用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB幾大開始返playgroup比較好?
go

BB幾大開始返playgroup比較好? [複製鏈接]

6個月大既BB返playgroup會唔會太細..?
   0    0    0    0

原帖由 heha345 於 09-8-27 23:33 發表
6個月大既BB返playgroup會唔會太細..?

咁細,返去做得d乜:;pppp:
大d有歲半先啦,太細佢地要訓覺多d。到佢大d喇,中午訓一次nap先啦,否則盞大家辛苦咋!
其實返pg大人都好辛苦嫁

醒目開學勳章

我覺得一歲都ok, 佢可以自由活動到, 爬到..

我個B依家5個幾月, 我都諗住1歲多少少比佢返pg

我覺得1歲半, 打齊針返會好d~

我都係等個仔歲半先開始俾佢返架, 太細個佢根本唔知做咩, 有朋友d小朋友太細, 堂堂都瞓覺咁滯, 真係浪費時間同金錢...

其實返playgroup我只係為咗等bb可以接觸多d唔同嘅人, 學下自理同自律, 所以太細個唔多好... 至於知識上嘅嘢, 我覺得我同屋企人都可以自己教, 又唔係太心急佢要學好多嘢, 都ok啦...

不過我知有好多家長都想小朋友早d接觸唔同嘅嘢, 又或者只係想帶bb去玩下開心下, 睇下你想要咩啦...

6個月大返??太細啦掛...先剛剛可以自己坐冇耐...
我同阿仔係10月大時返過kindermusick都覺有d浪費, 似我去做gym多d, 好累.  我覺得一歲至歲半左右開始上就差唔多, 最好係bb開始行時最好, 家長唔使咁累, bb又enjoy可自己行.

我個女8個月大已經返pg啦, 佢好開心架, 每堂一到唱歌就不停笑同跳, 返到屋企同佢唱返d歌, 佢都好有反應架

我同其他0901 & 0902媽媽組左playgroup 11月上, 搵Dr. Poon, 到時bb們9-10個月...希望唔太浪費喇...

7個幾月時, BB都有上個playgroup, 佢都不鍾意, 而且很怕個個姐姐, 到9個月, 我又再帶他上kindermusick, 好過上次, 但都係有D怕怕地, 我個BB本身比較怕陌生, 所以想他接觸多D人, 而且PLAYGROUP有多D小朋友比佢接觸, 我都會繼續比佢試1個月, 到時再決定是否繼續.

我十個月大都有比囝囝上playgroup,ok 喎!佢會變得無咁怕陌生人.....

我兩個囡囡都係一歲半開始返PLAYGROUP,佢哋兩個都係12月細囡, interview幼稚園啲時候都係2歲左右, 不過兩個都表現得好好. 大囡升k3, 細囡讀k1啦 !

我覺得一歲打後加埋識行就可以返了.  我亞囝識行之後返playgroup好開心, 雖然唔識講野, 但佢的認知能力同明白我地講野的能力進步得好快, 同埋有好多差不多紀的小朋友一齊玩佢好開心.

其實bb識坐就可以俾佢上playgroup, 我bb5個幾月開始上, 我覺得ok喎, 佢又好開心同enjoy, 學嘢俾同期嘅bb快(因為d同學仔都大過佢), 亦一路冇怕生嘅問題, 所以我認為早d俾bb番playgroup係好事...

around 1.5 years old is better.  I have read some book to talk about children start to have social need around 1.5 years old.

1 years old is suitable
i think they can see more and meet more new fds when they are having class

請問你們現在返邊到playgroup?

1.5歲,歲半之後小朋友學嘢超乎想像,呢個時候返PG最適合.

原帖由 MWFCHAN1 於 09-9-16 13:36 發表
請問你們現在返邊到playgroup?

迦南PG

我覺得一歲左右已經差唔多
‹ 上一主題|下一主題