用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

會否停課呢? [複製鏈接]

1B班已多人唔舒服了, 希望唔好擴散啦....
   0    0    0    0

聽個女講昨天老師要佢地帶mask..

又話校長話流感, 要開window, 冇冷氣.. 我個小姐話下午又落雨熱到好似6個太陽晒住佢..

不過是應該的..

原帖由 happy_together 於 09-9-22 10:05 發表

1b 班唔係已經停課?

王國長老

聽聞1B停課兩天.

係呀, 1B班已停課兩天(9/22~23),
希望唔會又要全校停啦...

原帖由 happy_together 於 09-9-22 10:05 發表

[quote]原帖由 fumiko 於 09-9-22 12:38 發表

又話校長話流感, 要開window, 冇冷氣.. 我個小姐話下午又落雨熱到好似6個太陽晒住佢..

不過是應該的..

小兒是1B班的學生,星期二&三都要停課.星期一放學後小兒告訴我有9位同學冇返學,當時我已經想到應該會停課,後來學校打電話來通知停課,有位同學已確診.回想未入謮優才前,多次聼到優才停課,已好想問優才的衛生環境是否好差,點解每次停課都有份嘅?

其實經我這4星期的觀察,我覺得唔係環境衛生差,是預防意識弱,這4星期,我都是自己帶小兒上學,聼完早會先走,在這多天的早會上,只有一天是教大家如何洗手,從來冇建議人帶口罩,要知道現帶口罩不是病人的專利,帶口罩還可以有預防&阻隔的功用,雖然唔係百分百保障到,我相信都會有的用,小兒的幼稚園&興趣班都有用這一招,點解這學校不建議呢?我仲知有些學校必須學生帶口罩.
第2點我想講是早會,我都知好多學校已經停早會,免得人多聚衆,H1N1傳染性極高,的同學又冇帶口罩,好容易中招.況且在早會上,我見有人咳,有人打噴嚏,有人掩口衝去厕所,唔知是否想嘔,有人話頭痛.....其實早會都幾辛苦,正常就唔準郁企定定20分鐘,如果校長講多兩句,可能要企30分鐘.唔知校長&老師知唔知,不準行是好辛苦,可能佢地未必知,我見校長&老師可以行來行去,去CHECK的學生有冇郁,或且這是磨練佢地的好方法,但我仍然覺得現在是非常時期,早會維持在20分鐘內已足夠.
Yesterday,小兒話冇開冷氣,只有一把fan,熱到好似有十個太陽咁.
其實我和小兒都很喜歡優才,每天小兒都很開開心心上學,我真希望學校可以做好的衛生....,不用停課,始終健康是最重要嘅.我只是有感而發,如有錯失,請多多原諒!

原帖由 呆媽媽 於 09-9-25 11:48 發表
[quote]原帖由 fumiko 於 09-9-22 12:38 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

又話校長話流感, 要開window, 冇冷氣.. 我個小姐話下午又落雨熱到好似6個太陽 ...

妳可和校方建議這些意見。
H1N1已好像其他流感一般,現又是另一為高鋒期!
不覺優才的流感/停課特別多,和其他學校差別不大,可能家長特別注意!Or 校方太老實!
mask 這方面,上學期也有家長提出,但校方觀察孩子好動,mask會令學生不舒服,況且有不適應不上課。

在非常時期,優才也有要求學生帶口罩上學及乘搭校巴。

H1N1流感似變成風土病,雖傳染性高,但殺傷力相比普通流感略高,因病毒會入侵肺部,變成肺炎。教局現時對H1N1流感的措施似也較上學年鬆了,不會一有一個確診個案,全校便要停課。

預防措施及衛生環境是重要的,維持學生的學習情緒也要關注。希望這樣的環境快些過去吧!

原帖由 呆媽媽 於 09-9-25 11:48 發表
[quote]原帖由 fumiko 於 09-9-22 12:38 發表

又話校長話流感, 要開window, 冇冷氣.. 我個小姐話下午又落雨熱到好似6個太陽 ...

我都想問下,點解要咁刻意去阻止H1N1呢?呢個病已經成為風土病,而且絕大多數情況下對身體健康影響不大,病完之後又會有抗體,係咪應該讓大家趁學期開始學習無咁緊張既時候盡快傳染,盡快有抗體呢?

無論點樣努力預防,我相信三年之內,各位同學都會中招咖啦。

原帖由 軍魁星 於 09-9-25 13:28 發表
我都想問下,點解要咁刻意去阻止H1N1呢?呢個病已經成為風土病,而且絕大多數情況下對身體健康影響不大,病完之後又會有抗體,係咪應該讓大家趁學期開始學習無咁緊張既時候盡快傳染,盡快有抗體呢?

無論點樣努力預防,我相信三年之 ...

嘻!軍兄, 囝囝和爸爸和你同樣說法!他倆說應加強身體健康,吸收多點陽光(Vit.D)、新鮮空氣....所以密密到郊外行山,海灘滑浪.......家中儘量不開冷氣...流感而已,平常心,現在H1N1,遲些H?N?。若真的傳染H1N1,就不用打預防針,不需理會是否國產及其負作用......
從SARS開始,家中、出外都用公筷,注意衛生,多作運動強身健體,閒暇多到郊外........

原帖由 ecore 於 09-9-25 17:31 發表

嘻!軍兄, 囝囝和爸爸和你同樣說法!他倆說應加強身體健康,吸收多點陽光(Vit.D)、新鮮空氣....所以密密到郊外行山,海灘滑浪.......家中儘量不開冷氣...流感而已,平常心,現在H1N1,遲些H?N?。若真的傳染H1N1,就不用打預防針,不需 ...
我地前排有朋友個bb中左招,佢一出院我地就去同佢地聚會,但好失望,惹唔倒。

朋友個bb都係自已一個發病,全屋其他人都無事。入左Q醫幾日。
‹ 上一主題|下一主題