用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 15 分有冇機會 1st round 入到?
go

15 分有冇機會 1st round 入到? [複製鏈接]

15  分有冇機會 1st round  入到?
   0    0    0    0

hi, 你本身係咪讀聖羅撒幼稚園, 好唔好架?
我女女今年9月入聖羅撒幼稚園,
我都想問下,要幾多分先可以入聖羅撒小學
如果本身唔係住同區,有無咩方法加多d分,

若閣下女兒只有15分,可能只可作為將來叩門之用(所謂的誠意分),因為機會真的不高。

今年出生率低,但很多20分兼本身是聖羅撒幼稚園生,都抽不到學位,咁15分又怎可能會有份呢?如果有人說自己只有15分,但都可在今年的自行收生階段抽到學位,咁真的要向教統局投訴,因為講唔通。

至於2nd round的以本區34區來抽籤的話,有人以乙組的第二志願都抽到,如是者,若放第一志願的話,應該機會幾高,但每年準小一生數目不同,不可同日而語!

抽籤的事,都是靠運氣。有人說:都有黑箱作業的事(我並不是指St. Rose),但都是人云亦云,真相只有學校才知道。

combo,
thanks for your reply ah....really headache for choosing p1 sch for my daughter...haha..

請問一般來說,你們所講的15分 or 20分,是否包括10分適齡學童分呢?

若我是old girl,女兒又是1st child in the family,又是適齡,又有5分宗教分,咁係咪即係女兒有30分呢?

原帖由 ^O^ 於 09-9-24 16:22 發表
請問一般來說,你們所講的15分 or 20分,是否包括10分適齡學童分呢?

若我是old girl,女兒又是1st child in the family,又是適齡,又有5分宗教分,咁係咪即係女兒有30分呢? ...

Your score:
old girl = 10 分
1st child in the family = 5 分
Above 2, count only one item

適齡 = 10 分
宗教 = 5 分

So you have total 25 分
NatNat豬  :-D

仔仔 :-D

Does SRL accept "Knocking Door" from outsiders who are not SRL kinder?

原帖由 Combo 於 09-8-18 14:52 發表
若閣下女兒只有15分,可能只可作為將來叩門之用(所謂的誠意分),因為機會真的不高。

今年出生率低,但很多20分兼本身是聖羅撒幼稚園生,都抽不到學位,咁15分又怎可能會有份呢?如果有人說自己只有15分,但都可在今年的自行收生階段 ...
‹ 上一主題|下一主題