用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 油塘BB會選邊D幼稚園呢??
go

油塘BB會選邊D幼稚園呢?? [複製鏈接]

我家天天0806BB,出年要搵學校啦,鼠媽我煩惱到不得之了,你地會點選呢??
   0    0    0    0

那就要看看你想BB他日上小學時係一條龍、跨區, 又或同區便可。
若你既想參加政府派位, 又會試吓外出嘅小學, 丽港城迦南係一個幾好選擇, 因佢派上原區小學唔差 ( 但唔係最好, 最好係金麗, 係廣田邨, D家長年年排隊排通頂, 因佢派去同區好小學率高, 例如李兆強小學、循道衞理小學), 但若他日你都會考吓 private 小學, 又或你讀讀吓迦南, 想、轉更加出名或者一條龍連幼稚園、小學、中學等, 以迦南嘅名同佢所教的, 絕唔會輸比其他!!

原帖由 chelchel0126 於 09-9-9 00:42 發表
我家天天0806BB,出年要搵學校啦,鼠媽我煩惱到不得之了,你地會點選呢??

回覆 2# yvonne_mrs_sum 的文章

hi. yvonne

你點睇藍田啟思呢? 因為小兒現時就讀啟思. 將來有咩小學可以選擇呢?

啓思著重活動教學, 而且學費頗貴, 以小孩開心地學習做主導, 派往同區一般嘅小學, 本人覺得, 小孩子初時返学经常會易生病, 而且又有禽流感, 加上夏天, 打風、落大雨等原因, 經常都不能上課, 會好浪費学費, 若你諗著比小孩繼續愉快地學習, 那你就讓他繼續讀啓思小學及中学吧!!
幼稚園升小学, 若參加政府派位, 都係睇吓彩數, 除非讀一條龍啦!! 若你都要佢將來有成績比你睇嘅, 啓思未必係一個好選擇!!

原帖由 kit0622 於 09-9-10 17:53 發表
hi. yvonne

你點睇藍田啟思呢? 因為小兒現時就讀啟思. 將來有咩小學可以選擇呢?

回覆 4# yvonne_mrs_sum 的文章

好多謝你的意見,我都覺得啟思小學學費真係好貴.

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-9 16:16 發表
那就要看看你想BB他日上小學時係一條龍、跨區, 又或同區便可。
若你既想參加政府派位, 又會試吓外出嘅小學, 丽港城迦南係一個幾好選擇, 因佢派上原區小學唔差 ( 但唔係最好, 最好係金麗, 係廣田邨, D家長年年排隊排 ...

金麗難唔難入,有冇聽過會考d咩??

唔好意思我想講少少意見,讀幼稚園除非是讀一條龍&直資,如果是攪珠的話讀邊間幼稚園都是一樣。攪珠第一階段是自行收生(是計分方式 ),第二階段是睇彩數的。另外點解選一間好幼稚園是因為日後自己考私立小學可以能夠有機會取得一席。

回覆 6# chelchel0126 的文章

金麗唔難入,如果你想讀上午班,記註提早兩三日去排隊等派表格.

堤提早兩三日?即係要通宵排呀?

原帖由 joeypong 於 09-9-12 23:33 發表
堤提早兩三日?即係要通宵排呀?

係要通宵排

呵呵,咁咪要做露宿者??

金麗在區內係有受歡迎不過好似聽講幾多新移民報讀喎!但我有朋友識一位老師上年在這裹教書的,佢話學校的茶會有出前一丁比小朋友食,我聽完嚇一跳

現在要幫細囡報n1想問高怡的崇真會安怡幼兒園及油美苑明愛邊間好d thanks!
‹ 上一主題|下一主題