用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒書院和中華基金中學
go

嘉諾撒書院和中華基金中學 [複製鏈接]

香港東區的嘉諾撒書院和中華基金中學,那間好些?
   2    0    0    0

嘉諾撒書院

嘉諾撒書院 x 2

咁睇妳用邊方面去衡量, 如果講到高中揀科的自由度, 中基會較可取, 傳統英中揀科就一定成績行先, 況且嘉諾撒文同理科好似唔係幾平均, 即係理科得一班,文科四班(照現時計),  咁如果成績唔好就一定揀唔到理科.

中基校長就強調佢地d 學生選科會較彈性, 係直資就要交學費囉, 但資源分配上應該會好些, 希望將來成績在進步中.

同埋分別係女校及男女校啦!

我個女之前響嘉諾撒讀小學,升中冇揀返自己學校,就係去左中華基金,呢個係我個女自己揀既,因為佢比較活躍D,佢自已希望學校比較多元化,有多D活動同埋冇咁死板,我地當日去左參加中華基金既中一簡介會,參觀學校環境同設施,呢間學校係小班教學,30人一班,比起其他中學約40人一班為少,同埋係雙班主任制,有獎學金,名列前茅可以減免學費,一級有5班,兩班係普通話教學班,佢地好似響11月有個簡介會,你可以上去佢地個校網CHECK下詳細資料。
豬仔兔

我個女今年派得一般都有去叩門,兩間都有叩,中華基金,我仲記得叩門日,佢問我自行收生階段有無選佢,仲要睇晒所有成積表先俾份申請表我填,之後先就即時安排面試。其實我由始至終都無想過呢間,因為地點問題我老公唔鍾意,而且又要俾錢,學費雖然唔係好貴,但係如果有得揀,都唔係好滿意,又唔係真係好好,好好,因為聽人話有好多上到去高班都走o左!不過我唔肯定!!

原帖由 lovelyec 於 09-9-10 11:18 發表
嘉諾撒書院 x 2

嘉諾撒書院 x 3

朋友個女係中華基金讀
今年岩岩考完會考
佢女應該係學校成績唔係最好, but都唔差呱, 平時佢無咩點講
佢會考25分, 無出去讀任何雞精班(因佢女唔肯), 只係學校同自己搞掂, 我地都好鄧佢開心
聽佢講, 佢地真係考得好好wor
呢間學校, 成績應該唔錯wor

但整體HKCEE成績應該嘉諾撒書院好啲!

http://www.canossa.edu.hk/curriculum.php#results

係咩? 好似中華基金好少少喎。

Public Exam Results 2009
中華基金:
http://www.cfss.edu.hk/pdf/2009_cong.pdf

Canossa:
http://www.canossa.edu.hk/curriculum.php#results
‹ 上一主題|下一主題