用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一仔第一次中文測驗
go

中一仔第一次中文測驗 [複製鏈接]

各位有經驗的媽媽:

想請教中一中文測驗是怎樣的,因為無乜經驗,
真的無從入手,唔知用小學的溫書方法得唔得?
真的很苦惱!
   0    0    0    0

me 2
真係一頭霧水

老師如有派NOTES, 就温習下。
主要考修詞方法!
叫小朋友自己温囉, 家長幫唔到d乜。
第一次測驗, 通常會淺d, 不用太担心的。

依家呀仔d中文冇乜得溫,主要上堂聽書,多留意下d文章ge課後問題,學習怎樣欣賞一篇文章等......大部份都係技巧.....

當然,文言文要記詞解la........

motherlau

原帖由 8331 於 09-10-3 15:37 發表
各位有經驗的媽媽:

想請教中一中文測驗是怎樣的,因為無乜經驗,
真的無從入手,唔知用小學的溫書方法得唔得?
真的很苦惱!

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

多謝各位回覆。

對呀 , 真係吾知點幫他們溫習 . 況且他們也未必會接受我們像小學時那樣幫他溫習 , 總之提住他們攪吾掂就出聲 . 總之基本要求要合格 , 否則我們便要插手或找補習  .

唔使太緊張呢. 當係熟習下學校既考試測驗模式囉, 就算唔合格都唔緊要喎, 總之佢有溫習過, 係今次測驗中汲取到經驗就得....
我地舊年都係咁, 第一次測驗有兩/三科唔合格, 不過唔緊要, 只要知道其他同學既程度同溫習能度, 同考試模式就得, 同埋知道自己邊科弱d, 下次主攻呢d科目. 慢慢先追翻上....始終重有5年幾時間.

原帖由 LittleKidult 於 09-10-5 09:34 發表
唔使太緊張呢. 當係熟習下學校既考試測驗模式囉, 就算唔合格都唔緊要喎, 總之佢有溫習過, 係今次測驗中汲取到經驗就得....
我地舊年都係咁, 第一次測驗有兩/三科唔合格, 不過唔緊要, 只要知道其他同學既程度同溫習能 ...

你都真系睇得好"開"....
我到而家都未習慣阿仔無功課, 悠悠閒甘....1d壓力都無既f.1仔生涯

原帖由 LittleKidult 於 09-10-5 09:34 發表
我地舊年都係咁, 第一次測驗有兩/三科唔合格, 不過唔緊要, 只要知道其他同學既程度同溫習能 ...

非常同意呀! 我個仔舊年都係咁呀!
第一次測驗, 唔合格唔緊要的, 比佢自己試下個考試模式先, 佢先至會知點樣去温習的!
成績唔好, 咪心平氣和坐低同佢研究下點改善囉!!!
總之, 唔係到最後無計, 都唔會隨便去補習的!

原帖由 samuel89 於 09-10-5 12:09 發表

你都真系睇得好"開"....
我到而家都未習慣阿仔無功課, 悠悠閒甘....1d壓力都無既f.1仔生涯
講真, 上到中學我地真係幫唔到乜野, 而家每日都係問下佢做晒功課未, 有冇唔識等, 其他時候都係講d學校生活多....

今天阿仔已經測驗完畢,他說只有一題錯了,
希望派卷時唔係太差啦!

原帖由 LittleKidult 於 09-10-5 17:47 發表
講真, 上到中學我地真係幫唔到乜野, 而家每日都係問下佢做晒功課未, 有冇唔識等, 其他時候都係講d學校生活多....

上到中學阿仔既答案系冇功課, 冇唔識...甘先得人驚

上到中學唔可以用小學個一套幫小朋友溫習架喇, 尤其是中文, 開始小背誦, 多理解, 越上高中就越難, 做家長既真係冇乜野可以幫到....如果唔係個的補習社點會咁好生意?

冇功課?我女做數學功課做到C下C下!
聽日測中文,合格就收貨ga la.

原帖由 samuel89 於 09-10-6 12:07 發表

上到中學阿仔既答案系冇功課, 冇唔識...甘先得人驚

原帖由 Jackielee 於 09-10-6 14:01 發表
冇功課?我女做數學功課做到C下C下!
聽日測中文,合格就收貨ga la.

返左個幾月....阿仔d功課總數都未必夠10份
你話驚唔驚...

原帖由 ntefamily 於 09-10-6 15:02 發表

我仔數學功課多d, 其他都唔多.  
所以放學回來都掛住睇完cartoon才做功課  

平時功課少,都話驚佢地冇甘多時間...
最幣系星期六,日...甚至岩岩假期都冇功課...
我而家只系見佢返學後....d書直情全部唔帶返屋企....書包一日輕過一日...

功課唔多,但是阿仔勁忙,日日放學留校忙在為運動
會練習啦啦隊,唔去又話比人鬧,如果是留校補課就
好了,好彩運動會今天結束了。

醒目開學勳章

hi,

我亞仔同你亞仔一樣,日日游手好閑,攞晒d書返學校,返嚟又唔駛做功課,但係亞仔唔係讀什么名校,今日測地理佢琴日重若冇其事冇温到,唉!

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-10-6 15:13 發表

平時功課少,都話驚佢地冇甘多時間...
最幣系星期六,日...甚至岩岩假期都冇功課...
我而家只系見佢返學後....d書直情全部唔帶返屋企....書包一日輕過一日...mouth:" /> ...
‹ 上一主題|下一主題