用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問是否會再參加幼潛?
go

請問是否會再參加幼潛? [複製鏈接]

請問是否會再參加幼潛?

今季幼潛囡囡抽唔到.
請問今季抽到的媽咪, 下季是否會再抽? 到下季囡囡已經一歲半, 好似有更多其他選擇, 請大家比些意見, thanks !
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我囝囝13-15個月時有參加過幼潛, 課程著重於訓練大小肌肉, 唱歌同玩一些親子遊戲, 個人見解對比較小的幼兒是有幫助的. 但如果你囡囡差不多歲半我會建議你選擇一些幼稚園開辦的playgroup 作為入幼稚園前的實習, 我囡囡曾參加過迦南playgroup 及基督教服務處的幼兒樂園, 兩者上課時均是幼稚園模式, 例如要排隊洗手, 唱歌, 跳舞, 做勞作, 玩遊戲, 吃茶點等等, 到現在我囡囡上了N班個多星期都從未哭過, 可能她一早已習慣了此模式上課, 所以非常開心, 每天也嚷著要上學呢.
不過迦南playgroup 有一弊處是我發覺今年超收了很多人, 去年我囡囡上迦南playgroup 時只是8個人一班, 但今年我囝囝上時已變了12人一班, 所以上課有時會比較混亂.
jeje

Jeje,

唔該晒您的意見, 我就係覺得到18 個月應該有多 d 選擇, 但因為今期抽唔到, (原本今期就是 15 個月 ), 所以有 d 唔知是否應該再試抽.

想問一問例如迦南 playgroup 是需要幾時報 ?

原帖由 jeje 於 09-9-10 09:35 發表
我囝囝13-15個月時有參加過幼潛, 課程著重於訓練大小肌肉, 唱歌同玩一些親子遊戲, 個人見解對比較小的幼兒是有幫助的. 但如果你囡囡差不多歲半我會建議你選擇一些幼稚園開辦的playgroup 作為入幼稚園前的實習, 我囡 ...

醒目開學勳章

原帖由 farnell 於 09-9-10 16:26 發表
Jeje,

唔該晒您的意見, 我就係覺得到18 個月應該有多 d 選擇, 但因為今期抽唔到, (原本今期就是 15 個月 ), 所以有 d 唔知是否應該再試抽.

想問一問例如迦南 playgroup 是需要幾時報 ?

...

唔駛客氣~ 迦南playgroup 滿15個月就可以報, 你可以打電話叫他們fax 資料給你參考. (Tel.: 2338 3262)
jeje

THANKS A LOT !
我打電話問問先.  
請問您讀左幾耐?

下期會幾時開班? 未見有通知喎?

醒目開學勳章

原帖由 farnell 於 09-9-12 13:10 發表
THANKS A LOT !
我打電話問問先.  
請問您讀左幾耐?

囡囡玩了半年迦南playgroup再轉玩幼兒樂園, 因為幼兒樂園要夠21個月才可報, 囝囝亦將會一樣.
jeje

迦南 playgroup 同幼兒樂園有什麼分別 ? 請問幼兒樂園是否也在九龍塘 ?

原帖由 jeje 於 09-9-13 10:31 發表

囡囡玩了半年迦南playgroup再轉玩幼兒樂園, 因為幼兒樂園要夠21個月才可報, 囝囝亦將會一樣.

醒目開學勳章

原帖由 farnell 於 09-9-13 13:41 發表
迦南 playgroup 同幼兒樂園有什麼分別 ? 請問幼兒樂園是否也在九龍塘 ?

幼兒樂園是基督教服務處(即舉辦幼潛那間機構)專為21個月以上的幼兒而設的預備入學遊戲小組, 透過不同形式的活動為兒童作入學準備. 個人意見幼兒樂園比迦南更好(導師, 多元化活動及紀律各方面).
幼兒樂園是在基督教服務處4樓上課的, 不是在九龍塘.
jeje

明白晒, 唔該您, 我會嘗試找一些幼稚園 PLAYGROUP.
‹ 上一主題|下一主題