用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

首宗H1N1 [複製鏈接]

首宗H1N1出現了,明天會公佈。
   0    0    0    0

邊一班呀?? 快d 講啦~~

K3B, 已出現爆發, 今早confirmed第二宗,班內9位同學請病假.

原帖由 小伊 於 09-9-14 14:41 發表
K3B, 已出現爆發, 今早confirmed第二宗,班內9位同學請病假.

學校未公佈喎, 係邊睇到呢?

OK, 已公佈了, 謝謝.
各位家長, 要小心d.

通告已發出有四宗,防不勝防架喎,我有兩個細路o係k1同k3,好擔心le!請問知唔知四宗分別咩班呢??

原帖由 antonyada 於 09-9-16 16:51 發表
OK, 已公佈了, 謝謝.
各位家長, 要小心d.

[/url]

相信唔止4單,唔系個個感冒都去驗H1N1嘅。

原來已經增加到 8 單了, 是 K2及K3的.

真係唔明點解仲唔全校停課, 因為只有咁, 至可以防止細菌延播... 有D地方, 個個學生都會接觸到, 例如洗手間, 圖書角, 音樂室...

而D細菌係唔會停定係度比你清潔的.

外邊大把帶箘者,周街都系,停課已經無效!

教育署要學校停課是有指引的.
如, 全校學生10% 有流感徵狀或有2人或以上要入住icu .... 全校有幾佰人, 只得幾單, 點會停課呢.
況且, 真係通街都係菌, h1n1 亦係愈入秋愈勁, 要停 真係去到出年過年都唔洗返學架.

各家長緊記要小朋友戴口罩, 勤洗手, 唔好摸眼摸鼻摸口仔, 加強衛生.

您咁講, 就好似香港政府一慣處事咁, 制度化令人人進步自己停滯不前一樣.

無錯已經有一套停課標準, 但係教育局亦都指出, 學校是否決定停課應該視乎疫情對學校的影響而定, 而衛生防護中心亦指出, 學校停課是『有效』壓止疫情擴大的措施之一.

大家都知道, 受H1N1最大威脅的是兒童, 六十歲以上長者及長期病者, 或身體虛弱者; 就這間學校而言, K3其中一班一度有近二份一學生請假, 由9月4日起至22日暫時共有10人感染H1N1, 當中我相信在這段時間已經感染 "流感" 的, 我相信為數也不少, 我的小朋友也是其中之一, 而我認識的家長中, 有一半他們的小朋友也染了流感, 他們大多數沒有到八間H1N1指定流感診所, 只是看私人醫生而矣.

我想指出的問題是, 對於中學, 小學, 由於學生年齡都比較大而且自制能力強一點, 當可依據固定停課安排; 但幼稚園及幼兒中心的學生, 小的只有二歲多, 大的也只是四五歲, 他們集中在學校內有些地方是避也避不了, 例如班房外的遊戲間, 洗手間, 圖書閣, 當數百個學生的其中一個染上H1N1而未被發現前, 他所到之處, 就是其他學生所到之處, 就算最後他的 "班房" 已經消毒也無用處.

而問題是, 在學校中傳染力就好像金字塔式的, K1, K2的學生很細, 帶了口罩一會又除下, 小手指到處摸之後又摸臉摸眼, 如果學校不停課, 我估計感染人數仍然會上升, 最終感染人數應該達到『您講的10%』, 到時當然亦會停課, 而且非H1N1的感染人數應該更多更多.

我個人認為, 現在仍開學之初, 如果社會上你看到感染走勢是『增加』之中, 應以身體為最重要考慮; 如果你看到的是『減少』, 那當然可以因應而分班停課, 或者不停課; 以近日證實感染人數, 由以往的二三百人, 增至四五百人, 增至每日近期七八百人, 總證實人數二萬三千多, 是向上走勢.

其實, 曾經受感染的何止2萬3千, 很多是沒有測試及上報的。
‹ 上一主題|下一主題