用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 有冇搭#16校車的下午班同學?校車日日都遲到!! ...
go

有冇搭#16校車的下午班同學?校車日日都遲到!! [複製鏈接]

如題! #16校車今年加了東港城的站後, 日日返學放學都遲到, 今日呀囝仲話返到學校very late, 冇時間食snack! 有冇家長知道詳情? 再係遲到, 真係要同學校反映吓, 對小朋友學習都有影響!
   0    0    0    0

梗係啦, 又要放低上午班D學生,又要上下午班D學生。
站站係咁,唔遲先奇。

Hi, 我個女都係坐#16校車,今日打咗電話去學校反映,校方話會觀察多幾日,如果仍有遲到情況,校方到時會有解決方法喎...

Hi mermaidmom,

我女不是搭#16車,不過看完你們的心聲,今日我帶女返學後時順便看一看,#16號車今天約在1:26-1:28到校,比我女的校車早七、八分鐘。

原帖由 mermaidmom 於 09-9-8 22:54 發表
如題! #16校車今年加了東港城的站後, 日日返學放學都遲到, 今日呀囝仲話返到學校very late, 冇時間食snack!:igiveup: 有冇家長知道詳情? 再係遲到, 真係要同學校反映吓, 對小朋友學習都有影響!:censure: ...

Old_Cake,

咦, 校方對你嘅回應咁正面? 我老公打去, 個主任否認有遲到, 跟住彈比另一個老師, 果個老師又洒我地打去essex果邊另一個主任, 我地唔肯, 佢只說佢會跟同留意情況!!!

原帖由 Old_Cake 於 09-9-9 21:48 發表
Hi, 我個女都係坐#16校車,今日打咗電話去學校反映,校方話會觀察多幾日,如果仍有遲到情況,校方到時會有解決方法喎...

qingbb,

多謝報料! 你囡係搭校車定自己送? 你囡車仲遲過#16, 咁咪會遲到?? 校方否認#16有遲, 但有家長話我知佢打鐘才離校都未見我囝, 出校門才見有校車到, 咁仲唔係遲到?? 等我下星期lunch time去突擊吓先, 如你再有到校, 順便的話報吓料我知吖!

原帖由 qingbb 於 09-9-10 22:53 發表
Hi mermaidmom,

我女不是搭#16車,不過看完你們的心聲,今日我帶女返學後時順便看一看,#16號車今天約在1:26-1:28到校,比我女的校車早七、八分鐘。

我女主要搭校車,我只是間中帶,昨日如果坐校車,她就會遲到了。我估計是多了站,兜多咗路,我留意了兩天,都是一時三十分後才到。觀察多些時間再算吧,我不想司機為準時而飛車。

原帖由 mermaidmom 於 09-9-11 10:07 發表
qingbb,

多謝報料! 你囡係搭校車定自己送? 你囡車仲遲過#16, 咁咪會遲到?? 校方否認#16有遲, 但有家長話我知佢打鐘才離校都未見我囝, 出校門才見有校車到, 咁仲唔係遲到?? 等我下星期lunch time去突擊吓先 ...

遲到我覺得總是沒可能沒有。每架校車差不多要停十多個站,每個站遲幾秒,最後個幾個站就累積5-6分不足為奇,我覺得是可以體諒。
但最不能接受就係唔答校車時 要迫人掛個名牌係個背脊到,支扣針篤到見衫穿晒窿,運動衫都無咁現,恤衫就好明顯,好好一見衫就到爛晒

Mermaidmom,

我係搵鄭小姐先,因為校車保母話佢係負責安排校車,鄭小姐嘅態度係差D,我覺得佢幫唔到忙,所以都照打咗去羅褔道搵吳主任,佢起碼話知道返學時間比較多車,認有遲到的情況,呢兩日打風唔使返學,我過多幾日再跟進.

Old Cake,

The school bus is not as late as last week now, maybe about 10 mins late.  Let's keep in view of the situation.  When the weather is better, I may go to the school gate some day to check it out.  Let's keep in touch and exchange news.  (I think the problematic station is at East Point City, as the traffic is busy and every driver needs to get down to get the ticket.)

原帖由 Old_Cake 於 09-9-15 11:00 發表
Mermaidmom,

我係搵鄭小姐先,因為校車保母話佢係負責安排校車,鄭小姐嘅態度係差D,我覺得佢幫唔到忙,所以都照打咗去羅褔道搵吳主任,佢起碼話知道返學時間比較多車,認有遲到的情況,呢兩日打風唔使返學,我過多幾日再跟 ...

以我所知,東港城站不是今年新加的,以往都有此站。

請教各位,在下午時段,有多少學生在東港城站下車和上車?

東港城站去年是歸#17的, 今年才轉回#16!

原帖由 YCDad 於 09-9-18 12:27 發表
以我所知,東港城站不是今年新加的,以往都有此站。

回覆 1# mermaidmom 的文章

#17 是指 17 號校車線?17 號校車線是那一條線?

Yes.  將軍澳有3架校巴, #15(?), #16 & #17.

原帖由 YCDad 於 09-9-18 15:12 發表
#17 是指 17 號校車線?17 號校車線是那一條線?

我囡囡都係搭16號車, 請問有無家長再向校方反映及有沒有回應?

有乜辦法唔遲!因為16號係大巴。東港城根本唔俾駛入的士站。每次埋站都要喺貨車場剩係同管理處攞飛同出入貨車場都玩個幾字,再等埋啲學生上車,唔遲就假。
‹ 上一主題|下一主題