用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分入協恩機會大d定大抽獎入協恩機會大d? ...
go

20分入協恩機會大d定大抽獎入協恩機會大d? [複製鏈接]

本人有2個小朋友, 大女細仔, 非常心儀協恩, 大女已有5分宗教分, 想請問大家:

1. 20分抽協恩機會有幾大, 一般人話大約1/5, 係唔係?

2. 如果自行計分入唔到, 再搏大抽獎機會又有幾大? 細唔細過1/5? (因為猶疑緊如果自行計分入唔到, 如果大抽獎機會唔大, 就索性選馬頭涌為第一志願, 希望機會大d之餘亦都幫埋細佬入馬頭涌)

請大家賜教, 唔該
   0    0    0    0

有無人答到我呀?

原帖由 luiluimama 於 09-8-21 21:14 發表
本人有2個小朋友, 大女細仔, 非常心儀協恩, 大女已有5分宗教分, 想請問大家:

1. 20分抽協恩機會有幾大, 一般人話大約1/5, 係唔係?

2. 如果自行計分入唔到, 再搏大抽獎機會又有幾大? 細唔細過1/5? (因為猶疑緊如果 ...

我覺你應再打聽多啲才決定. 因我覺得你好似攪錯咗. 好似係大抽獎多人選馬頭涌為第一志願多過協恩. 我自己不是這個網. 但我在這區大. 我阿媽和很多朋友也住這區. 今年就有個朋友的女在自行計分和大抽獎都選馬頭涌為第一志願.很奇怪,佢個女入不到第一志願, 但入了第二志願協恩. 我也不能相信,但千真萬確.

其實我想想原因也就覺得有可能,因協恩多數女子選, 競爭也大,有可能有人不敢博. 反而馬頭涌男女都會選佢為第一志願,人數之多你可想而知. 所以我覺得你選馬頭涌的競爭仲大過協恩. 共實大抽獎都係運氣問題. 如你如此心怡協恩,那就博下啦!不成功再敲門.就算不成功,你也盡了力. 至少會覺得無悔.

原帖由 luiluimama 於 09-8-21 21:14 發表

2. 如果自行計分入唔到, 再搏大抽獎機會又有幾大? 細唔細過1/5? (因為猶疑緊如果 ...

如你肯定有協恩認受的5分宗教分,我想你女兒好大機會自行派位成功...

連續2年,我也有1位同事(不同dept.)用15分入了協恩,連他們也高興得像中大獎一樣...

祝成功!

但睇番數據
入協恩的機會
又真係不太大
舊年20分就入到
但並不是每年都一樣

抽奬結果真係好唔明白
但又第一志願都有好多入唔到協恩

我同你剛剛相反
大的係仔, 細的係女
大仔已成功入到馬頭涌
而細女, 我反而想用5分去抽協恩
唔跟哥哥上

我絶對覺得馬頭涌係一個超級好的學校
好似我昨晚
竟然收到亞仔班主任電話
提我9月1日開學的安排
果一刻真係幾warm架

但我但又要面對一次升中派位
所以想幫個女揾直升中學的小學
現在仲心大心細中

Hi 各位,

15分入到協恩, 真的難以置信, very lucky。

我是34net, 協恩一路都是我的首選, 但因有5分宗教分(天主教),一共20分。不想浪費了此5分, 所以在自行不會選協恩, 會誇區試下Maryknoll, St Mary, or 天神, 甚至會考慮過海抽St Paul Catholic, St Franics, etc.  到第二輪統一, 才在甲乙都填協恩, 這是我的策略。

但知道兩輛都抽唔到的話呢, 就兩邊叩門都不成.......各位, 可否給予意見。

P.S. 這5分宗教分, 有時真的有又煩, 無又煩。有呢就給予了一絲希望, 但又不是一定中; 無呢就要靠運氣, 唉.........

原帖由 muicc 於 09-8-28 02:11 發表
如你肯定有協恩認受的5分宗教分,我想你女兒好大機會自行派位成功...

連續2年,我也有1位同事(不同dept.)用15分入了協恩,連他們也高興得像中大獎一樣...

祝成功!

...

我覺得好奇怪, 計分同抽奬的方式好清晰, 但就成日都聽到有例外, 究竟係電腦錯定傳聞不可信?

協恩位好少, 第一及第二輪均每別只有約45個位, 但竟然會:

1. 有好多人20分都抽唔到, 15分點會入到?
2. 第一志願入唔到, 但第二志願返而入到?

真係"迷"一樣????

原帖由 kyliejet 於 09-8-28 11:57 發表
我覺得好奇怪, 計分同抽奬的方式好清晰, 但就成日都聽到有例外, 究竟係電腦錯定傳聞不可信?

協恩位好少, 第一及第二輪均每別只有約45個位, 但竟然會:

1. 有好多人20分都抽唔到, 15分點會入到?
2. 第一志願入唔到,  ...

我諗主要問題係
1. d 人只係講幾多分抽到, 但從來唔提及邊年抽
2. d 人來唔提及係起"統一派位" Part I 定 II 第2志願抽到.  只係簡單一句我第2志願入到

其實自行收生同大抽獎都選協恩真係好搏

對呀

因為叩門位只收番協幼
所以真係好博呀

原帖由 luiluimama 於 09-8-28 19:01 發表
其實自行收生同大抽獎都選協恩真係好搏

我都聽過好多年話只有協幼既學生可以叩門, 但我聽過我同事講話佢有個朋友既小朋友係根德學生最後成功叩到入協小, 真係奇怪!!!

原帖由 JOJA 於 09-8-28 21:38 發表
對呀

因為叩門位只收番協幼
所以真係好博呀

Hi gg2708,

Thanks for your comment.  If St. Roses, I'd rather try Holy Angel (天神) as thru train to St. Mary Secondary.

What do you think?

quote]原帖由 gg2708 於 09-8-28 16:06 發表
St. Marys and Maryknoll is much less chance than 協恩 !  You better to try St. Roses if don't want to waste the 5分 in the first round.

[/quote]

我朋友個女讀緊協小
聽佢話
唔係全部收番哂
要睇成績
約有70-80%可以上到協中

原帖由 lpcjoe 於 09-8-29 17:21 發表
我不是這個網的,但也十分喜歡協恩,不過好像在其他討論區看過,協恩中學是中央派的,小學是沒關係的。真的嗎?

醒目開學勳章

回覆 1# gg2708 的文章

我小女今年讀P1 . 我上年自行入唔到(15分)
但好好彩搏大抽獎就得..超開心 .
其實我自已都心大心細 ,但34綱我就心儀協恩 同 ST.ROSE .  
我覺得你搏下LA , 另考定私校或到時叩門
‹ 上一主題|下一主題