用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幫幫我呀, 入咗名校小學的你地, 請問...
go

幫幫我呀, 入咗名校小學的你地, 請問... [複製鏈接]

我準備想幫 bb 報nursery, 我想問你地之前係讀邊間幼稚園/幼兒園架?? 讀邊間有無咩關係呢??? 駛唔駛讀國際幼稚園?

我想俾 bb 讀間好啲, 等佢英文好啲, 但係老公又話是但一間都okay, 我想問下你地意見呀!  Thanks!!!!!
   0    0    0    0

你不如去kg 個邊 search 下 可能會多d人reply 你
原帖由 chowhui97 於 09-8-20 23:31 發表
我準備想幫 bb 報nursery, 我想問你地之前係讀邊間幼稚園/幼兒園架?? 讀邊間有無咩關係呢??? 駛唔駛讀國際幼稚園?

我想俾 bb 讀間好啲, 等佢英文好啲, 但係老公又話是但一間都okay, 我想問下你地意見呀!  Thanks!!! ...

Kinder is a foundation of the education, be-careful to pick-up.
That's why so many discussion in this BK.

醒目開學勳章

我會咁睇: 每間學校 (KG/小學) 都有佢收生嘅要求, 有唔同嘅culture, 重點/特長..
我會同先生傾好希望小朋友走嘅路.. 睇返小朋友嘅性格, 然後將呢d要求變成揀學校嘅要求
e.g. 如果你覺得"好"學校=傳統名校, 咁你應該搵d著重知識傳受, 有功課做吓, 要坐定定上堂嘅KG.. 如果你想入嗰間小學係用普通話教中文嘅, 你就要搵兩文3語嘅KG, 打好普通話個底!
咁如果想讀英文小學, 就搵間英文好嘅KG

當然~ 小朋友仲細, 你個planning可能會轉.. 好似我咁, 本來一心讀屋企附近嘅N班, 但係見阿仔好鍾意學嘢, 好鍾意文字同睇書, 我機乎last minute先走去報多一間.. 响kln tong嘅nursery~

點計劃, 好睇你同小朋友要d乜!

我其實老公好似無咩意見, 只係話要又平又好.......... 我見好啲出名啲都要 3 千幾蚊一個月, 我覺得okay, 老公覺得貴!  我又唔想俾 bb 讀 local 的幼稚園, 因為我知道好多啲英文都唔掂!  我想搵啲有 NET 的學校, 要係全英, 唔要一日一堂英文堂的.. 又要想接返 local 出名啲的小學, 因為未必夠錢俾佢讀國際學校... 所以真係幾煩!!

仔女都係維多利亞,
搵學校係着數d.

但課程好淺.
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 chowhui97 於 09-8-22 12:14 發表
我其實老公好似無咩意見, 只係話要又平又好.......... 我見好啲出名啲都要 3 千幾蚊一個月, 我覺得okay, 老公覺得貴!  我又唔想俾 bb 讀 local 的幼稚園, 因為我知道好多啲英文都唔掂!  我想搵啲有 NET 的學校, 要係全英, 唔要一日一堂英文堂的.. 又要想接返 local 出名啲的小學, 因為未必夠錢俾佢讀國際學校... 所以真係幾煩!!

hmm.. 你諗嘅嘢有d"問題"喎~
好多local KG都有NET, 都教得英文好好.. 而且國際學校KG上"名校" (if 名校=傳統教學) 會有適應問題, 唔多work
仲有, 有d 有NET嘅KG係有學卷嘅, 滿足到你先有同你兩個嘅要求啦!

坦白講, 中文難學過英文呀! 我都希望小朋友讀好d嘅學校, 但係如果錢係問題, 你唔可以報直資私校嘅話, 咁讀邊間KG根本對升小學無太大關係~ 咁就無謂諗國際學校啦!

方方幼兒園有全英班, 月費$3200, 亦有課程, 唔會淺。但k.1要4000+就太貴, 會轉另一間平d但一樣好深的kinder.

chowhui97

你可考慮保良局譚歐陽少芳幼稚園 (黃埔花園),可用學券,
全英文教學, 外籍老師 (多是印籍). 最多升上的小學是保良局陳守仁小學

原帖由 chowhui97 於 09-8-22 12:14 發表
我其實老公好似無咩意見, 只係話要又平又好.......... 我見好啲出名啲都要 3 千幾蚊一個月, 我覺得okay, 老公覺得貴!  我又唔想俾 bb 讀 local 的幼稚園, 因為我知道好多啲英文都唔掂!  我想搵啲有 NET 的學校, 要係 ...

原帖由 HKQQbaby 於 09-8-23 22:58 發表
chowhui97

你可考慮保良局譚歐陽少芳幼稚園 (黃埔花園),可用學券,
全英文教學, 外籍老師 (多是印籍). 最多升上的小學是保良局陳守仁小學

仲有崇真小學暨幼稚園, 國際部可用學券, 只說普通話+英文, net 及地道普通話老師教, 另配一個中國/香港人老師, 但又係唔可以講廣東話。不過k1只得下午班。但近來好多人考, 已經唔係咁易入啦。

其實睇你想小朋友升咩小學?如果你想全統名校就無謂啦!根本就玩計分,你越多分就越著數,如你想小朋友讀英文私校/直資就簡英文幼稚園,但你簡得呢d KG,預佢$2xxx尾~4千一個月,仲未計雜費呢!睇o下你想小朋友行邊條路,我都有諗過想比小朋友考私校,但諗o下得我老公一個做野,我有2個小朋友,讀私校x2+課外活動x2<<<<呢條數起碼都6~8千銀一個月,所以我都係平平凡凡就算,比返小朋友讀政府學校算,因為而家好多學校派位都唔差架!只要考到一半成績就入到英中
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!
‹ 上一主題|下一主題