用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無分想入聖家的問題
go

無分想入聖家的問題 [複製鏈接]

小女今年升 K2,後年便要選小一,她有一哥哥今年升小一,入讀合一堂,男女津校,但我想為小女選讀九龍塘聖家,但因不是首名子女,是否等如無分呢? 因我真想為小女讀女校呢?  真煩惱,請各家長比些意見呢?:(
   0    0    0    0

原帖由 姿國媽媽 於 09-8-15 22:34 發表
小女今年升 K2,後年便要選小一,她有一哥哥今年升小一,入讀合一堂,男女津校,但我想為小女選讀九龍塘聖家,但因不是首名子女,是否等如無分呢? 因我真想為小女讀女校呢?  真煩惱,請各家長比些意見呢?:( ...

不是,因為適齡會有10分。

但想入聖家(九龍塘),是否機會很微渺茫呢?

醒目開學勳章

應該說在自行收生階段很渺茫
但因聖家是津貼學校,如果是在你本身的校網,在大抽獎是仍然有機會

真係要諗清楚..........
頭輪實唔得,
萬一二輪都唔得,
有啲乜野去叩門.

不如都係入硬合一堂,死谷一年,考個全級第一,小二鐘意邊間插邊間law.
無知是福

如果我囡囡有15分可否入九龍塘聖家呢

醒目開學勳章

我上次也問過類似的問題
結果是,歷史數據上是有些年份是有人以15分在第1輪自行收生入
但年年不同,上年可以的話,通常代表今年未必得,因為20分那些知道上年情況有些會改變選擇,由其他學校轉過來申請,可以肯定入.
聽聞上年有人入到,所以小心小心

原帖由 scmail 於 09-8-17 11:33 發表
如果我囡囡有15分可否入九龍塘聖家呢

真係超勁難入 :;pppp:
原帖由 ziyi 於 09-8-17 12:20 發表
我上次也問過類似的問題
結果是,歷史數據上是有些年份是有人以15分在第1輪自行收生入
但年年不同,上年可以的話,通常代表今年未必得,因為20分那些知道上年情況有些會改變選擇,由其他學校轉過來申請,可以肯定入.:wahah ...

原帖由 姿國媽媽 於 09-8-15 22:34 發表
小女今年升 K2,後年便要選小一,她有一哥哥今年升小一,入讀合一堂,男女津校,但我想為小女選讀九龍塘聖家,但因不是首名子女,是否等如無分呢? 因我真想為小女讀女校呢?  真煩惱,請各家長比些意見呢?:( ...

你係唔係net41, 如果係都有機會大抽獎.
我個囝個同學1st choice Maryknoll, 2nd choice 九龍塘聖家. 入左聖家.
‹ 上一主題|下一主題