用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘官立小學 (秀明道)
go

觀塘官立小學 (秀明道) [複製鏈接]

我剛係自行分配報左觀塘官立小學 (秀明道), 請問有無其他家長幫小朋友報左呀 ? 大家入來傾下啦 ! 你地點解會報此間學校呢 ? 我就因為小班教學同夠近 !
   0    0    0    0

我都人講呢間係kt都唔錯 but所知不多 有冇mami 再多d info 分享下 thx
原帖由 chly1028 於 09-10-6 12:47 發表
我剛係自行分配報左觀塘官立小學 (秀明道), 請問有無其他家長幫小朋友報左呀 ? 大家入來傾下啦 ! 你地點解會報此間學校呢 ? 我就因為小班教學同夠近 ! ...

我仔依家係觀塘官立小學 (秀明道)讀緊p.3~我對學校既感覺都唔錯~大部份老師有愛心~(因為小兒比較好動~所以班主任都天天同我電話聯絡~跟進小兒既改善進度~)我都比呢間學校80分啦~

原帖由 carmenca99 於 09-10-6 15:32 發表
我仔依家係觀塘官立小學 (秀明道)讀緊p.3~我對學校既感覺都唔錯~大部份老師有愛心~(因為小兒比較好動~所以班主任都天天同我電話聯絡~跟進小兒既改善進度~)我都比呢間學校80分啦~ ...

雖然我選了這間學校, 但還有一些以下問題, 可否幫一幫忙告知我呢 ? 謝謝 !
1. 共有幾多科?
2. 中文用普通話還是廣東話教學呢?
3. 每天約有多少功課 ? 每隔多少時間默書及測驗呢 ?
4. 有没有補低班 ? 有没有拔尖班(精英班)呢 ?

原帖由 chly1028 於 09-10-6 17:28 發表

雖然我選了這間學校, 但還有一些以下問題, 可否幫一幫忙告知我呢 ? 謝謝 !
1. 共有幾多科?
2. 中文用普通話還是廣東話教學呢?
3. 每天約有多少功課 ? 每隔多少時間默書及測驗呢 ?
4. 有没有補低班 ? 有没有拔尖 ...

1.有基本既9科(中.英.數.常.音.普.電.體.視藝.另外仲有成長課,中英文圖書堂)

2.中文係用廣東話教學

3.仔仔依家P.3功課比P.2小,幾多功課係睇咩老師既~平均都係4-6樣

P.1就一個星期默中一個星期默英
P.2就每星期都有中默~而英默就隔星期默
P.3就回復正常,每星期都有中英默

全年兩測兩考

4.P.1-2就冇補低班,P.3就開始有~每級都有一班,不過佢個名就叫(課後功課輔導),我聽D媽咪講,佢囡囡成績唔太好~老師係同佢再補既~其他情況我就唔太清楚~等我一陣放學八下先
P.4開始就用P.3成績分班~A班係拔尖班~功課,課程都會比其他班多

原帖由 carmenca99 於 09-10-7 08:27 發表

1.有基本既9科(中.英.數.常.音.普.電.體.視藝.另外仲有成長課,中英文圖書堂)

2.中文係用廣東話教學

3.仔仔依家P.3功課比P.2小,幾多功課係睇咩老師既~平均都係4-6樣

P.1就一個星期默中一個星期默英
P.2就每星期 ...

多謝你的回覆, 但還有以下的問題, 請幫幫忙再回覆我好嗎 ? 實在非常感謝 !!!

1) 依照你以上的回覆,  中文用廣東話教學, 那麼有沒有普通話學呢 ? 是否另有普通話堂 ? 有沒有註校的普通話教師呢 ?

2) 英文有沒有外藉老師一同教學呢 ? 還是全部是本地老師 ? 如有, 有多少個外籍老師註校呢 ? 1個星期有多少堂是外籍老師教的呢 ?

3) 我昨天下午同朋友傾計, 在她口中才知道, 有6年班的同學打架, 此事有很多人已知道的, 她還叮囑我不要報這間學校, 我說我已報了, 她無奈的笑一笑, 那麼請問其實學校的校風如何呢 ? 學生聽話守紀律嗎 ? 我聽了後很擔心, 是否選錯學校呢 ?

死啦 ! 報了名才那麼多問題, 唔知係咪我太多擔心呢 ?

請問有無其他家長對此學校有評語呢 ? 請幫忙給意見 !!

我個囡讀緊P1, 我暫時都覺得ok, 因為都係返左兩個月唔夠
講打架, 我諗男仔唔多唔小佢地都會動手動腳既, 我諗好多學校都有呢啲事, 不過如果你擔心, 你可以報女校, 真係好好多
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題