用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (荃灣)Joyful English Center好嗎??
go

(荃灣)Joyful English Center好嗎?? [複製鏈接]

有無mami比小朋友讀過哩間??
請問可否比d意見嗎??
今日我致電詢問有關課程時, 職員唔多願意回答, 態度唔多好, 加上背景聲音好噪, 好多小朋友聲, 是不是人手不足, 連聽電話的職員也要看顧小朋友呢??
   0    0    0    0

我仔仔歲半起參加joyful的playgroup, 一星期兩次, 每次1.5小時, 係ms hazel教的, 我覺得非常好, joyful的好處係可以訓練到小朋友盡快獨立上課, 我個仔返左一個月已經可以自己上課, 我地返左足足一年, 直到幼稚園開學前一日結束! 其他老師我唔多清楚, 但我所知ms hazel係非常好的老師, 有愛心耐性, 懂處理幼兒情緒, 課堂控制得好好, reception的小姐係有點脾氣, 好似唔憂做咁, 但其實佢份人無乜野, 但由於上午好多playgroup, 好多家長要揾佢交學費, 查詢等等..都幾忙, 你可以下午先打去, 可以試堂的, 我朋友的女女上星期都join左, 入左hazel 的班, 你不妨試下.

Apart from Joyful, are there other good playgroup in Tsuen Wan for 1 to 1.5 year old baby?  Thanks!!

我囝囝剛剛2歲, 佢由20個月開始逢星期六返joyful 每堂1小時. 之前跟ms sarah, 依家跟ms hazel, 兩位老師都好有耐性同愛心教小朋友. 我個人比較鍾意ms sarah, 可能囝囝剛跟ms hazel, 所以唔係太跟ms hazel. 我見佢返咗之後開心咗, 每次同佢講返學都會第一時間換衫, 跟位揹書包,拖住我要出門口.

之前都有同佢報其他playgroup, 明顯見佢返荃灣開心好多.

我又唔覺reception姐姐態度唔好, 每次都好有禮貌, 但講野係急d, 可能佢要處理太多嘢有關

請問有冇joyful 電話 or add.
thank

我兩個囡囡都係由1歲半開始返joyful,大囡家吓4歲10個月, 仲keep住一個星期返一日, 細囡2歲10個月,雖然已經返K1, 但仲係keep住返, 仲係一個星期, 返四日個隻.
如果你問我joyful好唔好, 如果唔好就唔會比大囡讀足3年幾啦 ! 我大囡由1歲半開始就跟Ms. Flora到依家. 佢哋兩個都係12月細囡, 但佢哋interview幼稚園啲時候都可以全英文對答.

地址 : 荃灣德海街18號富利達中心5樓
電話 : 2492 8567

Hi helenli

我囝囝剛參加joyful playgroup, 都是Ms Hazel 教, 但第一堂不停在大哭, 終於我要陪他成堂, 請問你囝囝有無呢個情況, 同埋幾時先可以自己上堂???

謝謝!!

原帖由 helenli 於 09-10-8 22:52 發表
我仔仔歲半起參加joyful的playgroup, 一星期兩次, 每次1.5小時, 係ms hazel教的, 我覺得非常好, joyful的好處係可以訓練到小朋友盡快獨立上課, 我個仔返左一個月已經可以自己上課, 我地返左足足一年, 直到幼稚園開學 ...

hi蔚蔚媽咪

你唔駛擔心, 小朋友有咁樣反應係正常. 對小朋友嚟講最少要8堂時間之會熟識新環境. 特別bb慣用語言同playgroup唔同, 對bb嚟講都係一個大挑戰. 上多幾堂之後, 開始縮短陪佢上堂時間, 等佢習慣咗就無問題.

我bb逢星期六返, 雖然之前我已經有俾佢返廣東話playgroup, 去到joyful都要個半月先可以單獨上堂, 依家剛轉老師bb又要重新適應.

原帖由 蔚蔚媽咪 於 09-10-15 17:10 發表
Hi helenli

我囝囝剛參加joyful playgroup, 都是Ms Hazel 教, 但第一堂不停在大哭, 終於我要陪他成堂, 請問你囝囝有無呢個情況, 同埋幾時先可以自己上堂???

謝謝!!

...

HI蔚蔚媽咪:

比d時間小朋友啦, 我仔仔都要成個月先可以自己上, 難得呢度有ms hazel肯幫你, 出面唔係咁多間playgroup有心機幫你咁搞, 而且hazel好有經驗, 佢會教你點做, 你初初陪住小朋友身邊, 慢慢坐遠d..再坐遠d...慢慢退出, 多數小朋友都會成功的.  當然有d會黐身d, 要長d時間適應.  我仔仔就快四歲, 昨晚佢沖完涼自己收拾沖涼玩具, 仲唱住clean up..clean up.. 我問佢係咪學校老師教, 佢話係ms hazel教的, 咁耐佢都仲記得, ms hazel真係好好!

原帖由 蔚蔚媽咪 於 09-10-15 17:10 發表
Hi helenli

謝謝!!

...

我則覺得一般,小女由一歲讀到兩歲多,每天三小時,語言能力發展未如理想(爸爸、工人及哥哥)會與妹妹說英語的。有些家長反應,孩子在班內遊遊走走,頗自由的。

原帖由 kyliema2006 於 09-10-16 10:01 發表
我則覺得一般,小女由一歲讀到兩歲多,每天三小時,語言能力發展未如理想(爸爸、工人及哥哥)會與妹妹說英語的。有些家長反應,孩子在班內遊遊走走,頗自由的。 ...

唔通得1至2歲啲小朋友, 會坐定定上堂 ! 都話明PLAYGROUP囉 !

joyful 是不是用flash card 教学的, 如有, 占上堂时間多久?

請問是否全英語playgroup? d miss是否外籍人仕??

Hi daphneshan, Helenli

Thank you for your advice!

Ms Hazel also said that I need to give him more time, so I stay with my son few lessons more. But I really want to let him independent. Otherwise I don't know him how to attend the interview in coming weeks.

原帖由 daphneshan 於 09-10-15 20:01 發表
hi蔚蔚媽咪

你唔駛擔心, 小朋友有咁樣反應係正常. 對小朋友嚟講最少要8堂時間之會熟識新環境. 特別bb慣用語言同playgroup唔同, 對bb嚟講都係一個大挑戰. 上多幾堂之後, 開始縮短陪佢上堂時間, 等佢習慣咗就無問題.
...

Beside Joyful, is there any good playgroup in Mongkok or Kowloon Tong?  please advise!
‹ 上一主題|下一主題