用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 影相一問
go

影相一問 [複製鏈接]

各位媽咪,

請問你地會同小朋友去影學生相先?還是開學時回校影呀 ?
好似話學校會派人跟學生影的

另外, 校服我各買了2套, 白色外套1件, 足夠替換嗎 ? 我怕阿囡食LUNCH 時弄得好DIRTY, 唔知比唔比用圍裙呢 ?:
   0    0    0    0

原帖由 aprilma 於 09-8-13 12:10 發表
各位媽咪,

另外, 校服我各買了2套, 白色外套1件, 足夠替換嗎 ? 我怕阿囡食LUNCH 時弄得好DIRTY, 唔知比唔比用圍裙呢 ?::" /> ...

aprilma,

我打算31號回校當天買書.
至於影相我都打算係學校攪掂, 因為我都唔知尺寸, 背景顏色等等問題, 免得唔啱到時又影過。
我買了兩套校服及兩套運動服,一條領太及一件白外套,合共五佰多元。
夠了,唔好買咁多,怕過了一季就唔合身,最多叫佢帶件圍裙返去吃飯。

係呢? 你小朋友搭唔搭校車呀?

31號係唔係帶個"吉"既書包返去,定乜都唔洗帶?我宜家都一頭霧水?

個日我係唔係同佢一起返學? 一起放學? 個書記乜都無講!

學生相我自己影咗啦, 屋企樓下嘅相店做優惠$15一打 .  而相嘅要求, 你睇番家長備忘有提及. 校裙買咗兩條, 運動衫褲一套同外套一件, 其實我6月尾己經買咗, 初初著上身比較長, 諗住要改, 點知最近再試又啱啱好, 所以唔好買咁多套住, 好快又唔啱著!!

你哋係咪搭校車?? 若係嘅話第一日放學會有校車坐, 返學就要自己帶. 我諗住頭幾日都唔帶書包住, 因為都未正式要帶書, 帶咁大個書包都冇嘢裝. 我將部份書同文具放落書包比亞囡孭,問佢重唔重, 佢話唔重, 可能仲未計其他嘢啦

羊咩仔,

我都要搭校車呀,不過就未比$$, 等31/8返學先比,校車ee話到時睇下我個條線實際有幾多人搭,先確認分幾多個站上落喎, 仲話31號第一日返學冇校車,要自己揍,但放學個程(我唔 SURE, 返屋企睇下張通告先)話家長可以跟小朋友一起搭校車回家,順便 confirm上落車位置,跟住9月1日開始有校車搭。

8月31日係家長同小朋友都要返學, 學生果日係分編班試,要著整齊校服,要帶書包+文具,另可以帶少少食物和水,我估一樣有小息,個日當一個模擬上堂掛,至於家長都係開家長會咁,講下學校有咩校規之類啦!

所以8月31日我請左假陪佢返學

原帖由 羊咩囝 於 09-8-13 12:44 發表

aprilma,

我打算31號回校當天買書.
至於影相我都打算係學校攪掂, 因為我都唔知尺寸, 背景顏色等等問題, 免得唔啱到時又影過。
我買了兩套校服及兩套運動服,一條領太及一件白外套,合共五佰多元。
夠了,唔好買咁多,怕 ...

sengayy,

嘩! 你好快手, 暑假未開始你已經辦妥晒!

宜家首要要TRAIN阿仔早睡早起同食飯快手快腳.

又要TRAIN佢去上厠所, 因為佢未完全識抺(開大-唔乾淨), 哈哈!

係喎,你提醒左我,我都要train阿囡食飯同去 toilet呀

唉,我個囡食飯嘆慢板ga!

原帖由 羊咩囝 於 09-8-13 16:58 發表
sengayy,

嘩! 你好快手, 暑假未開始你已經辦妥晒!

宜家首要要TRAIN阿仔早睡早起同食飯快手快腳.

又要TRAIN佢去上厠所, 因為佢未完全識抺(開大-唔乾淨), 哈哈! ...

系吾系31號分班呢?哈哈我個小朋友中文又吾識英文又....
...
我個小朋友除左小便讀咁耐幼稚園,只系去大  1次,佢吾鍾意
系學校去,要忍到返屋企先去,改來改去都改吾到...
仲有校服,我各買一件,諗住開左學再買,不過我見各位都有二
件,我就買多一件啦..
原帖由 aprilma 於 09-8-13 17:41 發表
係喎,你提醒左我,我都要train阿囡食飯同去 toilet呀

唉,我個囡食飯嘆慢板ga!

原帖由 aprilma 於 09-8-13 12:10 發表
各位媽咪,

另外, 校服我各買了2套, 白色外套1件, 足夠替換嗎 ? 我怕阿囡食LUNCH 時弄得好DIRTY, 唔知比唔比用圍裙呢 ?::" /> ...

aprilma:

學校會要求小朋友帶圍裙,手袖吃午飲,所以應該唔會好dirty

amy625,

thanks

你個小朋友讀幾年班呀?

原帖由 amy625 於 09-8-13 21:54 發表

aprilma:

學校會要求小朋友帶圍裙,手袖吃午飲,所以應該唔會好dirty

原帖由 aprilma 於 09-8-13 23:33 發表
amy625,

thanks

你個小朋友讀幾年班呀?

aprilma,

佢今年升四年班

new p.1

Hello,
昨天買咗校服,賣校服個女仔做僅暑期工,係德雅中学生, 但佢話德雅都笨幾辛苦, 很多抄寫練習,老師很嚴,個女勁活潑多言,坐唔定,有d擔心

大家好呀, 請問你地係咪都在學校買校服架, 而家夏天係咪一定要買外套呀, thanks

原帖由 Kwan 於 09-8-20 09:50 發表
大家好呀, 請問你地係咪都在學校買校服架, 而家夏天係咪一定要買外套呀, thanks

校服去金綸買
外套可買可唔買
不過德雅個位暑期工妹妹話
夏天開冷氣
買一件以備所需

唔該晒

原帖由 羊咩囝 於 09-8-20 13:50 發表

校服去金綸買
外套可買可唔買
不過德雅個位暑期工妹妹話
夏天開冷氣
買一件以備所需