用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選學 - 監護人 ------ 急 急
go

小一選學 - 監護人 ------ 急 急 [複製鏈接]

我是與我的家姐同住, 但是家姐才是業主, 由於住址持有人是我家姐, 在填寫小一選學時我家姐就要做我個仔的監護人!

但是我家姐非常busy, 未必有時間全程跟進我個仔報小一的事, 我想問有沒有人知道以我呢個case, 作為父母的可否自己全權負責報小一的事, 但是監護人就填上我家姐的資料呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

監護人o既意思係所有有關文件同簽名都係o個個人, 所以d表格就一定要佢簽名o家o勒! 不過辨手續(如交表, 拎result)就可以寫授權書俾其他人代辨.

其實你可以試o下你自己做番申請人, 地址就用家姐o既, 再用你同家姐o既出世紙證明你地係兩姐妹. 當然, 最好就打去派位組問o下得唔得先啦!

多謝晒你的寶貴意見, 我頭上的疑問被解開了!

原帖由 Geni 於 09-8-25 11:04 發表
監護人o既意思係所有有關文件同簽名都係o個個人, 所以d表格就一定要佢簽名o家o勒! 不過辨手續(如交表, 拎result)就可以寫授權書俾其他人代辨.

其實你可以試o下你自己做番申請人, 地址就用家姐o既, 再用你同家姐o既 ...

如果你同家姐同住,你的報稅表應該係寄向該住址,所以你可以用報稅表所列明的住址作証明,但保險D都係打去派位組確實一吓

醒目開學勳章

原帖由 中英數常 於 09-8-25 12:02 發表
如果你同家姐同住,你的報稅表應該係寄向該住址,所以你可以用報稅表所列明的住址作証明,但保險D都係打去派位組確實一吓

報稅表唔可以做住址證明o家! 因為報稅表上面o個個係"通訊地址"而唔係"住宅地址". 住址證明一定要係有physical地址先得o勒! 所以水電煤, 家居電話/寬頻/收費電視, 租約或差餉先得, 銀行信, 報稅表 同手提電話費單就唔得.

唔該晒,原來係敢!

原帖由 Geni 於 09-8-25 12:25 發表

報稅表唔可以做住址證明o家! 因為報稅表上面o個個係"通訊地址"而唔係"住宅地址". 住址證明一定要係有physical地址先得o勒! 所以水電煤, 家居電話/寬頻/收費電視, 租約或差餉先得, 銀行信, 報稅表 同手提電話費單就 ...
‹ 上一主題|下一主題