用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 請問有沒有今年 Class : 1B 的家長...???
go

請問有沒有今年 Class : 1B 的家長...??? [複製鏈接]

我囡囡同同今年編了到1B 班, 請問有沒有1B班家長可以互相照應一吓....呀!
   0    0    0    0

HI  你好呀?我個囡凱澄都係1B班嘅、以後請多多指教

回覆 1# 凱澄媽 的文章

你好! 好高興你回覆我呀, 我係盧映同媽咪, 凱澄好似前坐在映同附近, 我有印象聽過映同提起同學"凱澄"這個名字, 凱澄媽以後我們要多多指教及互相照應了!

互相照應、大家咁話
你個囡真係好記性、她係唔係返來會同你聊好多關與學校d嘢嘅?我個囡就較細胆d同記性錯d,係一个十足慢熱嘅人、頭返學個幾日放學返來問佢嘢都係一問三不知真係被佢激死、
你又有冇比個囡攪到一頭煙呢?

其實我個女都係慢熱的人, 過了兩星期先至真正識到同學仔, 我頭兩星期真係好無助, 第二日已被寫手冊欠交功課了...唉! 同有些功課一定要佢用口講先知, 唔係又漏, 又唔識家長問吓, 宜家就好識了你可以問吓! 今星期六你去不去家長會呀??

原帖由 凱澄媽 於 09-9-22 21:02 發表
互相照應、大家咁話
你個囡真係好記性、她係唔係返來會同你聊好多關與學校d嘢嘅?我個囡就較細胆d同記性錯d,係一个十足慢熱嘅人、頭返學個幾日放學返來問佢嘢都係一問三不知真係被佢激死、
你又有冇比個囡攪到 ...

凱澄媽, 請問你佑唔知咩叫PTA通(1)???

原帖由 cecinpc 於 09-9-23 08:31 發表
其實我個女都係慢熱的人, 過了兩星期先至真正識到同學仔, 我頭兩星期真係好無助, 第二日已被寫手冊欠交功課了...唉! 同有些功課一定要佢用口講先知, 唔係又漏, 又唔識家長問吓, 宜家就好識了你可以問吓! 今星期六你 ...

哎,我家凱澄又唔係咁、佢到現在的手冊上的字,好多都係寫的一半返來,不過好彩到現在佢仲沒被老師話欠交功課、
今星期六我會去家長會呀、、想去認下D老師、但唔明佢哋點解家長會唔係小學開而去中學
PTA通(1)好像係[第十一次周年大會暨第六屆執行委員會選舉]個張通告、上學校內聯網可看到,不過我就簽著唔參加、其实我都唔明是什么來的

cecinpe
其实[第十一次周年大會暨第六屆執行委員會選舉]個日佢地D時間太夜、又要去到沙田咁遠我先唔想去
我住牛頭角嘅、我家凱澄就係坐校車、但現在覺得太貴(580)一個月 下個月開始想自己帶佢返放學(因我係全職師奶)有的是時間 請問你呢?你囡囡係唔係坐校車、定街車嘅??你又知唔知有冇地街車冇咁貴?

凱澄媽, 我都簽了唔去啦! 我又唔知邊個打邊個去來都沒用, 而且仲要去沙田咁遠唔想去。          
我住係土瓜灣, 映同佢撘校車要$660.00但方便d, 你呢?? 如打風落雨塞車遲到都唔會被count遲到嗎! 佢哋話放學會比搭學校校巴上車先再到街車上車呀, 所以唔想嘥時間咪比佢撘校巴囉!  
凱澄佢訂唔訂飯呀? 果d餐我個女唔係好啱食同份量太多,如老師一定要佢哋食晒佢實死梗, 所以下個月可能叫工人攞飯比佢食住先, 睇佢見吓他同學仔食完, 想唔想食先至再訂囉!   

原帖由 凱澄媽 於 09-9-23 20:19 發表
cecinpe
其实[第十一次周年大會暨第六屆執行委員會選舉]個日佢地D時間太夜、又要去到沙田咁遠我先唔想去
我住牛頭角嘅、我家凱澄就係坐校車、但現在覺得太貴(580)一個月 下個月開始想自己帶佢 ...

凱澄媽, 我要提醒你如你湊返學, 其實車費和撘校車差不多, 我和我老公也計過, 你每天來回搭車各2次再加凱澄來回1次, 如你每天大人約$5 x 4次和 小童約$2.5 x 2次 每日車費支出要$25 x 20日=$500.00了。你真的要計吓有冇著數同實際可以慳得幾多啦!

原帖由 cecinpc 於 09-9-24 09:34 發表
凱澄媽, 我都簽了唔去啦! 我又唔知邊個打邊個去來都沒用, 而且仲要去沙田咁遠唔想去。          
我住係土瓜灣, 映同佢撘校車要$660.00但方便d, 你呢?? 如打風落雨塞車遲到都唔會被count遲到嗎! 佢哋話放學 ...

原帖由 cecinpc 於 09-9-22 13:56 發表
我囡囡同同今年編了到1B 班, 請問有沒有1B班家長可以互相照應一吓....呀!

終於可以見到1B班同學仔媽咪. 我個女都係1B同坐3號校車架. 牛頭角上車.

原帖由 unchu 於 09-9-24 23:29 發表

終於可以見到1B班同學仔媽咪. 我個女都係1B同坐3號校車架. 牛頭角上車.

hi  你好啊?我個囡都係坐3號車架、、但由下個月開始唔想坐啦。因早上上車時間太早6:35就要上車、想下個月試下行路去(我哋由屋企行去學校只要25分鍾到)又可當做運动

原帖由 cecinpc 於 09-9-24 10:03 發表
凱澄媽, 我要提醒你如你湊返學, 其實車費和撘校車差不多, 我和我老公也計過, 你每天來回搭車各2次再加凱澄來回1次, 如你每天大人約$5 x 4次和 小童約$2.5 x 2次 每日車費支出要$25 x 20日=$500.00了。你真的要計吓有 ...

好多謝你的意見、條數我都有計過,但最緊要係我覺早上上車時間太早,6:35上車(其实我由屋企行路去學校只要25分到)唔想佢早上的時間用在坐車上,先想自已帶返、

原來如此, 嘩點解要咁早(6:35)上車呀??? 我囡囡都係7:00先上車, 但好似要一個月通知呀! 快"d"同返校車公司講返啦!   

原帖由 凱澄媽 於 09-9-25 08:17 發表

好多謝你的意見、條數我都有計過,但最緊要係我覺早上上車時間太早,6:35上車(其实我由屋企行路去學校只要25分到)唔想佢早上的時間用在坐車上,先想自已帶返、 ...

hi你好,我囡囡蕎慇都係1b班

Hi, my daughter Natalie is also in class 1B.

你們好! 你們的囡囡下午食飯情況如何呀???
‹ 上一主題|下一主題