用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 成日打同學仔怎麼辦?
go

成日打同學仔怎麼辦? [複製鏈接]

我個仔今年讀K1, 之前有返過學前班N1, 之前間學校都有講我個仔比較活躍, 但冇打同學仔, 但讀左K1之後, 一星期老師打幾次電話投訴, 話我個仔打同學仔, 又踢同學仔.

今日我個仔仲將個同學抱起, 拋起同學仔, 老師都好緊張, 好彩個同學仔冇事, 請問有冇人可以教我點教我個仔呀, 我家只得一個小孩, 平時屋企都冇人同佢掙野玩, 佢最多走黎走去, 大叫下o甘, 都唔知點解佢o係學校會o甘, 真頭痛!
   0    0    0    0

班主任有沒有建議?  我有個同事的囡囡k1時不懂得分享, 往往只會推撞人.  班主任建議父母在家中和小朋友玩role play.  父母一個扮演班主任, 一個扮演同學.  每次'同學'都有些違規行為. '班主任'處理的同時又會問小朋友'同學'有什麼地方做錯和應該怎麼做. 可以一試.

原帖由 鈞洋mama 於 09-9-29 17:34 發表
我個仔今年讀K1, 之前有返過學前班N1, 之前間學校都有講我個仔比較活躍, 但冇打同學仔, 但讀左K1之後, 一星期老師打幾次電話投訴, 話我個仔打同學仔, 又踢同學仔.

今日我個仔仲將個同學抱起, 拋起同學仔, 老師都好 ...

原帖由 DorisTSL 於 09-9-30 13:19 發表
班主任有沒有建議?  我有個同事的囡囡k1時不懂得分享, 往往只會推撞人.  班主任建議父母在家中和小朋友玩role play.  父母一個扮演班主任, 一個扮演同學.  每次'同學'都有些違規行為. '班主任'處理的同時又會問小朋 ...

老師話會比社工姑娘跟進, 下星期先見社工, 到時睇下社工有咩野講啦.

唔該晒妳的意見呀.

我家姐個仔都有同樣問題, 我都想睇下社工如何幫手, 請您分享下

要知道點解小朋友有咁嘅行為,首先了解小朋友係歪情況下會打人? 屋企嘅情況又如何?正係喺學校?係出面同其他小朋友都會?

健康院有個3P課程比家長學下點教D頑皮既小朋友, 聽佢地D姑娘講幾有用嫁
‹ 上一主題|下一主題