭學位。

copy from 太陽報

原帖由 esmehouse 於 09-8-11 12:10 發表
假地址報小一列刑事
19/01/2007

http://210.177.167.21/phpAdsNew/adlog.php?bannerid=22787&clientid=12309&zoneid=132&source=&block=180&capping=0&cb=acda9f0b661f8b6c1864f7ac220d5139

【本報訊】小一統一派 ...

算啦,教育局做嘢,都係靠嚇,依然阻止唔到今年啲家長報假地址。

除非今年教育局認真捉幾件家長「殺一儆百」,重罰有關家長,最好登埋報紙,大事宣揚,當多咗呢啲案例,下年仲會唔會有家長咁蠢報假地址呀?

原帖由 esmehouse 於 09-8-11 10:12 發表
我朋友話早一、兩年 d 報紙寫過話,除左攞水、電、煤之外,仲有機會問家長攞 additional documents、家訪 & 宣誓,如果唔係點解有家長去到最後要放棄,發假誓要坐監架,博唔博就由家長決定啦 ...

其實政府唔清清楚楚咁講'住'既定義係咩.....想捉發假誓都幾難,我一星期係度一日又係住,七日又係住

原帖由 Sindy 於 09-8-11 17:24 發表

其實政府唔清清楚楚咁講'住'既定義係咩.....想捉發假誓都幾難,我一星期係度一日又係住,七日又係住

我覺得借地址或假信教都唔係好嚴重,

最衰係走後門經校長老師直入(冇人知有冇比jetso).
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-8-11 18:47 發表

我覺得借地址或假信教都唔係好嚴重,

最衰係走後門經校長老師直入(冇人知有冇比jetso).

咁又係,一個吸食白粉,另一個食吓K仔啫。食白粉嗰個嚴重好多﹐食K仔嗰個其實唔應該管/駡。 :)
‹ 上一主題|下一主題