用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

除頑痰靈藥 [複製鏈接]

阿囡係9月份都睇左5次醫生, 連抗生素都食埋, 但就清唔到d痰, 咳唔出好辛苦, 後來有人教我去藥材舖買原粒猴子棗+川貝(舖頭送), 磨成粉末後分成少包, 每次一包燉服, 食左2日便清晒d痰, 真係好有效! 比起原枝的猴棗末有效百陪, 兼價錢勁底, 買2粒$180, 已可分8-10小包.
   0    0    0    0

Sometimes Chinese medicine really works.

請問燉D咩好??? Thanks!

我自己試過:

1) 燉雪梨圓肉 - 雪梨去皮去心, 圓肉洗淨, 放入飯碗內, 加一包藥粉, 加水至碗滿即可.

2) 木瓜雪耳圓肉 - 木瓜半個去皮去核, 雪耳半個沉至發起, 圓肉洗淨, 放入湯碗內, 加2包藥粉, 加水至碗滿 (因木瓜太多, 固會一次過燉2包藥粉, 再分2次食).

3) 燉鮮奶 - 屋仔奶一盒, 加藥粉一包, 清燉即可.

全部燉30-45 mins.

我好似見過你個囡, 她是否由helper揍放學的?

原帖由 Sweetiebear 於 09-10-14 17:17 發表
請問燉D咩好??? Thanks!

原帖由 JacquelineD 於 09-10-8 11:40 發表
阿囡係9月份都睇左5次醫生, 連抗生素都食埋, 但就清唔到d痰, 咳唔出好辛苦, 後來有人教我去藥材舖買原粒猴子棗+川貝(舖頭送), 磨成粉末後分成少包, 每次一包燉服, 食左2日便清晒d痰, 真係好有效! 比起原枝的猴棗末有 ...

Hello Jacqueline,
我個仔9月睇咗4次醫生, 10月又睇咗3次, 請咗3日假,仔仔次次都要醫生開抗生素(消炎藥)先有效除痰, 仔仔d痰係黃綠色, 好多....好頭痛, 我諗我會試吓你呢個方法....真係唔想仔仔再食抗生素了..... 搞到身體好差....

Hi Jacqueline,

Thank you for the advise and I will try to make it for my daugther and myself.

Yes. My daugther is in PNA class. Your daugther lei?

Jacqueline, thank you for your sharing.  I will keep this formula in my mind for future.  

原帖由 JacquelineD 於 09-10-17 08:33 發表
我自己試過:

1) 燉雪梨圓肉 - 雪梨去皮去心, 圓肉洗淨, 放入飯碗內, 加一包藥粉, 加水至碗滿即可.

2) 木瓜雪耳圓肉 - 木瓜半個去皮去核, 雪耳半個沉至發起, 圓肉洗淨, 放入湯碗內, 加2包藥粉, 加水至碗滿 (因木瓜 ...

希望幫到大家, 每個媽咪都唔想自己既仔女有病.

原帖由 小豆豬 於 09-10-19 15:17 發表

Hello Jacqueline,
我個仔9月睇咗4次醫生, 10月又睇咗3次, 請咗3日假,仔仔次次都要醫生開抗生素(消炎藥)先有效除痰, 仔仔d痰係黃綠色, 好多....好頭痛, 我諗我會試吓你呢個方法....真係唔想仔仔再食抗生素了.....: ...

Hi Sweetiebear,

She is in K1B la.

原帖由 Sweetiebear 於 09-10-20 13:42 發表

Thank you for the advise and I will try to make it for my daugther and myself.

Yes. My daugther is in PNA class. Your daugther lei?

I see... I will go to pick up my daugther on Oct 30. May see you outside the school.

我個女又係開學以黎睇成5-6次醫生,成日咳,可唔可以話比我知d藥向邊度買ar?

但那天是家長日, 時間未必就到喎! 我的會面時間係9:00-9:10am. 你呢?

原帖由 Sweetiebear 於 09-10-21 21:05 發表

I see... I will go to pick up my daugther on Oct 30. May see you outside the school.

其實任何中藥房都會有的, 問佢有無原粒猴子棗便可.
如果你住係附近, 可以去黃埔花園11期地下個間榮華藥房.

原帖由 ANN_LAU 於 09-10-21 22:07 發表
我個女又係開學以黎睇成5-6次醫生,成日咳,可唔可以話比我知d藥向邊度買ar?

8:20pm-8:30...

但係個日我會去接阿囡放學... 睇吓會唔會見到你

原帖由 JacquelineD 於 09-10-22 16:20 發表
但那天是家長日, 時間未必就到喎! 我的會面時間係9:00-9:10am. 你呢?

咁早, 學校都未開門噃, 你有無睇錯時間呀? 另外, 點解你話會接阿囡放學? 個日係老師見家長喎, 你都會係學校架!

今日係學校門外'莊'入去, 做早操時見到楊老師抱住你個囡, 佢係到哭, 你問吓佢做乜事哭.

原帖由 Sweetiebear 於 09-10-22 23:25 發表
8:20pm-8:30...

但係個日我會去接阿囡放學... 睇吓會唔會見到你

No.. 係晚上8:10....
個日唔駛番學咩??? 等我明天打比楊老師先

係呀! 楊老師話阿囡每天番學都哭and要老師抱... 不過好快就收聲...

阿囡成曰都同我講話唔想番學... 都唔知點算好!

原帖由 JacquelineD 於 09-10-23 11:05 發表
咁早, 學校都未開門噃, 你有無睇錯時間呀? 另外, 點解你話會接阿囡放學? 個日係老師見家長喎, 你都會係學校架!

今日係學校門外'莊'入去, 做早操時見到楊老師抱住你個囡, 佢係到哭, 你問吓佢做乜事哭.

...

After check with 楊老師 today... yes... no need to go to school on Friday and I will meet 楊老師 at 8:20...

Thank you for your reminder!!!

where did you buy it?  I went to 位元堂, 余仁生 it is 150-180 per vial, $900+ per 9 vial, a kid over 3 months need to take 1 vial at a time?  I thought I copied one less zero $1800 becomes $180??
原帖由 JacquelineD 於 09-10-8 11:40 發表
阿囡係9月份都睇左5次醫生, 連抗生素都食埋, 但就清唔到d痰, 咳唔出好辛苦, 後來有人教我去藥材舖買原粒猴子棗+川貝(舖頭送), 磨成粉末後分成少包, 每次一包燉服, 食左2日便清晒d痰, 真係好有效! 比起原枝的猴棗末有 ...

My daugther also consulted doctor for 6 times since Oct! She has finished 1 and a half box of 猴棗末 already but still coughes in the morning and at night.

May I know the portion of 猴子棗 vs 川貝 each time? How many times per day? Can she take it when still having western medicine? Thanks a lot!

Hi dch_07,

係任何有中藥買的舖頭, 你問吓個執藥既有無 "原粒猴子棗", 係斷重量計, 我買的那處收$80/一分, 有的地方賣$120/一分, 睇吓粒棗有幾重, 並不是位xx/余xx個d成枝裝的, 又貴又無乜效.

原帖由 dch_07 於 09-11-11 11:41 發表
where did you buy it?  I went to 位元堂, 余仁生 it is 150-180 per vial, $900+ per 9 vial, a kid over 3 months need to take 1 vial at a time?  I thought I copied one less zero $1800 becomes $180?? ...
‹ 上一主題|下一主題