用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點可以令有自閉傾向小朋友坐定,進步,學多d野 ...
go

點可以令有自閉傾向小朋友坐定,進步,學多d野 [複製鏈接]

本人小兒剛二歲
21個月時去cac評估出佢有自閉傾向
跟住同佢做好多桌上訓練,四周去:
但現在佢仲係:
1.唔識講野,但好多火星話
2.除自己鍾意玩的玩具(matching 圖形,abc, 123),坐車,等車時,其他一定坐唔定
3.有同佢針灸(銅鑼灣),24次了,停了二星期,結果覺得佢又轉多左車輪,脾氣大左
4.見到人佢唔會怕,會去看著人,眼神好好,肯hello,byebye,但唔敢伸手同人玩
5.捉佢對手去做野,佢會好抗拒,唔比我捉佢隻手(由細到大都係咁)
6.成日流口水,又要咬野,伸隻利出來lai
(由細到大都係咁)
7.8月上左n班,好唔dim,四維走,係咁玩,但老師強硬態度下,佢會坐定一會,先生話佢係有少少進步.
8.開始會手指指,
9.n班時學野好慢,佢要看上好多次才會學做

除了上training 外,本人在家中有什麼方法可以訓練佢進度多d.
我真係唔想佢入s 位,但仲係咁差,無計,一定要入.
   1    0    0    0

本人小兒剛二歲
* 其實兩歲都係好細, 吾好因為佢有自閉傾向就覺得佢咩都做吾好. 好多正常少朋友都坐吾定架.

但現在佢仲係:
* 我睇返我個仔, 佢細d果陣都係好多火星話. 成日講埋d九吾搭八既野, 一吾識表達佢想講既野, 就是但講d野出來, 吾係就哭. 試下做d字咭或圖咭慢慢學表達. 制造多d機會教佢表達同教佢講野.

2.除自己鍾意玩的玩具(matching 圖形,abc, 123),坐車,等車時,其他一定坐唔定
*好正常, 好多少朋友都係咁. 佢只係兩歲bb來. 有興趣當然會坐好, 冇興趣大人都會走開啦. 試下將d訓練做成有趣d. 我之前故仔仔吸印仔都專登去買thomas既印印返來比佢吸. 我教佢用筷子, 我知佢鐘意花生, 我就買左一包花生來比佢夾. 佢做得好開心. 咪乖乖做晒佢. 佢鐘意恐龍, 我就買左本恐龍連線簿比佢做. 有時太難佢地又吾想做, 太易又覺得悶, 所以要應佢地既能力比野佢地做, 做到咁上下又要轉下, 有d新鮮感. 另外坐吾定可能都會同感統有d關係, 你可以睇下關於呢方面既資料.

3.有同佢針灸(銅鑼灣),24次了,停了二星期,結果覺得佢又轉多左車輪,脾氣大左
*我冇做過吾知. 不過有冇用你先知.

4.見到人佢唔會怕,會去看著人,眼神好好,肯hello,byebye,但唔敢伸手同人玩
*係熟人定係陌生人, 吾好太心急. 比d時間佢地啦. 點解一定要佢伸手同人玩, 只要肯一齊玩已經好好啦.

5.捉佢對手去做野,佢會好抗拒,唔比我捉佢隻手(由細到大都係咁)
*無情情比人捉住做野, 抗拒都好正常. 試下用其他方法.

6.成日流口水,又要咬野,伸隻利出來lai
(由細到大都係咁)
*可能同口肌有關係, 我仔仔到而家都仲係鐘意咬野. 你可以睇下d關於口肌既書. 其實你成日強調由細到大. 其實佢都係做左兩年人仔咋. 比d時間佢啦.

7.8月上左n班,好唔dim,四維走,係咁玩,但老師強硬態度下,佢會坐定一會,先生話佢係有少少進步.
*初初返學多少吾識守規矩, 試下係屋企定返d規矩比佢同學校配合返. 都係果樣, 坐吾定感統可能有d影響.

8.開始會手指指,
* 咁係好事. 多d同佢一齊手指指啦.

9.n班時學野好慢,佢要看上好多次才會學做
*吾好灰心. 我地d小朋友理解可能差少少, 試下將d野拆細每一個步驟來學, 會較快pick up到. 仲有我知道我少朋友學野學得慢, 所以我將佢要學既野, 一早預備好每一個步驟慢慢學, 練習. 等佢吾駛到時學得比人慢既時候會吾開心同冇信心.

除了上training 外,本人在家中有什麼方法可以訓練佢進度多d.
*你可以去圖書館借或買d家居訓練既書來參考下. 另外你有冇上緊st, ot, pt等等既訓練?

我真係唔想佢入s 位,但仲係咁差,無計,一定要入.
*你仔仔而家讀緊s位? 定係你排緊? 如果真係有雖要, 入s位都吾係死刑, 都有小朋友讀左一排出返去讀主流同i位架.

原帖由 titushei 於 09-9-1 00:48 發表
本人小兒剛二歲
但現在佢仲係:
3.有同佢針灸 ...
nil

原帖由 titushei 於 09-9-1 00:48 發表
本人小兒剛二歲
但現在佢仲係:
3.有同佢針灸 ...

Hi titushei,
我阿仔(19個月)都是剛評估為自閉傾向, 同你小兒都有多方面相似! 我都開始同佢在私人or自己在家有好多卓上訓練, 而且買了一張有扶手的櫈比佢坐, 有朝到晚都叫佢坐, 阿仔當然唔係次次聽話, 不過今日發覺佢有進步, 有時佢睇住電視, 唔洗人叫or拉佢埋去, 佢都自己可以坐一陣! 而且今日返小組訓練, 姑娘都話佢坐耐咗, 希望佢再好d!
啦!! 姑娘教我地, 最緊要d玩具玩完一樣就say byebye, 即刻轉第二樣! 因為我阿仔係一名急仔, 咩都要快, 所以要不段有新玩具, 佢先肯坐低做訓練!  你小朋友玩matching都幾好wor, 要佢地坐定定真係好難, 我身同感受, 大家再努力呀!
‹ 上一主題|下一主題